Vodiči, pozor na Rýchlostný maratón! Pozrite sa, kde polícia meria rýchlosti

Vo štvrtok o šiestej ráno odštartovala rozsiahla dopravno-preventívna policajná akcia pod názvom Rýchlostný maratón. Denník Pravda má k dispozícii zoznam miest vo všetkých slovenských krajoch, na ktorých polícia počas nepretržitých 24-hodín polícia hliadkuje a meria rýchlosť.

15.04.2015 17:22 , aktualizované: 16.04.2015 13:20
policia, radar, meranie rychlosti, alkohol, tester Foto: ,
Policajti sa zamerajú na miesta častých dopravných nehôd a hlavné cestné ťahy.
debata (22)

Dokopy ide o 844 úsekov a v nasadení je až 551 príslušníkov policajného zboru.

Takýto maratón na Slovensku ešte nebol. Na cestách nebudú vodiči stretávať bežcov, ale policajtov. Pôjde o úseky, ktoré za nebezpečné a kritické označili na základe policajnej výzvy obyvatelia Slovenska. Dopravno-preventívna akcia pod názvom Rýchlostný maratón sa koná súčasne v 22 európskych štátoch.

Policajtov môžu vodiči stretnúť na spomínaných úsekoch od štvrtka 6.00 h do piatka do 6.00 h. Budú takmer na všetkých miestach, ktoré krajské policajné riaditeľstvá dostali ako tip od občanov. Dokopy ich prišlo až 860 na sledovanie 1 060 miest. Niektorí totiž možnosť upozorniť využili hneď niekoľkokrát.

V podnetoch mohli uviesť aj dôvod, prečo daný úsek považujú za kritický. Sťažovali sa predovšetkým na nedodržiavanie rýchlosti, na vodičov nákladných áut, ktorí nerešpektujú dopravné značenia, ale našli sa aj podnety, ktoré sa týkali rušenia nočného pokoja či chodcov porušujúcich dopravné predpisy. Ľudia by však policajné hliadky mali najradšej na všetkých naplánovaných úsekoch neobmedzene.

Aby polícia dokázala pokryť všetkých 844 úsekov, počas dňa sa budú jednotlivé hliadky premiestňovať. Presný čas, kedy a ako dlho na určitom mieste budú, sa nám zistiť nepodarilo.

Rýchlostný maratón

Od štvrtka 6.00 do piatka 6.00 trvá policajná akcia Rýchlostný maratón na celom území Slovenska. Policajti merajú rýchlosť na 844 úsekoch.

Fotogaléria
+3

Hliadky budú takmer na všetkých druhoch ciest. Na miestnych komunikáciách, cestách I., II. a III. triedy, aj na diaľniciach. V rámci krajov budú rozložené takmer rovnomerne. Počas akcie policajti pokryjú približne stovku miest v každom z krajov. S vybranými úsekmi sa stotožňujú aj vodiči, ktorí potvrdzujú, že ide skutočne o kritické miesta. „Všetky úseky, ktoré označili policajti v okrese Námestovo, sú nebezpečné a myslím si, že radary tam budú oprávnené. V Zubrohlave smerom do Bobrova sa nachádza hneď pri ceste pekáreň. Je tam vždy plno áut aj chodcov, úsek tiež často monitorujú policajti, musia tam dávať pozor nielen šoféri, ale rovnako aj chodci. Pohybuje sa tam dosť starých ľudí aj matiek s malými deťmi,“ zhodnotil Štefan (44) zo Zubrohlavy, podľa ktorého sú na tomto úseku časté nehody. Pripomenul nedávny prípad, keď na tejto ceste vyhasol život celej rodiny s bábätkom.

Katarína (28) z Detvy označila úsek pri detvianskej čerpacej stanici, kde budú policajti dnes hliadkovať, tiež za nebezpečný. „Je to vjazd do obce s povolenou rýchlosťou 50 km/h a vodiči to nerešpektujú. Pridať plyn ich zrejme podnecuje to, že cesta je rovná a bez zákrut,“ uviedla Katarína, ktorá pripomína, že práve na tomto úseku zomrel pri nehode len 12-ročný chlapec. „Ten sa tu bicykloval a narazilo do neho auto, ktoré sa rútilo deväťdesiatkou,“ opísala.

Na slovenských cestách jazdí aj Jozef (34) zo Sabinova, ktorý Moyzesovu ulicu v Prešove, na ktorej dnes budú tiež policajti, pozná a považuje ju za nebezpečnú. „Cesta prechádza obytnou zónou, kde sa často pohybujú deti a mamičky s kočíkmi. Vodiči tu nedodržujú rýchlosť a úsekom doslova preletia,“ tvrdí Sabinovčan, podľa ktorého je len otázkou času, kedy sa na tomto mieste stane nešťastie.

Hliadky budú podľa Martina Wäldla z komunikačného oddelenia kancelárie policajného prezidenta kontrolovať najmä dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, čo je druhá najčastejšia príčina vzniku dopravných nehôd a zároveň aj hlavná príčina vzniku smrteľných nehôd. Akcia má preventívny charakter a pokuty sa pri menej závažných porušeniach udeľovať nebudú. Ak teda vodiči prekročia stanovenú rýchlosť v obci do 20 kilometrov za hodinu a mimo obce do 30 kilometrov, polícia ich len napomenie. Závažnejšie prehrešky však tolerovať nebude.

Rýchlostný maratón prebieha pod záštitou TISPOL-u, medzinárodnej organizácie združujúcej dopravné polície európskych štátov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná akcia #meranie rýchlosti #TISPOL