Čas na pomoc malým veriteľom Váhostavu sa kráti

Drobní podnikatelia, ktorým Váhostav nezaplatil za prácu, sa k svojim peniazom nemusia dostať. Schvaľovanie zmien v Obchodnom zákonníku a niekoľkých ďalších zákonov, ktoré by mali živnostníkom pomôcť, sa v parlamente skomplikovalo.

16.04.2015 20:00
parlament, Lassakova Foto: ,
Opozícia plánuje stiahnuť svojich ľudí z vedúcich funkcií v parlamente. Štvrtkovú schôdzu viedli len zástupcovia Smeru. Na snímke podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková.
debata (6)

Do programu mimoriadnej schôdze sa dostal nový bod, ktorým je odvolanie Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu. Tejto téme sa poslanci venovali vo štvrtok celý deň. Smer počítal s tým, že novely schvália do piatku.

Na to, aby sa zmeny v zákonoch týkali aj veriteľov Váhostavu, tlačí čas. Parlament ich musí schváliť tak, aby boli účinné do 30. apríla. Vtedy má o výške vyplatenia dlhov rokovať schôdza veriteľov a tá by mala už prebiehať podľa nových pravidiel. Nie je však isté, či už budú platiť. Ak by ich aj parlament stihol prijať, otázne je, ako sa k novelám postaví prezident Andrej Kiska. Ten si môže na rozhodovanie nechať 15 dní.

Smer si časovú tieseň uvedomuje. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž povedal, že návrh na odvolanie Figeľa podali poslanci Smeru a predseda parlamentu Peter Pellegrini musel ihneď v stredu večer otvoriť rozpravu, keďže návrh klubu Smer plénum schválilo.

Zákon stojí, čo urobí prezident?

„Uvidíme, či budeme musieť prijať nejakú taktiku. Teraz máme otvorenú rozpravu k návrhu zákona aj rozpravu k odvolávaniu podpredsedu parlamentu. Schvaľovanie zákona tak stojí,“ povedal Číž.

Viacerí vládni poslanci uviedli, že ak prezident schválený zákon bude zdržiavať alebo ho bude vetovať, zodpovednosť za nevyplatenie drobných podnikateľov bude jeho zodpovednosť. „Ak zákon parlament schváli, bude to potom zodpovednosť hlavy štátu,“ reagoval Anton Martvoň. Podobný názor povedali aj Miroslav Číž či Robert Madej.

Opozícia však s vládnym riešením, ako pomôcť malým veriteľom ozdravovaného Váhostavu, nesúhlasí. Podľa nej je v prospech akcionárov a majiteľov firmy. Ján Figeľ oznámil, že opozícia vytvorí legislatívnu pracovnú skupinu, ktorá príde s vlastnými návrhmi.

Rozprava plná hádok

Diskusia k odvolávaniu podpredsedu parlamentu za KDH Jána Figeľa včera pokračovala celý deň. (Dianie v parlamente sme sledovali ONLINE.) Toho vládny Smer obviňuje, že nesie politickú zodpovednosť za problém veriteľov Váhostavu. Podľa premiéra Roberta Fica ho mali spôsobiť tri zákazky, ktoré podpísal Figeľ ako minister dopravy za bývalej vlády. Vtedy v rokoch 2010 až 2012 vzniklo najviac dlhov, pretože Váhostav dostal podľa Fica štátne zákazky na výstavbu diaľnic za ceny, ktoré často boli o polovicu nižšie, ako stanovila štátna expertíza.

Poslanci sa však vo štvrtok v pléne zamerali na odvolávanie Figeľa. Rozprava bola plná hádok a pripomínania si politických prehreškov z minulosti. Štýl debaty kritizovali nielen opoziční, ale aj vládni poslanci. „Sme tu ako kofy na trhu alebo ako manželia v rozvodovom konaní,“ povedala Jana Šipošová z OĽaNO. Pridal sa k nej aj Dušan Jarjabek zo Smeru, ktorý niektoré vystúpenia označil za parlamentné klebetenie.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan zopakoval, že ak Smer odvolá Figeľa, odstúpia všetci opoziční predsedovia a podpredsedovia výborov, aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová z Obyčajných ľudí. „Budete vládnuť len sami. Budeme vám to pripomínať pri každej zahraničnej návšteve, že vo vedení parlamentu a v kontrolných výboroch nie je zastúpená opozícia,“ upozornil Abrhan.

Pavol Hrušovský, bývalý predseda KDH, ako jediný z kresťanských demokratov poprosil, aby Smer stiahol odvolávanie Figeľa. "Ak siahnete na predsedu, siahnete na stranu. Možno si ani neuvedomujete, aké následky to môže znamenať. A najmä v čase, keď vrcholí politická súťaž medzi stranami,” apeloval Hrušovský.

Opozícia myslí varovanie o odchode vážne

Opozícia naznačila, že svoje varovanie o odchode z funkcií myslí vážne. Na miestach podpredsedov parlamentu sedeli včera už len Jana Laššáková a Miroslav Číž zo Smeru. Ján Figeľ sledoval rokovanie pléna zo svojej poslaneckej kancelárie.

V prípade odchodu šéfov opozičných výborov z funkcií ich budú riadiť podpredsedovia zo Smeru. Podľa politológa Michala Horského parlament sa potom stane beztvarým. „Procedurálne bude fungovať, ale morálka parlamentu sa rozloží do tej miery, že na jeseň môžeme byť aj svedkami snáh o skorší termín volieb pod tlakom verejnosti,“ pripustil Horský.

Volebné preskupovanie síl

Z radov opozície najnovšie vyšli hlasy, že ju posledné kroky Smeru zjednocujú. „ Všeobjímajúcu koalíciu môže opozícia ťažko vytvoriť. Nie je však vylúčené, že sa v predvolebnom období vytvoria predpoklady pre vznik viacerých predvolebných koalícií.

Ich základ môže tvoriť KDH a Most-Híd, prípadne koalícia SaS, Obyčajných ľudí a Novy. Do predvolebného preskupovania síl zatiaľ nemožno zaraďovať mimoparlamentné SNS a SMK,“ poznamenal politológ. Podľa neho je zaujímavé, že v aktuálnej parlamentnej debate podozrivo chýbajú hlasy poslancov strany Sieť a novej strany SKOK.

Sociológ Pavel Haulík povedal, že celý „tento cirkus v parlamente“ je jednoznačne prudkým rozbehnutím predvolebnej kampane. Podľa neho opozícia potrebuje nejakú silnú tému, aby sa postavila na nohy. „Táto téma to nie je. V opozícii nie je čitateľné, kto je sólo hráčom a kto hrá spolu,“ mienil Haulík. Podľa neho sa Smer tejto kauzy predčasne vyľakal.

Za najmenej čitateľné označil Haulík odvolávanie Figeľa. „Ak sa na predvolebných preferenciách nič nezmení, pre Smer nebude KDH jedinou nevestou a bude si môcť vyberať,“ uviedol Haulík. Do rozpravy sa včera pred siedmou večer prihlásilo ešte 23 poslancov. Schôdza o odvolávaní Figeľa by tak mala pokračovať v piatok.

Zmeny, o ktorých rokuje parlament

  • Ide o novelu Obchodného zákonníka, v rámci ktorého sa mení viacero zákonov, medzi nimi napríklad aj zákon o reštruktura­lizácii či Trestný zákon.
  • Firmy si budú môcť vyplácať zisky až po tom, čo živnostníkom vyplatia minimálne 40 percent z ich pohľadávok. V prípade, že sa drobným veriteľom nebude chcieť čakať na peniaze, môžu svoje pohľadávky za 40 percent ich hodnoty predať štátu
  • Pohľadávky drobných veriteľov bude nakupovať štátna Slovenská záručná a rozvojová banka. Schránkové firmy nebudú môcť predať svoje pohľadávky štátu.
  • Peniaze na kupovanie pohľadávok malých veriteľov získa štát predĺžením bankového odvodu. Záchranu drobných firiem tak zaplatia domáce banky.
  • Firmy s obratom do 75-tisíc eur za rok získajú od začiatku roka 2016 možnosť odvedenia DPH až po tom, čo im reálne na účet prídu peniaze za vystavené faktúry. Štát zruší pokuty pre firmy, ktoré nezaplatia DPH z dôvodu neuhradených faktúr od odberateľov.
  • Firmy nachádzajúce sa v procese reštrukturalizácie sa nebudú môcť zúčastňovať na verejných obstarávaniach.
  • Stavebné firmy vytvoria fond, ktorý bude v procese reštrukturalizácie vyplácať pohľadávky malých veriteľov.
  • Majiteľom firiem sa zruší možnosť ovládnutia procesu reštrukturalizácie prostredníctvom vlastných pôžičiek.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #reštrukturalizácia #Váhostav #Ján Figeľ