Fico vyzýva Figeľa, aby pre Váhostav odstúpil z funkcie podpredsedu NR SR

Premiér Robert Fico sa v utorok vyjadril ku kauze Váhostav, do pondelkovej noci rokoval s expertmi vlády o dopadoch jeho reštrukturalizácie. "Hodnotili sme dopady zákona o reštrukturalizácii z dielne bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu," povedal premiér s tým, že dospeli k presvedčeniu, že zvýhodňuje banky. Je preto podľa neho potrebná jeho novelizácia.

14.04.2015 10:22 , aktualizované: 12:23
fico, róbert fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (374)

Premiér Fico si podľa svojich slov dal spraviť analýzu štruktúry pohľadávok Váhostavu, odborníci skúmali, ako vznikli. Záver, ku ktorému dospeli, je, že podstata pohľadávok tkvie v troch zakázkach, ktoré podpísal vtedajší minister dopravy a predseda KDH Ján Figeľ.

„Sme presvedčení, že Figeľ úmyselne zaviedol "kultúru podvodu“. Chcel presvedčiť, že diaľnice sa dajú stavať lacnejšie," povedal premiér Fico. Figeľ vraj vrámci marketingu chcel stavať diaľnice s podstatne nižšími nákladmi, ako je to reálne.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Hry a zodpovednosť.

Fico obvinil Figeľa, že úmyselne podpisoval zmluvy so subdodávateľmi, podľa ktorých bolo vopred jasné, že štátny podnik nebude môcť svoje záväzky splácať.

Premiér preto žiada odstúpenie Jána Figeľa z pozície podpredsedu NR SR. „Oficiálne vyzývam podpredsedu parlamentu Jána Figeľa, aby odstúpil,“ povedal počas mimoriadnej tlačovky premiér, ktorý garantuje, že Smer podporí ďalšieho kandidáta KDH na tento post.

Ak Figeľ sám neodstúpi, Fico nevylučuje, že Smer ho odvolá. (O reakcii predsedu KDH a podpredsedu parlamentu Jána Figeľa čítajte v správe Figeľ: K dnešnému stavu nemuselo dôjsť, Smer nechal veci plynúť

Po skončení tlačovej konferencie premiér odišiel na stretnutie so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, s ktorým bude hovoriť o trestnom stíhaní vo veci poškodzovania veriteľa v prípade Váhostav.

Premiér Robert Fico  pred sídlom Generálnej... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Fico, generálna prokuratúra Premiér Robert Fico pred sídlom Generálnej prokuratúry SR v Bratislave, kde sa stretol so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pre trestnoprávnu zodpovednosť v prípade Váhostav.

„Táto firma má nulovú hodnotu,“ povedal v utorok generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík na tlačovej konferencii. (Viac čítajte v správe Riaditeľ Váhostavu: Problémy môže prehĺbiť vyššie splatenie dlhov.) Najmenej 5 rokov podľa neho neuvidia akcionári firmy žiadne peniaze. Všetko pôjde veriteľom a viac sa z firmy vraj dostať nedá. „Najväčšia chyba sa stala v tejto firme,“ citovala Moravčíka RTVS, ktorý ďalej povedal, že firma stavia stratové zákazky vrátane garáží na bratislavskom hra­de.

Premiér trvá na zmenách

„Zákon o reštruktura­lizácii z dielne pravicovej vlády je nespravodlivý. Je to zákon, ktorý zvýhodňuje banky pred ostatnými veriteľmi. Významne poškodzuje malých subdodávateľov, ktorí sú uspokojovaní len zlomkom skutočnej hodnoty ich pohľadávky voči reštrukturali­zovanej firme,“ povedal v pondelok Fico.

Podľa súčasnej právnej úpravy sa uskutočnilo viac ako 530 reštruktu­ralizácií. Len za prvé tri mesiace roku 2015 bolo v domácej ekonomike povolených 19 reštruktura­lizácií a vyhlásených 98 konkurzov.

Vláda v najbližšom čase predstaví verejnosti novelu zákona obsahujúcu právne riešenia problémových reštrukturalizácií. Následne už v stredu poobede bude o vládnych riešeniach rokovať slovenský parlament.

Keďže reštrukturalizácia Váhostavu prebehne až koncom apríla, jedným z možných riešení je práve zavedenie rovnako vysokého odškodnenia pre všetkých, bez ohľadu na to, či ide o banky, schránkové firmy, alebo malých dodávateľov.

„Zhoršenie postavenia bánk ako zabezpečených veriteľov pri reštrukturalizácii bude viesť k sťaženiu prístupu podnikov k bankovým úverom, lebo banky budú opatrnejšie pri ich poskytovaní. Z našej skúsenosti je všeobecne platné pravidlo v Európskej únii, že zabezpečený veriteľ má lepšie postavenie,“ reagovala Zuzana Murcko, hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie.

(bt)

© Autorské práva vyhradené

374 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #diaľnice #odstúpenie #Váhostav #Ján Figeľ