Poslanci budú pokračovať v odvolávaní Figeľa

Premiér Robert Fico vystúpil v parlamente a oznámil riešenia v kauze Váhostav. Zopakoval, že Ján Figeľ nesie politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia Váhostavu. Poslanci Smeru potom rozšírili program mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolávanie Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady. Opozícia odvolávanie odmietla. Parlament bude v diskusii k odvolávaniu Figeľa pokračovať vo štvrtok.

15.04.2015 17:36 , aktualizované: 16.04.2015 08:01
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ počas stredajšieho rokovania Národnej rady.
debata (508)

Potom sa vráti k rozprave na skrátené legislatívne konanie o zmenách v reštruktura­lizáciách. Po definitívnom schválení zákona by poslanci mali pokračovať v prerušenej schôdzi k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

Premiér Fico vystúpil v parlamente a počas tlačovej konferencie predstavil riešenia v kauze Váhostav. Navrhuje zvýšiť mieru uspokojenia živnostníkov z hranice 40 na 100 percent hodnoty pohľadávky. (Viac čítajte v osobitnej správe.)

Fico znova zopakoval, že treba vyvodiť politickú zodpovednosť, ktorú nesie podpredseda parlamentu Ján Figeľ a vyslovil očakávanie, že poslanci za Smer navrhnú rozšírenie programu schôdze k reštruktura­lizáciám o Figeľovo odvolanie a odvolajú ho z postu. Premiér sa ešte v utorok vyslovil, že Smer podporí na funkciu podpredsedu Národnej rady SR iného zástupcu KDH.

Špecializované skupiny expertov, ktoré zostavila vláda, podľa Fica sledovali štruktúru pohľadávok malých veriteľov, no najmä jej vznik. „Došli sme k záveru, že podstatná časť týchto pohľadávok, ktoré sú dnes medializované a neboli zaplatené, vznikli vďaka trom zákazkám, ktoré podpísal pán Figeľ v rokoch 2010 až 2012,“ vyhlásil Fico.

Predseda NR SR Peter Pellegrini potom predložil v parlamente návrh na odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu a poslanci za Smer v hlasovaní zamietli návrhy opozície, aby sa o odvolaní Figeľa z postu podpredsedu parlamentu hlasovalo neskôr.

Figeľovo odvolanie mal na stole už aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Podľa portálu Teraz.sk opozícia odišla a Smeru chýbal jeden poslanec, výbor nebol uznášaniaschopný. „Argumenty Smeru sú trápne. Odvolať ho za niečo, čo s výkonom jeho funkcie vôbec nesúvisí, to je mocenský ťah, ktorý je v politike prípustný, ale je hanebný. Je to precedens, ktorý nemá obdobu v slovenskom parlamentarizme. Jána Figeľa ste zvolili dobrovoľne a slobodne do funkcie podpredsedu, hoci ste o ňom všetko vedeli,“ odkázal na výbore poslancom Smeru ešte pred odchodom Pavol Hrušovský (KDH).

OĽaNO v prípade odvolania Figeľa stiahne nominantov z funkcií

Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá z postu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH). „Pani Jurinová prestane byť podpredsedníčkou parlamentu, Peter Pollák skončí ako splnomocnenec pre menšiny,“ vysvetlil Matovič na 49. schôdzi parlamentu s tým, že z funkcií odídu aj predsedovia parlamentných výborov za OĽaNO. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že funkcií predsedov výborov národnej rady sa vzdajú poslanci za Most-Híd.

„Odvolanie pána Figeľa je odplatou za to, že vám prekazil odporný kšeft PPP-projektov pri diaľniciach,“ povedal Matovič na margo krokov Smeru, ktorý inicioval Figeľovo odvolanie z postu podpredsedu NR SR. „Len na úrokoch a poplatkoch ste chceli dopriať mecenášom 10 miliárd eur,“ dodal Matovič k diaľničným PPP-projektom plánovaným prvou vládou Roberta Fica.

Matovič dal zároveň verejný prísľub, že z vlastných peňazí, ak sa niekto takú stranu pokúsi založiť, prispeje na založenie slušnej, čestnej ľavicovej strany, ktorá sa postaví oligarchom. „Zamestnal som dvetisíc ľudí od tretieho ročníka na vysokej škole a nikdy som nebol nikomu nič dlžný. Zarobil som veľa peňazí,“ vysvetlil líder obyčajných ľudí.

KDH opustí posty v parlamente

„Opakuje sa noc dlhých nožov, to ste sa naučili od svojho koaličného partnera HZDS,“ konštatoval poslanec NR SR za KDH Pavol Abrhan. Predseda poslaneckého klubu KDH tiež zopakoval, že z postov predsedov a podpredsedov výborov odstúpia poslanci kresťanských demokratov.

Opoziční poslanci sa zhodli na tom, aby Fico vládol sám, keď chce.

Figeľ: Vždy konám v súlade so zákonom

Ján Figeľ v reakcii na obvinenia vyhlásil, že vždy konal a koná v súlade so zákonom. Pripomenul, že Smer sa na jeseň 2010 pokúšal odvolať vtedajšieho ministra dopravy, ale sa mu to nepodarilo, a teraz sa „Ficovi darí pomstu dokonať“. Znovu zopakoval, že aj keď ho odvolajú, nezavrú mu ústa a nezastrašia ho.

Podľa KDH, ak by mal Smer záujem vyriešiť problémy, podporil by ich návrh zákony, ktorý pravidelne počas uplynulých troch rokov predkladali na schválenie. Poslanci Smeru tento návrh štyrikrát zamietli.

Nadávky a nadávky

Parlamentná „kultúra“ dosiahla včera svoje ďalšie dno. Časť poslancov miestami ovládala snemovňu nadávkami a vulgarizmami. Na popredných miestach peletónu sa predviedol šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič. „Banda lupičov, špinaví zbabelci, zbabelé prašiny, blbeček, podliak.“ Nadávky adresoval poslancom Smeru a premiérovi Robertovi Ficovi. Za predsedom OĽaNO nezaostával ani najnovší prírastok KDH Alojz Hlina, ktorý počas faktickej pripomienky Ľuboša Blahu stále tlieskal, nebolo teda poriadne počuť, čo hovorí. „Je návrh, zlý návrh, hlúpy návrh, debilný návrh a návrh Smeru. Návrh Smeru je debilnejší od debilných a je zákerný,“ blysol sa slovnou zásobou Hlina, keď reagoval na návrh novely Obchodného zákonníka.

Poslancov sa márnymi výzvami snažil upokojiť podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer), zo záberov kamery však bolo zrejmé, že sám má z toho zdravotné problémy. „Ak chceme dodržiavať rokovací poriadok, požadujem elementárnu súčinnosť aspoň od tých poslancov, ktorým slovo slušnosť niečo hovorí,“ volal Číž do pléna. Z neho sa mu ozývali posmešné výkriky. (odu)

508 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Smer #NR SR #reštrukturalizácia #Váhostav #Ján Figeľ