V boji o nemocnicu sú aj veľkí hráči

O výstavbu a prevádzkovanie novej univerzitnej nemocnice prejavilo záujem sedem konzorcií. Ministerstvo zdravotníctva už zverejnilo ich zoznam. Dvaja z uchádzačov sú talianske firmy, jedna je španielska, zvyšné sú z Česka, zo Slovenska a z Kanady. Ktoré firmy pôjdu do užšej súťaže, ministerstvo oznámi v priebehu mája. Víťaz by mal byť známy koncom tohto roka.

15.04.2015 12:00
nemocnica, Bratislava Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Počet záujemcov považuje ministerstvo zdravotníctva za dôkaz správneho nastavenia verejného obstarávania. Riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková uviedla, že žiadosti v súčasnosti podrobne vyhodnocujú. „Kontrolujeme všetky formálne a obsahové náležitosti žiadostí a záujemcovia, ktorí splnili podmienky, dostanú výzvu zúčastniť sa na súťažnom dialógu,“ uviedla Čižmáriková.

Predpokladá sa, že ich zoznam bude zverejnený v máji. Ide o prvý PPP projekt v oblasti zdravotníctva. Nemocnicu postaví a bude 30 rokov prevádzkovať súkromník. Zrejme najhorúcejším kandidátom bude španielska spoločnosť Ribera Salud Infraestructuras. Tá spolu so španielskou vládou vyvinula špecifický PPP model v oblasti zdravotníctva Alzira Model. Začala ho realizovať roku 1999 prostred­níctvom nemocnice La Ribera Hospital v Alzire (vo Valencii).

„Odvtedy spoločnosť model vyvinula natoľko, že nemocnice pod správou Ribera Salud sú už niekoľko rokov oceňované podľa národných meraní kvality medzi TOP 20 najlepšími nemocnicami v Španielsku,“ uviedla vo vyjadrení pre Pravdu spoločnosť Ribera.

Ribera Salud dnes pôsobí vo dvoch autonómnych regiónoch v Španielsku (Valencia a Madrid), kde zodpovedá za výstavbu a prevádzkovanie viacerých univerzitných a fakultných nemocníc, centier primárnej zdravotnej starostlivosti, centrálneho patologického laboratória a zobrazovacích zariadení a pokrýva tak zdravotnú starostlivosť pre populáciu vyše milióna ľudí.

„Sme presvedčení, že naše skúsenosti s budovaním a riadením verejných zdravotníckych zariadení v Španielsku pod úspešne fungujúcim PPP modelom z nás urobia silného kandidáta,“ píše sa v stanovisku firmy.

Našich investorov zastupuje firma GPN – gynekologicko-pôrodnícka nemocnica v Bratislave, za ktorou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík. Ďalším záujemcom je Agel, ktorý v súčasnosti prevádzkuje jedenásť nemocníc v Českej republike a niekoľko zdravotníckych zariadení na Slovensku. Ide o nemocnice vo Zvolene, v Krupine, Levoči, Krompachoch a Komárne.

Zo slovenských spoločností má záujem o výstavbu nemocnice aj Metrostav – dcérska spoločnosť českého Metrostavu. Tá sa však spojila s firmou InterHealth Canada, ktorá sa už podieľala na zdravotníckych PPP projektoch.

Záujem má aj slovenská pobočka, medzinárodná konzultačná spoločnosť Sanigest. Do súťaže poslala žiadosť aj skupina dodávateľov Pessina Costruzioni SPA z Talianska, Dúha Prešov a Credinvest International Slovakia.

Firma Pessina postavila novú halu pre laboratóriá nemocnice Carlo Besta neurologického inštitútu v Miláne, misijné centrum v Miláne, rehabilitačné centrum či nemocnicu v Garbagnate Milanese.

Spoločnosť Dúha Prešov podľa webovej stránky navrhuje projekty, poskytuje geologické a hydrogeologické služby, stavby, produkcie a konštrukcie technologických zariadení, produkcie a čistenie komponentov z umelej hmoty a obchodné aktivity.

Podobne aj konzorcium talianskych spoločností Rizzani De Eccher a Policlinico San Donato majú skúsenosti s výstavbou aj prevádzkovaním nemocníc. Stavebná spoločnosť Rizziani sa zaoberá rozvojom diaľničnej a železničnej siete po celom svete. Stavala priemyselné stavby, obytné domy, hotely aj nemocnice. Policlinico prevádzkuje sieť 18 nemocníc, v ktorých odliečia 3,9 milióna pacientov ročne. Poskytujú odbornú pomoc vo všetkých špecializáciách aj výučbu študentom medicíny.

Nová nemocnica by mala slúžiť nielen na liečbu, ale aj na vzdelávanie a výskum. Bude stáť v areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Výstavba si vyžiada náklady od 200 do 250 miliónov eur. Hoci ju postaví a bude prevádzkovať súkromný partner, jej vlastníkom bude štát.

Ministerstvo v zmluve plánuje investorovi obmedziť výšku zisku. Ročne by mala liečiť 40-tisíc pacientov, budú v nej len akútne lôžka. Začiatok prevádzky novej nemocnice je naplánovaný na marec 2018.

Do súťaže o nemocnicu sa prihlásilo 7 konzorcií

  • Skupina dvoch dodávateľov: Metrostav, a. s., (SR), ktorý pôsobí na tuzemskom trhu ako dcérska spoločnosť českého Metrostavu, a InterHealth Canada (UK) Limited, ktorá už postavila špecializovanú nemocnicu pre ženy v Kuvajte, niekoľko nemocníc v Spojených arabských emirátoch, v rámci PPP projektu stavia nemocnice v Saudskej Arábii či v susednom Poľsku.
  • Skupina dodávateľov pod skupinou AGEL (Nemocnice Podlesí, a. s., Třinec; Středomoravská nemocniční, a. s., Prostějov a nUNB Invest, s. r. o., Ostrava (ČR) ). V súčasnosti prevádzkuje 11 nemocníc v Českej republike a 5 na Slovensku. nUNB Invest má v predmete podnikania projektovú činnosť, patrí do skupiny AGEL. Na snímke č. 2 nemocnica v Komárne.
  • Skupina dvoch dodávateľov: RIZZANI DE ECCHER S.P.A (Taliansko) – stavebná spoločnosť, ktorá realizuje priemyselné stavby, obytné domy, hotely aj nemocnice. Postavila nemocnice v Udine (na snímke č. 3), Brescii, v Benátkach, Bolzane aj v Alžírsku. POLICLINICO SAN DONATO S.P.A (Taliansko) – prevádzkuje 18 nemocníc.
  • Ribera Salud Infraestructuras, S.L.U. (Španielsko) – je popredným poskytovateľom integrovanej zdravotnej starostlivosti v Španielsku. So španielskou vládou vyvinula špecifický PPP model v oblasti zdravotníctva. Na snímke č. 4 je nemocnica v španielskej Alzire, ktorú prevádzkuje.
  • GPN, s. r. o., (SR) – stojí za Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou Koch v Bratislave (na snímke č. 5), majiteľmi sú Vladimír Cupaník a podnikateľ Ivan Kmotrík.
  • Skupina troch dodávateľov: PESSINA COSTRUZIONI SPA (Taliansko) – ktorá postavila novú halu pre laboratóriá nemocnice Carlo Besta neurologického inštitútu v Miláne, rehabilitačné centrum či nemocnicu v Garbagnate Milanese, DÚHA, a. s., Prešov (SR) – podľa webovej stránky navrhuje projekty, poskytuje geologické aj konštrukčné služby. CREDINVEST INTERNATIONAL SLOVAKIA, s. r. o. (SR) – podľa obchodného registra vykonáva stavebný dozor, vypracováva dokumentácie a projekty jednoduchých a drobných stavieb.
  • Sanigest CEE s. r. o. (SR) – je medzinárodná konzultačná spoločnosť so zameraním na sociálne a zdravotnícke odvetvia. Sídli na Kostarike, Bahamách, Miami (USA), v Kazachstane a v Bratislave. Na Slovensku podľa webovej stránky sa zaoberá najmä poradenskými službami v oblasti podnikania a riadenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #PPP #Univerzitná nemocnica #nová nemocnica #Nemocnica sv. Michala