Predsedníctvo EÚ vyjde Slovensko na 60 miliónov

Slovensko sa na budúci rok stane druhým centrom Európskej únie po Bruseli. Na pol roka od júla do decembra 2016 ako predsedajúca krajina Rady EÚ bude hostiť 22 konferencií na ministerskej úrovni, 200 ďalších podujatí, predpokladá sa účasť zhruba 25-tisíc delegátov z krajín únie, ako aj európskych a medzinárodných inštitúcií. Podľa odhadov by Slovensko mohlo na predsedníctvo minúť okolo 60 miliónov eur.

07.04.2015 07:00
Bratislavský hrad, Bratislava Foto: ,
Väčšina podujatí počas predsedníctva v Rade EÚ sa na Slovensku uskutoční v priestoroch Bratislavského hradu (na snímke), v Redutea v historickej budove Národnej rady SR.
debata (4)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák povedal, že náklady budú najnižšie z Vyšehradskej štvorky. „Nerád by som púšťal čísla do vzduchu. Jednoznačne budú hospodárne a transparentné. Myslím si, že to bude začínať šestkou,“ naznačil minister.

Susedné Česko, ktoré viedlo EÚ v prvej polovici roka 2009, minulo okolo 130 miliónov eur. Podľa analytičky Zuzany Gabrižovej z informačného portálu EurActiv.sk Česko zobralo predsedníctvo „vo väčšom štýle“. Upozornila však, že predsedalo únii ešte v čase pred vstupom Lisabonskej zmluvy do platnosti. Vtedy bola úloha predsedajúcej krajiny dôležitejšia.

Popri nákladoch môže štát počítať s prínosmi, ktoré sa dajú vyčísliť len veľmi ťažko. Je to zvýšenie jeho váhy v zahraničí, podmienkou však je zvládnutie predsedníctva. „Prínosov je celý rad. Slovensko bude tvárou a hlasom EÚ 500 miliónov ľudí. Budeme v mene EÚ vystupovať, výrazným spôsobom sa zviditeľní,“ vypočítal niektoré z plusov Lajčák.

Summity lídrov krajín EÚ sa budú aj naďalej odohrávať v Bruseli, Slovensko však bude centrom ďalších rokovaní. Analytička Zuzana Gabrižová uviedla, že to najlepšie, čo môže krajina vyťažiť, je fakt, že predsedníctvo sa zvykne označovať za vysokú školu členstva v EÚ. „To znamená, že štátna správa príde v oveľa väčšej kvalite do kontaktu s európskymi témami, štátna správa a ministri na pracovnej úrovni budú viesť rokovania pracovných skupín, čo je obrovská škola. Štát môže potom svoje skúsenosti po skončení predsedníctva zúročiť v lepšom presadzovaní slovenských špecifických záujmov,“ zhodnotila Gabrižová.

Najprestížnejším miestom rokovaní európskych politikov sa počas slovenského predsedníctva stane bratislavská Reduta, kde sídli Slovenská filharmónia Hoci sa do zveľadenia Reduty už naliali milióny eur, potrebné sú ďalšie. Rekonštruovať sa totiž budú priestory bývalého kasína, ktoré oprava naposledy obišla. So stavebnými prácami sa začne už tento mesiac. Zákazku získala firma ViOn zo Zlatých Moraviec. Celkový rozpočet na obnovu je 3,54 milióna eur. „Po skončení slovenského predsedníctva budú priestory využívané pre potreby Slovenskej filharmónie,“ povedal hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár. Redutu štát už opravoval od konca roka 2009. V januári 2012 boli vynovené priestory prístupné aj verejnosti. Náklady si vtedy vyžiadali 30 miliónov eur. Povrchy stien, štukové a ďalšie ozdobné časti sa zreštaurovali a pozlátili.

Reduta bola miestom významných akcií aj v minulosti. Napríklad inaugurácie slovenských prezidentov alebo dejiskom zasadnutia Parlamentného zhromaždenia NATO v roku 2004. Aj ďalšie podujatia v súvislosti s predsedníctvom sa uskutočnia prednostne v objektoch v správe štátu. V priestoroch Bratislavského hradu sa pripravuje spoločensko-kultúrna časť ministerských zasadnutí. Väčšina akcií na pracovnej a expertnej úrovni sa udeje v konferenčných priestoroch historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí, v bratislavskom hoteli Bôrik a v kongresovej sále ministerstva zahraničných vecí.

Podľa ministra Lajčáka pôjde o tzv. centralizované predsedníctvo, akcie budú v hlavnom meste. Dôvod je šetrenie financií. „Vedel by som si predstaviť, že by sme podujatia organizovali aj inde po Slovensku, ale to by znamenalo nájsť vhodné budovy, zabezpečiť ich technikou, bezpečnostnými systémami, a to by nám zvýšilo náklady,“ podotkol.

Tak ako iné krajiny aj slovenské predsedníctvo sa bude prezentovať vlastným logom. Do verejnej súťaže, ktorá sa pred vyše dvoma týždňami skončila, sa zapojili laici i profesionálni grafickí dizajnéri a reklamné spoločnosti. Prišlo 229 návrhov. Logo sa objaví na dokumentoch či rôznych reklamných predmetoch. Autor víťazného loga získa 4 500 eur.

Príprava predsedníctva si vyžiada okolo 50 verejných obstarávaní. Rezort zahraničia predpokladá, že časť nákladov by sa mohla znížiť sponzoringom. Podľa skúseností zo zahraničia by to mohlo byť od 500-tisíc do 3,5 milióna eur. So sponzoringom sa ráta pri dodávkach typických slovenských potravín, nápojov, pri zabezpečení vozového parku, telekomunikačných služieb či kultúrneho programu. Sponzori na oplátku získajú mediálnu prezentáciu s označením partnera slovenského predsedníctva alebo umiestnenie obchodného loga na webe, reklamných paneloch a propagačných materiáloch.

Rozpočet výdavkov predsedníctva na tento rok je vo výške 15,6 milióna eur. V roku 2014 boli plánované náklady 3 milióny eur, reálne sa však minulo len 1,845 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #predsedníctvo EÚ