Štvrtok prekvapil teplotnými rekordmi

Aj keď na štvrtok meteorológovia predpovedali vysoké teploty, to, že padne toľko rekordov, čakal asi málokto. Len v Hurbanove včerajšia hodnota pokorila najvyššiu teplotu do polovice tohto mesiaca spred 54 rokov.

17.04.2015 07:00
pocasie, teplo Foto: ,
Ukážkový jarný deň s letnými teplotami, podľa meteorológov však posledný pred prechodným ochladením, si včera pohodovo užili aj návštevníci záhrady Prezidentského paláca.
debata

Krátko po tretej popoludní tam namerali až 28,2 stupňa. Doterajšie maximá sa budú prepisovať nielen na juhu Slovenska, ale aj v oblastiach, kde bol ešte pred niekoľkými dňami sneh.

Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavla Faška je síce apríl povestný prudkými zmenami počasia, no tentoraz je to už extrém. „Apríl je považovaný za bláznivý mesiac, ale tento rok sú výkyvy teplôt a počasia výrazné. Veď len nedávno cez Veľkú noc sme tu mali takmer zimné počasie a vo štvrtok padajú teplotné rekordy,“ poznamenal Faško.

Rekord z Hurbanova však nepadol v rovnaký deň ako roku 1961. Tam najvyššiu teplotu 27,5 stupňa, ktorá platila dovčera, namerali už 8. apríla. Rovnaký rekord z rovnakého dátumu platil aj v Trebišove, no tam ho včera prekonala hodnota tesne pod 28 stupňov.

Padli aj teplotné rekordy z meteorologických staníc v Moravskom Svätom Jáne a Žikave z rokov 2007 a 2011, keď tu v období do 16. apríla namerali 27,7 stupňa, čo bolo najviac v tomto období na celom Slovensku. Presné čísla poskytnú meteorológovia v piatok.

Na prelomenie rekordu z roku 1961 včera veľa nechýbalo ani v Poprade či Košiciach. V meste pod Tatrami však namerali „len“ niečo nad 22 stupňov a v metropole východu tesne pod 26 stupňov. „Na východe Slovenska to trochu pokazil silný vietor, ktorý spôsobila blízkosť studeného frontu v Poľsku,“ povedala meteorologička Miriam Jarošová.

Ďalší teplotný skok nás čaká práve počas víkendu, keď pre vpád studeného vzduchu pôjdu teploty opäť výrazne nadol. Na juhu vystúpia do 15 stupňov, na severe bude len okolo 7–8 stupňov. Navyše podľa Jarošovej od nadmorskej výšky 800 metrov má snežiť a môžu sa vyskytnúť aj nočné mrazy. Ochladenie bude postupné, no citeľné. Dnes sa na juhu dajú čakať teploty do 20 stupňov, no na severe len okolo desať stupňov.

„Je to tým, že dynamika procesov v atmosfére je výraznejšia a rýchlejšia. Rovnako je to aj s tlakovými nížami. Je teplejšie, zvykne fúkať teplejší vietor a dažde sú výdatnejšie. Do atmosféry sa dostáva viac vodných pár a to môže spôsobovať vinou silných dažďov povodne,“ vysvetlil Faško.

Jarošová však upozornila, že aprílové, typické premenlivé počasie môže ešte prekvapiť. Najmä koncom tohto mesiaca sa môže stať, že na istý čas prídu aj tropické dni.

Doterajšie najvyššie rekordy do polovice apríla namerané ešte v roku 1961

  • Hurbanovo – 27,5 stupňa
  • Trebišov – 27,5 stupňa
  • Poprad – 22,8 stupňa
  • Košice – 26,3 stupňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko #teplotné rekordy