V Handlovej nechce nikto robiť očného lekára

Ako je možné, že v dnešnej dobe zostane jedno mesto bez očného lekára, ako sa to pred niekoľkými mesiacmi stalo Handlovej? Očný lekár v meste zomrel a vyzerá to tak, že ambulancia nemá a ani nebude mať pokračovateľa.

08.04.2015 13:00
debata (2)

Pre špecialistov nie je totiž súkromná prax v malom meste s 18-tisíc obyvateľmi zaujímavá. Ľudia tak musia za vyšetrením cestovať po Trenčianskom kraji a čakať naň aj niekoľko mesiacov.

Handlovčania sú touto situáciou znepokojení a obracajú sa na radnicu s otázkou, dokedy mesto ostane bez oftalmológa. „Handlová nemá na vyriešenie situácie žiadne kompetencie. Jediné, čo mohlo mesto v tejto veci urobiť, bolo, že sme Handlovčanom priniesli všetky dostupné informácie a zároveň sme upokojovali nespokojných pacientov,“ povedala hovorkyňa Mestského úradu v Handlovej Soryana Hádenová.

Verejnú minimálnu sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je zo zákona povinná zabezpečiť najväčšia zdravotná poisťovňa. Očná ambulancia v Handlovej však v najbližšom čase nebude, pretože v Trenčianskom samosprávnom kraji je očných lekárov vraj prebytok.

„Verejná minimálna sieť v Trenčianskom kraji v odbore oftalmológia je k dnešnému dňu naplnená na 170 percent,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Ravingerová. Po úmrtí očného lekára VšZP s platnosťou od prvého marca prerozdelila časť jeho zmluvného objemu trom ďalším lekárom. Od prvého apríla uzavrela zmluvu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore očné lekárstvo aj s lekárkou v obci Dolné Vestenice v okrese Prievidza.

Napriek tomu, že VšZP deklaruje prebytok oftalmológov, s ošetrením Handlovčanov je v Trenčianskom kraji problém. „V okolitých mestách nechcú lekári handlovských pacientov vyšetriť alebo ich objednajú s veľkým časovým odstupom,“ upresňuje hovorkyňa Mestského úradu v Handlovej Soryana Hádenová. Pacienti musia podľa nej v niektorých prípadoch čakať aj viac ako pol roka. A to aj v meste, ako je napríklad Nitra, kde poskytuje starostlivosť deväť očných lekárov.

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco bije na poplach. „Je to národná katastrofa. Nielen očiari, ale všetci špecialisti začínajú byť úzky profil. V Rakúsku je trikrát viac špecialistov v priemere na počet obyvateľov ako u nás, v Nemecku ich je dvakrát viac. Napriek tomu zriadiť si odbornú ambulanciu v menšom meste, akým je napríklad Handlová, je v dnešnej dobe prakticky samovražda,“ vysvetľuje Janco.

Pomenoval tak pravdepodobný vývoj s obsadením očnej ambulancie, akého sa obávajú obyvatelia Handlovej. „Nechápem, že v 21. storočí nemáme v našom meste očného lekára. Ak je toto možné, systém asi nie je dobrý,“ zamýšľa sa Handlovčan Ľuboš Voskár.

V súčasnosti majú obyvatelia Handlovej na výber z dvoch alternatív. Buď budú čakať niekoľko mesiacov na očné vyšetrenie v Trenčianskom kraji, alebo sa dohodnú s lekárom v inom kraji a vycestujú aj za cenu zvýšených nákladov. „Postupne prichádza doba, že pacienti budú cestovať za špecialistom aj 150 kilometrov,“ varuje Janco.

Dochádzať viac ako sto kilometrov budú pacienti, ktorí sa rozhodnú vyhľadať starostlivosť očného lekára v inom než Trenčianskom kraji. Zatiaľ je pre Handlovčanov najprijateľnejšie cestovať do Prievidze, čo je takmer 19 kilometrov, do Bojníc 24 kilometrov a do Dolných Vesteníc je to 36 kilometrov.

Trenčiansky samosprávny kraj má podľa hovorkyne Jany Paulínyovej záujem o to, aby riaditeľka Nemocnice Handlová otvorila očnú ambulanciu v ich objekte a ordinoval v nej zazmluvnený očný lekár. Aj samosprávny kraj sa v spolupráci s NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach usiluje o otvorenie novej očnej ambulancie. Kedy sa však ľady pohnú, zatiaľ nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Handlová #očný lekár