Opozícia podá návrh na Čislákovo odvolanie budúci týždeň

Opozičné strany NOVA, OĽaNO a SaS vyzbierali dostatok podpisov potrebných na odvolávanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka v parlamente. Iniciatívu podporili všetky parlamentné opozičné strany vrátane Mosta-Híd a KDH.

02.04.2015 09:20
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (25)

„Máme viac ako 30 poslaneckých podpisov. Návrh na odvolanie ministra zdravotníctva podáme do národnej rady v týždni po veľkonočných sviatkoch,“ povedal nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Minister zdravotníctva podľa predsedu strany NOVA iba zametá kauzy pod koberec. „Minister, ktorý tam prišiel po pani Zvolenskej, nerobí nič iné, len zahládza stopy po netransparentnom šafárení s verejnými zdrojmi. Takýto minister nemôže byť vo funkcii,“ konštatoval.

Lipšic považuje za frašku, ak Čislák označí kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou za pseudokauzu ešte pred skončením vyšetrovania. Rovnako podľa Lipšica premiér Robert Fico a minister zdravotníctva „neoblbnú“ ľudí tým, že odvolaní funkcionári pre pochybenia v rezorte dostanú teplé miesta v Bruseli, kontrolných úradoch a nemocniciach.

Napriek tomu, že Čislák je vo funkcii ani nie 120 dní, tak každý jeden ďalší deň spácha iba ďalšiu zbytočnú škodu pre zdravotníctvo, a tým pre chorých ľudí, myslí si líder OĽaNO Igor Matovič „Máme ministra, ktorému nezáleží na stave zdravotníctva a záleží mu na jedinom výkone, ktorý má podať, na objednávke, ktorú dostal, aby zahladil stopy po zlodejčinách, ktoré sa v zdravotníctve páchajú,“ skonštatoval Matovič.

Ľubomír Galko (SaS) označil pôsobenie Čisláka za čiernu škvrnu posledných mesiacov, pretože sa v zdravotníctve zaradil spätný chod. „Zdá sa, že zo straníckej centrály Smeru prišiel jednoznačný pokyn smerom k ministrovi – postarať sa o svojich ľudí,“ dodal Galko.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra treba 30 poslaneckých podpisov. Predseda parlamentu musí schôdzu zvolať do siedmich dní od predloženia návrhu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #ministerstvo zdravotníctva #opozícia #Daniel Lipšic #Viliam Čislák