Firmy môžu ešte tri dni vstúpiť do systému duálneho vzdelávania

Ak sa zamestnávatelia chcú zapojiť do systému duálneho vzdelávania od nového školského roka, musia sa poponáhľať. Žiadosť o overenie spôsobilosti, bez ktorej nemôžu poskytovať praktické vyučovanie v novom systéme, môžu podať do 10. apríla. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

08.04.2015 14:56
debata

Žiadosť podľa hovorkyne podávajú vždy príslušnej stavovskej alebo profesijnej organizácii, ktorá má vecnú pôsobnosť vo vzťahu k študijnému alebo učebnému odboru, v ktorom zamestnávateľ plánuje poskytovať praktické vyučovanie.

Vecnú pôsobnosť príslušnej stavovskej alebo profesijnej organizácie k jednotlivým študijným odborom a učebným odborom upravuje vyhláška o stredných školách. V prípade, že zamestnávateľ úspešne získa osvedčenie o spôsobilosti, bude môcť začať nábor žiakov do systému duálneho vzdelávania pre školský rok 2015/2016.

Zamestnávatelia a živnostníci budú môcť podľa nového zákona o odbornom vzdelávaní uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Na ich základe budú môcť žiaci mať prax priamo u zamestnávateľa. Žiaci budú mať za svoju prax zaplatené, môžu získať prospechové štipendiá a od zamestnávateľov aj podnikové štipendiá.

Zamestnávatelia okrem toho, že si budú pripravovať študentov podľa svojich potrieb, budú mať nárok na daňové úľavy.

"My očakávame, že celkový dopad daňových úľav na štátny rozpočet do roku 2018 môže byť 26 až 27 miliónov eur. Tieto peniaze nám budú chýbať v rozpočte, ale efekt, že tu bude kontakt medzi praxou a vzdelávaním, je obrovský,“ povedal 1. apríla predseda vlády Robert Fico a označil zákon za prelomový.

Inšpiráciou pre ministerstvo školstva pri príprave zákona boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Novým zákonom ministerstvo reaguje na meniace sa potreby trhu práce.

Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov.

V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #vyučovanie #duálne vzdelávanie