Tlak migrantov na hranicu s Maďarskom sa môže zvýšiť

Nápor nelegálnych migrantov na našu hranicu s Maďarskom sa možno v budúcnosti zvýši. V Maďarsku majú posledné mesiace v tejto oblasti zložitú situáciu, denne odhalia 400 až 500 nelegálnych migrantov.

01.04.2015 12:24
Hranice Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

„Najväčší tok utečencov smeruje z Maďarska do Rakúska a nedá sa vylúčiť, že v budúcnosti, po posilnení rakúsko-maďarskej hranice, sa presunie tlak aj na slovensko-maďarskú štátnu hranicu,“ konštatuje správa hraničného splnomocnenca Slovenska Ľudovíta Bíróa. Z jeho stretnutia s maďarským hraničným splnomocnencom vyplynulo, že situácia na slovensko-maďarskej hranici je oproti iným úsekom najstabilnejšia.

Maďarsko sa chystá výrazne posilniť kontrolu na vonkajších aj vnútorných hraniciach

To sa však môže zmeniť, keďže Maďarsko sa chystá výrazne posilniť kontrolu na vonkajších aj vnútorných hraniciach, a to najmä smerom do Rakúska. Podľa správy možno očakávať po sprísnení kontrol odklon trasy migrantov cez územie Slovenskej republiky. Správu o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2014 vzala v stredu vláda na vedomie.

Situáciu na Slovensku hodnotí náš hraničný splnomocnenec ako stabilnú. „Zatiaľ sa nenachádza na hlavnej trase migrácie a k danému stavu prispieva aj súčasná situácia na Ukrajine, keďže hranica s ňou bola posilnená, čo má za následok pokles migrantov z Ukrajiny,“ tvrdí materiál.

Zmenila sa skladba migrantov prichádzajúcich na naše územie

O prípadoch nelegálneho prekročenia našej východnej hranice sa rozprávali aj zástupcovia hraničných splnomocnencov Slovenska a Ukrajiny na jeseň minulého roka. Situácia na hranici je podľa nich stále dynamická, pričom medzi hlavné hrozby aj naďalej patrí organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru.

Zo správy tiež vyplýva, že sa zmenila skladba migrantov prichádzajúcich na naše územie, keď občanov Somálska nahradili Afganci. Zaznamenali tiež prípady, keď nelegálni migranti s prevádzačom po príchode z Ukrajiny smerovali do Maďarska, aby sa dostali na diaľnicu do Miškovca a odtiaľ do Rakúska. „Táto snaha vyhnúť sa územiu Slovenskej republiky je spôsobená aj vysokými trestnými sadzbami za prevádzačstvo,“ píše sa v dokumente.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #kontrola #Rakúsko #hranice #migranti