Kiska sa zaujímal o personálny stav v súdnictve

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková informovala prezidenta Andreja Kisku o personálnom stave súdnictva.

13.04.2015 16:45
Kiska, Bajánková Foto: ,
Prezident Andrej Kiska na stretnutí s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou.
debata (18)

Hlava štátu sa o túto problematiku zaujímala, lebo rada mu predložila zoznam 19 aktívnych sudcov, ktorí majú viac ako 65 rokov. Prezident môže podľa ústavy týchto sudcov z funkcie odvolať. Bajánková pre médiá uviedla, že všetci 19 predložení sudcovia chcú ešte súdiť.

Odvolanie sudcov nad 65 rokov by momentálne mohlo spôsobiť veľké problémy pri rozhodovacej činnosti. Prílev nových sudcov do systému je totiž pozastavený vzhľadom na prebiehajúce bezpečnostné previerky, uviedla Bajánková. Šéfka rady dodala, že prezidentovi nedávala žiadne odporúčania. Zároveň konštatovala, že prezident má k dispozícii vyjadrenia sudcov, sudcovských rád a predsedov súdov.

Na zozname predloženom prezidentovi sú aj štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR – bývalý šéf súdu a predseda senátu trestnoprávneho kolégia Milan Karabín, sudkyňa občianskoprávneho kolégia Mária Šramková a Júlia Horská a Eva Babiaková (predsedníčka senátu) zo správneho kolégia. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová zdôraznila, že „odchod týchto sudcov by znamenal vážne oslabenie činnosti Najvyššieho súdu SR“. Dodala, že osobitne sa to týka správneho kolégia, ktoré je od konca minulého roka oslabené o troch sudcov. Švecová zdôraznila, že má záujem v personálnej sfére o stabilitu súdu a aj ona má záujem o tejto téme rokovať s prezidentom Andrejom Kiskom.

Na zozname sú aj traja sudcovia Krajského súdu Trenčín. Zo správneho kolégia Juraj Florovič a Eva Vašková, Emília Zimová z občianskoprávneho kolégia. Hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus uviedol, že ak by teraz prezident odvolal týchto troch sudcov z funkcie, znamenalo by to predĺženie súdneho konania. Spisy týchto troch sudcov by museli prerozdeliť medzi iných sudcov, ktorí už majú pridelené stovky spisov, dodal Tarabus. Trenčiansky súd čaká na preloženie dvoch sudcov, ktorí uspeli vo výberovom konaní. O preložení sudcov rozhoduje súdna rada, krajský súd navrhuje ich preloženie od 1. júla. Súdna rada však aj s ohľadom na situáciu na príslušných okresných súdoch nemusí tomuto návrhu vyhovieť, pripomenul hovorca.

Na zozname je však aj sudkyňa Helena Kožíková, ktorá má 70 rokov. Je bývalou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I., bola podpredsedníčkou Súdnej rady SR, keď jej šéfoval Štefan Harabin, neskôr v rade aj stážovala. Iniciovala trestné stíhanie filmárky Zuzany Piussi za dokumentárny film o súdnictve Nemoc tretej moci. Sudkyňa prišla na Okresný súd Bratislava I po tom, čo zo súdu vo februári odišla jedna sudkyňa na materskú dovolenku, jedna sudkyňa sa vzdala funkcie a ďalšia bola preložená na Krajský súd Bratislava. Predsedníčka Okresného súdu I. Eva Fulcová oslovila preto všetkých sudcov v obvode bratislavského krajského súdu, ktorí nemali prerušený výkon funkcie viac ako rok. Kladnú odpoveď dostala od dvoch sudkýň – Zity Ilčíkovej a Heleny Kožíkovej. Fulcová tvrdí, že tento súd je dlhodobo personálne poddimenzovaný a preto nemôže čakať do vymenovania víťazov výberových konaní za sudcov. „Nemám z čoho vyberať, som rada, že niekto je ochotný pomôcť,“ uviedla vo februári Fulcová na margo Kožíkovej.

Strana Sloboda a Solidarita vyzvala prezidenta Andreja Kisku, aby bez zbytočného odkladu odvolal sudcov starších ako 65 rokov. Tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika upozornil, že takmer všetci najstarší sudcovia boli členmi komunistickej strany. Justíciu je podľa neho potrebné „čo najskôr očistiť od komunistických kádrov ako predpoklad jej širšej očisty a reformy.“ Podľa Baránika justícia potrebuje statočných sudcov, ktorí nepodľahnú politickému či korupčnému tlaku a ani ich neťažia kompromitujúce rozhodnutia z ich minulosti.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #sudcovia #Andrej Kiska #Jana Bajánková