Kiska hovoril s pápežom aj o Bezákovi. Bolo to nediplomatické, tvrdí analytik

Pápež František vo Vatikáne prijal na osobnej audiencii prezidenta Andreja Kisku. Ako informoval Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta, Kiska sa s pápežom rozprával o úlohe cirkvi ako inštitúcie, ktorá by mala do spoločnosti prinášať základné hodnoty ako odpúšťanie, lásku a porozumenie.

09.04.2015 14:40 , aktualizované: 18:07
Kiska, pápež Foto: ,
Prezident Andrej Kiska a pápež František počas audiencie pri príležitosti oficiálnej návštevy vo Vatikáne.
debata (286)

„To je úloha, ktorú pápež František potvrdzuje a považuje za dôležitú v dnešnom nie jednoduchom svete. Hovorili sme aj o otvorenosti cirkvi, o tom, že musí byť prístupná všetkým ľuďom. Spomenuli sme napríklad krsty detí slobodných mamičiek, alebo sme hovorili o svätom prijímaní ľudí, ktorí sú rozvedení. Pápež František zdôrazňoval to, čo často hovorí, že si cirkev musí nájsť cestu ku každému človeku,“ povedal Kiska.

Na stretnutí Kiska s pápežom hovoril aj o viere. Slovenská hlava štátu spomenula pápežovi aj svoju osobnú skúsenosť z charitatívnej organizácie Dobrý Anjel. „Stretol som sa s rodičmi, ktorým zomreli malé deti, a pochopil som, aká je viera dôležitá. V živote sa stanú veci, keď sa nemáme o čo oprieť, a človek, ktorý nemá vieru, stráca obrovskú oporu, ktorú potrebuje,“ povedal prezident.

Ako informuje Lipták, prezident Kiska pozval pápeža na Slovensko. "Pozdravil som pápeža Františka nielen od všetkých veriacich, ale od všetkých obyvateľov Slovenska, a pozval som ho na návštevu našej krajiny. Vedel som, že prídem za človekom, ktorý bude počúvať, bude ku mne otvorený, bude mi možno chcieť poradiť a vyjadriť svoj názor. Presne taký bol,“ zhodnotil prezident Kiska prijatie u pápeža.

Ako informoval Lipták, slovenská hlava štátu sa so Svätým Otcom rozprávala aj o emeritnom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi. Keďže ide „o internú vec katolíckej cirkvi, prezident nebude detailnejšie informovať o obsahu tejto časti rozhovoru,“ dodal Lipták.

Prezident Andrej Kiska daroval pápežovi Františkovi pozlátenú knihu fotografií od Filipa Kuliseva. Ide o zábery Slovenska z vtáčej perspektívy. Kniha má pozlátené strany a ako informuje Lipták, neexistuje jej kópia. Kniha je viazaná v bielej koži v drevenej kazete s venovaním, ktoré je vyšité zlatou niťou.

Kiska sa nemal miešať do vnútorných záležitostí cirkvi, myslí si analytik Imrich Gazda

Emeritný trnavský arcibiskup Robert Bezák ako téma rozhovoru medzi pápežom Františkom a prezidentom Andrejom Kiskom je podľa cirkevného analytika z politického hľadiska neštandardné až nediplomatické gesto. Ako povedal Imrich Gazda, prezident sa touto témou totiž vyjadroval k vnútorným záležitostiam Katolíckej cirkvi.

„Mnohí by sa určite pozerali s nevôľou, keby sa pápež vyjadroval ku konkrétnym personálnym otázkam v slovenskej spoločnosti,“ vysvetlil analytik. Konečné rozhodnutie o budúcnosti arcibiskupa Bezáka musí podľa neho urobiť pápež František. „Bezákovi aj samotnej slovenskej cirkvi by však určite prospelo, keby sa situácia štandardizovala,“ konštatoval.

Na tému arcibiskupa Bezáka, o ktorej sa partneri zhovárali, sa možno podľa Gazdu pozrieť z viacerých hľadísk. „Samotný arcibiskup Bezák, jeho podporovatelia, aj veľká časť Slovákov sa tomu určite potešili. Pre Svätú stolicu bolo určite silným signálom, že prezident republiky považoval za potrebné hovoriť o tejto téme,“ uviedol Gazda.

Analytika prekvapilo, ako podrobne prezident Andrej Kiska na svojom facebookovom profile informoval o súkromnom stretnutí s pápežom Františkom. „Je zaujímavé, že témy, ktoré spomína, sa v oficiálnom tlačovom komuniké Svätej stolice vôbec nenachádzajú,“ upozornil. Podľa vatikánskeho komuniké pápež konštatoval s prezidentom SR dobré dvojstranné vzťahy a plodný dialóg medzi cirkvou a štátnymi orgánmi. Partneri tiež hovorili o Blízkom východe a ochrane ľudskej dôstojnosti. Zmienka o Bezákovi sa v komuniké neobjavuje.

Pozvanie pápeža na návštevu krajiny patrí podľa Gazdu k „povinnej jazde“ každého štátneho predstaviteľa, ktorý sa stretne s pápežom. „Osobne si nemyslím, že František v najbližších rokoch navštívi Slovensko, keďže si vyberá krajiny v náročnej spoločenskej situácii, poznačenej konfliktami či zložitým postavením kresťanov. Slovensko našťastie medzi tieto krajiny nepatrí,“ dodal.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Andrej Kiska