Fico: Zákon o duálnom vzdelávaní je životne dôležitý

Za životne dôležité opatrenie pre Slovensko považuje predseda vlády Robert Fico prijatie zákona o duálnom vzdelávaní, ktorý dnešným dňom vstupuje do účinnosti a začína sa aplikovať v praxi. Zákon rieši zlepšenie prepojenia vyučovania v školách a potrieb zamestnávateľov.

01.04.2015 15:27
Robert Fico, premiér Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (4)

Jeho vstup do účinnosti označil dnes v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom premiér za 11. splnené opatrenie z vládneho sociálneho balíčka.

Zamestnávatelia a živnostníci na princípe dobrovoľnosti budú môcť podľa nového zákona uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Na základe nich budú môcť vykonávať žiaci prax priamo u zamestnávateľa. Žiaci budú mať za svoju prax zaplatené, môžu získať prospechové štipendiá a od zamestnávateľov aj podnikové štipendiá. Zamestnávatelia okrem toho, že si budú pripravovať študentov podľa svojich potrieb, budú mať nárok na daňové úľavy.

"Očakávame pomerne veľký záujem zamestnávateľov o tento produkt. Počnúc 1. septembrom nastane obdobie, keď začnú platiť v praxi konkrétne učebné zmluvy. My očakávame, že celkový dopad na štátny rozpočet do roku 2018, pokiaľ ide o daňové úľavy, môže byť až 26 – 27 miliónov eur. Tieto peniaze nám budú chýbať v rozpočte, ale efekt, že tu bude kontakt medzi praxou a vzdelávaním, je obrovský,“ povedal Fico. Zákon označil za prelomový, vláda si podľa neho od jeho zavedenia do praxe sľubuje veľa.

Inšpiráciou pri príprave zákona boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku

Minister školstva Juraj Draxler informoval, že zamestnávatelia, ktorí majú záujem o vstup do systému duálneho vzdelávania už v tomto roku, musia do 10. apríla požiadať o certifikáciu svojich pracovísk zamestnávateľské zväzy a združenia. Po tomto dátume už bude jasné, koľko firiem chce do systému vstúpiť.

Inšpiráciou pre ministerstvo školstva pri príprave zákona boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Novým zákonom ministerstvo reaguje na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov.

V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Robert Fico #duálne vzdelávanie