Ombudsmanka Dubovcová preskúma zásah polície vo Vrbnici

Zásah polície v obci Vrbnica v Michalovskom okrese zo štvrtka 2. apríla preskúmava aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, v piatok 3. apríla dostala na jeho preskúmanie podnet.

08.04.2015 13:03
Verejná ochrankyňa práv, Jana Dubovcová,... Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová
debata (22)

Ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko informuje, že Dubovcová začala konať podľa zákona o verejnom ochrancovi práv a koná rovnako, ako v každom jednom prípade. V praxi to znamená, že verejný ochranca práv má na základe podnetu vec preskúmavať, vysvetlil. „Policajný zásah skúma z hľadiska základných ľudských práv a slobôd, no zameriava sa tiež na jeho nevyhnutnosť, primeranosť ako aj jeho prípravu, priebeh, riadenie či na použité prostriedky a postupy,“ priblížil. Verejná ochrankyňa práv má však o štvrtkovom zásahu polície informácie len z médií, preto sa obráti na policajného prezidenta Tibora Gašpara so žiadosťou o vysvetlenie.

Úrad ombudsmanky vidí podobnosť so zásahom v Moldave

Policajná akcia vo Vrbnici bola podľa Glovička obdobným zásahom, ako bol v júni 2013 v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. „Aj v tomto prípade došlo k zásahu do základných ľudských práv a slobôd veľkého počtu ľudí. Išlo o zásah, ktorý nebol v demokratickom štáte nevyhnutný, pričom k porušeniu ľudských práv a slobôd došlo aj spôsobom jeho vykonania a použitím neprimeraných prostriedkov,“ priblížil Glovičko. Ombudsmanka už vtedy požadovala monitorovanie policajných zásahov kamerami. Preto bude policajného prezidenta žiadať o informácie, či polícia zhotovila kamerový záznam. Ako uviedol, monitorovanie policajných akcií kamerami má byť použité pri každom jednom zásahu.

Dubovcová však opäť pripomína i potrebu zriadenia nezávislého vyšetrovacieho orgánu, ktorý Národnej rade SR navrhuje už tretí rok. „No zatiaľ sa tak nestalo,“ dodal jej poradca pre médiá a komunikáciu.

Policajný riaditeľ je proti zneužívaniu zásahu na politický boj

Počas policajného zásahu v obci Vrbnica v okrese Michalovce vo štvrtok 2. apríla boli podľa jej starostu Jaroslava Tokára zranení viacerí Rómovia. Obyvatelia obce tvrdia, že donucovacie prostriedky policajtov boli počas pátracej akcie neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doteraz svojím správaním do rozporu so zákonom. Ako však informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško, „ohradzujem sa voči takým slovám, že šlo o brutálny zásah polície, je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii. Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby bol zásah polície zneužívaný na politický boj“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #Jana Dubovcová #policajný zásah