Lavrov v Bratislave: Nikto sa nesmie usilovať o dominanciu vo svete

Rusko má podľa prezidenta Andreja Kisku zodpovednosť za stabilizáciu situácie na východe Ukrajiny, ktorú poznamenal ozbrojený konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami. Kiska to vyhlásil po sobotňajšom stretnutí s ruskými ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, ktorý prišiel na oficiálnu návštevu Slovenska pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy.

04.04.2015 10:08 , aktualizované: 19:43
70. výročie oslobodenia spod nacizmu, Sergej... Foto: ,
Sergej Lavrov na Slavíne.
debata (2173)

Hlava slovenského štátu tiež odsúdila minuloročnú anexiu ukrajinského polostrova Krym. „Vyjadrujem nádej, že zbrane v tomto konflikte už definitívne nahradí dialóg a dodržiavanie dohôd, že cudzí vojaci, ktorí boli a sú na Ukrajine bez jej súhlasu, odídu a že Ukrajina ako suverénny štát bude môcť kontrolovať svoju hranicu. Vedenie Ruskej federácie má nielen možnosti, ale aj podstatný diel zodpovednosti za to, či bude tento proces úspešný,“ povedal Kiska novinárom.

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie...
Premiér Robert Fico počas kladenia vencov na...
+17Kladenie vencov na Slavíne.

Kiska zároveň Lavrovovi pripomenul, že na Slovensku nie sú terajšie udalosti na Ukrajine „nejakou vzdialenou teóriou geopolitiky.“ Podľa slovenského prezidenta sú u nás roky 1938 alebo 1968 „bolestnou súčasťou nedávnej histórie“.

Andrej Kiska je silným kritikom Ruska za jeho podiel na kríze na Ukrajine. Prezident na rozdiel od premiéra Roberta Fica alebo ministra zahraničia Miroslava Lajčáka takisto obhajuje sankcie, ktoré na Moskvu uvalila EÚ v súvislosti s vývojom na Ukrajine.

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie... Foto: SITA, Ján Slovák
Andrej Kiska, kladenie vencov, 70. výročie oslobodenia spod nacizmu, Sergej Lavrov Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov a prezident SR Andrej Kiska.

Kiska tiež odsúdil anexiu Krymu Ruskom. „Spôsob, akým bol v marci minulého roka zabraný Krym a pripojený k Ruskej federácii, považujem za vážnu destabilizáciu povojnového usporiadania a porušenie princípov medzinárodného práva,“ uviedol slovenský prezident.

Dodal, že išlo aj o porušenie ruského záväzku z 1994, keď sa Ukrajina zaviazala vzdať sa jadrových zbraní a Rusko, Spojené štáty a Británia podľa neho sľúbili, že budú rešpektovať nemennosť ukrajinských hraníc.

Lavrov: Dominancia vo svete neprináleží nikomu

Udalosti druhej svetovej vojny sa už nesmú opakovať a nikto sa nesmie usilovať o dominanciu vo svete, povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie... Foto: SITA, Ján Slovák
Sergej Lavrov, Andrej Kiska, Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov a prezident SR Andrej Kiska v bratislavskom Prezidentskom paláci.

„Naším cieľom je, aby sa udalosti druhej svetovej vojny už nikdy neopakovali a aby Organizácia Spojených národov bola centrom zaistenia bezpečnosti vo svete, aby sa nikto nesnažil dominovať vo svete a podriaďovať iných svojej vôli,“ vyhlásil Lavrov pri pamätníku Slavín, ktorého súčasťou je aj vojenský cintorín s hrobmi 6 845 vojakov Červenej armády.

Na slová šéfa ruskej diplomacie reagovali ľudia z davu pokrikom „Nechceme NATO“.

Lavrov počas prejavu pripomenul význam sovietskej vojenskej akcie za druhej svetovej vojny. „Položili svoje životy za nezávislosť Slovenska, nezávislosť našich národov a celej Európy. Rusko a Slovensko majú rovnaký pohľad na vojnové dianie,“ uviedol Lavrov.

Na spomienkovej akcii sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, ktorí tiež potleskom a pokrikmi „Rossija“ (Rusko) ocenili prítomnosť Lavrova.

Fico: Návšteva Slavína nie je len formálnym gestom

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov si na Slavíne uctil pamiatku padlých vojakov spolu s predsedom vlády Robertom Ficom, predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim, ale aj ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.

Peter Pellegrini, Robert Fico, Miroslav Lajčák,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
70. výročie, oslobodenie od nacizmu, fašizmu, Slavín, Pellegrini, Lavrov, Fico, Kažimír, Peter Pellegrini, Robert Fico, Miroslav Lajčák, Peter Kažimír a Sergej Lavrov.

Podľa premiéra Fica nie je návšteva Slavína len formálnym gestom, ktoré každoročne vzdáva padlým vojakom pri oslobodzovaní Bratislavy. Ako uviedol, „nech sa na tento akt obety pozeráme z akéhokoľvek hľadiska, obetovať vlastný život za život druhého človeka je a zostáva hrdinstvom v každom čase a v každom historickom období vývoja spoločnosti,“ povedal počas príhovoru.

Spolu so Sergejom Lavrovom sa Robert Fico zhodol, že pamätníky vojakom si musíme chrániť a udržiavať ich tak, ako si to pietne miesta zaslúžia.

Lavrov počas spomienky na Slavíne odovzdal pamätnú medailu deviatim veteránom druhej svetovej vojny.

Na udalosti sa zúčastnili aj niektorí ministri Ficovej vlády, predseda bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Pri tomto kladení vencov k Slavínu však chýbal prezident Andrej Kiska. Prezidentská kancelária reagovala, že hlava štátu na akciu nedostala pozvánku, Kiska šiel na Slavín osobitne.

Proti tomuto tvrdeniu sa ohradil Úrad vlády SR, ktorý oficiálnu spomienku organizoval. Ako informoval riaditeľ Tlačového odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš, toto vyhlásenie "považujeme za zavádzanie verejnosti, lebo v stredu tento týždeň riaditeľ protokolu kancelárie prezidenta sám iniciatívne kontaktoval riaditeľku protokolu úradu vlády, aby jej oznámil, že prezident sa na spoločných oslavách nezúčastní a na Slavín pôjde sám.

V sobotu o 16. hodine sa uskutočnilo tiež slávnostné zhromaždenie pri Pomníku víťazstva neďaleko Reduty, kde sa tradične okrem občanov hlavného mesta zúčastňujú aj predstavitelia vlády, parlamentu, samosprávnych orgánov a diplomatických misií na Slovensku. S prejavmi vystúpil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal a predseda Oblastného výboru SZPB Martin Krno.

Kiska: Oceňujeme oslobodenie Slovenska Červenou armádou

Prezident Kiska zároveň povedal ruskému ministrovi zahraničných vecí, že „na Slovensku si uvedomujeme a so všetkou vážnosťou oceňujeme nezastupiteľnú úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní Slovenska. A že takto to aj zostane. Na Slovensku nie je žiaden záujem, nie sú tu predpoklady a ani žiadne tendencie, aby sme prekrúcali fakty našich dejín,“ uviedol Kiska po stretnutí s Lavrovom.

Prezident Andrej Kiska počas kladenia vencov na... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Andrej Kiska, kladenie vencov, 70. výročie oslobodenia spod nacizmu, Slavín Prezident Andrej Kiska počas kladenia vencov na Slavíne, kde si uctil pamiatku vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy, pri príležitosti 70. výročia oslobodenia hlavného mesta.

Podľa slovenského prezidenta majú Slováci radi Rusko, ruskú kultúru aj umenie, a že „tento vzťah pretrváva napriek rozhodnutiam, ktoré urobili politickí lídri v minulosti alebo dnes“.

Hlava štátu vo svojom príhovore tiež pripomenula, že 8. mája si chce uctiť každého vojaka, ktorý padol na území Slovenska.

Podľa Kisku na týchto vojakov čakali doma „mamy, manželky, deti – ale oni sa už nevrátili, pretože padli pri oslobodzovaní Slovenska. Boli to vojaci slovenskí, československí, rumunskí, vojaci ďalších národov a najviac ich bolo príslušníkov Červenej armády,“ povedal Kiska.

Lavrov po stretnutí s Kiskom pred novinárov nepredstúpil.

Pred rokovaním šéfa ruskej diplomacie so slovenským prezidentom sa pred prezidentským palácom v centre Bratislavy zhromaždila asi dvadsiatka aktivistov, medzi nimi aj opozičný poslanec Peter Osuský, ktorí držali v rukách ukrajinské vlajky a na Lavrova pokrikovali a pískali.

Lavrov odmietol kritiku, že na Kryme dochádza k útlaku Tatárov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol kritiku, že na okupovanom Kryme dochádza k útlaku tatárskej menšiny. Na nespravodlivé konanie ruskej polície a krymských správnych orgánov sa v poslednej dobe sťažovali predstavitelia tejto menšiny. Nedávno na Kryme tiež zastavil vysielanie jediný televízny kanál určený pre tamojších Tatárov.

Sergej Lavrov na Slavíne. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
70. výročie oslobodenia spod nacizmu, Sergej Lavrov, kladenie vencov,Slavín, Bratislava, Sergej Lavrov na Slavíne.

„Krymskí Tatári sú zastúpení vo všetkých orgánoch moci krymskej republiky. Majú plné právo hovoriť, žiť a učiť deti v rodnej reči. Boli vyčlenené osobitné finančné prostriedky na podporu kultúry, života a činnosti krymských Tatárov,“ povedal Lavrov v Bratislave.

Naznačil tiež, že za problémami krymskotatárskych médií vraj stojí skôr nedodržanie zákonov ako svojvoľné rozhodovanie úradov. „Sú požiadavky zákona, ktoré sa musia dodržiavať. Ak to tak bude, žiadne problémy s registráciou nevzniknú,“ povedal.

Lajčák: Mier nie je samozrejmosťou

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na tlačovej besede po stretnutí so šéfom diplomacie Ruska Sergejom Lavrovom povedal, že Slovensko je vďačné osloboditeľom za mier. „Mier nie je samozrejmosťou a aj v súčasnosti sme na našich hraniciach svedkami udalostí, ktoré ohrozujú mier a stabilitu v Európe,“ povedal Lajčák. „Udalosti na Ukrajine sa nás týkajú a máme ku konfliktu čo povedať,“ dodal.

Miroslav Lajčák a Sergej Lavrov. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
70. výročie oslobodenia spod nacizmu, Sergej Lavrov, kladenie vencov,Slavín, Bratislava,y Miroslav Lajčák a Sergej Lavrov.

Preto podľa Lajčáka Slovensko hovorí so všetkými partnermi, s ktorými môže nájsť spoločné riešenie tohto problému. „Máme záujem, aby Rusko bolo súčasťou riešenia problémov a na to je potrebná komunikácia,“ skonštatoval slovenský minister.

Podľa Miroslava Lajčáka malo stretnutie so Sergejom Lavrovom tri rozmery – spomienkový sa týkal oslobodenia našej vlasti spod fašistickej nadvlády; bilaterálny zhodnotil vzájomné vzťahy našich krajín za ostatné roky a medzinárodný sa dotýkal tém na svetovej úrovni, činnosti NATO, OSN a OBSE.

„Zdôraznil som, že cesta k mieru vedie cez naplnenie minských dohôd a vyjadril som, čo je potrebné z nášho pohľadu spraviť pre ich naplnenie,“ povedal Lajčák.

Podľa slovenského šéfa diplomacie musí byť suverenita a stabilita Ukrajiny záujmom nás všetkých. „Chcem vyjadriť svoje presvedčenie, že všetky zainteresované strany spravia všetko pre zaistenie mierovej Európy,“ dodal Lajčák.

„Je potrebné komunikovať, a nie len sa počuť, ale aj sa počúvať, aj keď máme na niektoré otázky rozdielne názory. Ale aj napriek tomu – nezabúdame na to, čo sa stalo pred 70 rokmi,“ uzavrel Lajčák.

Lavrov odovzdáva medaily 11 veteránom. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
70. výročie oslobodenia spod nacizmu, Sergej Lavrov, kladenie vencov,Slavín, Bratislava, Lavrov odovzdáva medaily 11 veteránom.

Sergej Lavrov sa poďakoval „slovenským priateľom“ za nádhernú oslavu a spomienku na vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodení Slovenska. Vyjadril tiež úmysel, že s ministrom Lajčákom chce aj naďalej rozvíjať vzťahy medzi našimi krajinami.

Ruský minister tiež vyzdvihol nevyhnutnosť plniť mierové dohody dohodnuté v Minsku. Zdôraznil potrebu dodržiavania jednotlivých etáp dohody.

Podľa Lavrova je spoločným cieľom Ruska aj ostatných štátov, aby prímerie na Ukrajine vydržalo navždy. Podľa neho je potrebné monitorovať predovšetkým dodržiavanie vojenskej časti minských dohôd. Zdôraznil, že je nevyhnutné, aby OBSE monitorovala dodržiavanie pokoja zbraní najmä na hraniciach, kde je bojová línia.

Lavrov však novinárom neprezradil, či sa na oslavách skončenia druhej svetovej vojny v Moskve zúčastní aj premiér Robert Fico. „Zoznam hostí, ktorí prijali pozvanie, bude hotový koncom mesiaca,“ povedal. Do Moskvy nepocestuje slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý si padlých vojakoch uctí na cintorínoch na Slovensku.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #aktivisti #nacizmus #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #Ukrajina #Sergej Lavrov #Krymskí Tatári #kríza na Ukrajine