Prokurátor sa dohodol s Fischerom na treste

Známy kardiochirurg a bývalý kandidát na prezidenta Viliam Fischer obvinený z brania úplatku sa zrejme vyhne väzeniu. Teraz je už len na súde, či schváli dohodu lekára s prokurátorom na treste, ktorú v stredu uzatvorili.

01.04.2015 13:08 , aktualizované: 17:47
Viliam Fischer Foto: ,
Viliam Fischer.
debata (47)

Fischer (77) mal zobrať úplatok údajne vo výške 3-tisíc eur za to, že uprednostnil operačný zákrok mimo poradia. Trestné oznámenie na neho podala rodina pacientky. Po dokázaní viny by mu hrozil trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Lekár sa však koncom februára k braniu úplatku priznal a vybral si dohodu s prokurátorom. Aký trest v nej je, to v stredu neprezradila ani prokuratúra, ani Fischerov obhajca.

„K podrobnostiam dohody, o výške trestu a súvisiacim výrokom, ktoré budú predmetom schvaľovania dohody o vine a treste na Špecializovanom trestnom súde sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Advokát lekára Peter Vačok nechcel hodnotiť, či je Fischer s dohodnutým trestom spokojný. Odmietol povedať, aká bude dĺžka podmienečného trestu, či bude musieť nahradiť škodu v podobe prijatého úplatku a ako dlho nebude môcť vykonávať lekárske povolanie. „Pokým to nebude odobrené súdom, nebudeme o tom hovoriť nič. Taká je dohoda a musím ju ctiť,“ povedal Pravde Vačok. Šanca na schválenie trestu je podľa neho dobrá. „Nedá sa povedať, že tie tresty sú liberálne. Je to v štandardnom, a povedal by som, že až v prísnejšom režime,“ doplnil advokát. Predpokladá, že v priebehu troch týždňov súd vytýči pojednávanie.

Doktori, ktorí boli obžalovaní z bratia úplatkov, dostali v niektorých prípadoch pomerne prísne tresty pri oveľa nižších sumách ako o akej sa hovorí vo Fischerovej kauze. Lekárku Annu Á. (66) z Nitry pred pár dňami súd za 15-eurový úplatok odsúdil na dva roky odňatia slobody podmienečne, pokutu 400 eur a zákaz vykonávať povolanie na jeden rok. Aj ona sa dohodla s prokurátorom na vine a treste. Podľa obžaloby sa lekárka nechala podplatiť piatimi eurami za vystavenie péenky a neskôr ďalšími desiatimi eurami za jej predĺženie.

K dohode o vine a treste môže dôjsť iba vtedy, ak obvinený spáchanie skutku prizná, uzná svoju vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho tvrdenia, prijme dohodnutý trest a ochranné opatrenie. Ak súd dohodu schváli, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie. Súd môže dohodu aj odmietnuť, potom vytýči termín konania hlavného pojednávania. Priznanie obvineného v konaní o vine a treste však nemožno na hlavnom pojednávaní použiť ako dôkaz.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatok #Viliam Fischer