Policajná akcia išla naplno, radary zachytili aj tajných

Tí, čo o Rýchlostnom maratóne vedeli, išli väčšinou pomaly, tí, čo nevedeli či rýchlosťou nešetrili, predviedli pred policajtmi vlastný "rýchlostný maratón". Tak to vo štvrtok vyzeralo na cestách Slovenska.

17.04.2015 12:00
polícia, meranie rýchlosti, radar, dopravná... Foto: ,
Keďže štvrtková policajná akcia Rýchlostný maratón mala najmä preventívny charakter, ani ťažká noha na plyne pre mnohých vodičov neznamenala automaticky pokutu.
debata (36)

Vyše 550 policajtov sa aj napriek upozorneniam, že budú merať rýchlosť na 844 miestach po celom území, nevyhlo rozdávaniu pokút. Vyhli sa im však dvaja zamestnanci tajných služieb, ktorí výrazne prekročili rýchlosť.

Rýchlostný maratón polície bol pre tých, čo ráno šoférovali do Bratislavy po D1, zaťažkávacou skúškou. Pri Zlatých pieskoch narazilo do seba až päť áut. Hoci kolízia na tejto ceste je tu takmer každý deň, toľko áut v sebe tu už dlhšie nebolo. „Zdržanie bolo až hodinové. Kolóna sa posúvala slimačím tempom. Auto, ktoré sa dostalo do zrážky ako prvé, malo zdemolovanú celú zadnú časť,“ opísala Jana zo Senca, ktorá práve prichádzala do Bratislavy. Podľa nej zrážku pravdepodobne spôsobilo prudké brzdenie a nedodržanie vzdialenosti.

Podľa Jany niektorí vodiči, keď zbadali policajnú hliadku, jazdili zbytočne pomaly. „V dedine pod 40 kilometrov a tam, kde je osemdesiatka, išli šesťdesiatkou. Na takúto pomalú jazdu reagovali iní nervozitou a riskantným predbiehaním,“ opísala.

Dopravný analytik Ján Bazovský tvrdí, že ide o tradičný slovenský folklór. „Keď už vodiči hliadku uvidia alebo o nej vedia, spomalia, a keď ju už nevidia, opäť porušujú pravidlá,“ vysvetlil analytik, ktorý bol vo štvrtok tiež svedkom podobnej nehody na diaľnici. „Aj tam išlo o nedodržanie bezpečnej vzdialenosti,“ do­dal.

Predpísanú päťdesiatku zas prekročila o 13 km/h mladá Bratislavčanka, ktorá sa Kazanskou ulicou v hlavnom meste ponáhľala do práce. „Pred chvíľou mi volal kamarát a upozornil ma, aby som si dávala pozor, ale ponáhľala som sa do roboty,“ reagovala mladá žena po tom, čo zistila, že ju policajti pustia len s napomenutím.

Podobné šťastie však nemal vodič, ktorého na rovnakom úseku zastavili po tom, čo mu radar nameral rýchlosť 75 kilometrov za hodinu. Mladému šoférovi veľmi do reči nebolo, keďže policajt mu za vysokú rýchlosť dal pokutu až 140 eur. „V obci je povolená rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. O 25 kilometrov ste ju prekročili. Je to závažné porušenie a nemôžeme to riešiť napomenutím, ale pokutou,“ vysvetlil mu policajt. „Som si toho vedomý,“ kajal sa vodič. Na otázku, či nesledoval médiá, ktoré zverejnili miesta policajných hliadok a radarov, odpovedal, že nestíhal. „Nesledoval som ani internet, ani televízor. Nemal som čas. Žiaľ, stalo sa. Netušil som, že to tak dopadne, fakt,“ povedal mladík, ktorému policajt na mieste zadržal vodičský preukaz, pretože pri sebe nemal toľko peňazí. Ak pokutu zaplatí do 15 dní, vodičský mu vrátia.

Zaujímavé úlovky mala aj hliadka, ktorá merala rýchlosť na Račianskej ulici. Ihneď, ako zamerala auto, ktoré sa v meste rútilo 102-kilometrovou rýchlosťou, ho aj zastavila. No na vodiča bola krátka. Išlo totiž o zamestnanca jednej z tajných služieb, pre ktorého neplatia obmedzenia rýchlosti. „Ponáhľam sa, mám plnenie neočakávaných služobných povinností,“ povedal a pokračoval v ceste. Ani nie po piatich minútach sa podobnou rýchlosťou pohyboval ďalší vodič. Scenár sa opakoval, išlo o kolegu prvého piráta.

Na plyn dupla na Račianskej ulici aj mladá vodička. „Prekročila som to o 16 kilometrov. Nevedela som, že sa zaobídem len s napomenutím, ale som rada. Stáva sa mi, že sa zarozprávam a prekročím rýchlosť. Zvyčajne je to o tých desať kilometrov,“ priznala Lívia, ktorá doteraz dostala najvyššiu pokutu 50 eur.

Dopravno-preventívna policajná akcia Rýchlostný maratón, ktorá sa konala vo štvrtok od 6.00 h do piatkového rána neobmedzene 24 hodín, mala preventívny charakter. „Ide o vysokopreventívnu akciu a na vodičov sme miernejší. Pokiaľ v obci dôjde k prekročeniu rýchlosti do 20 kilometrov, mimo obce do 30 kilometrov, budeme to riešiť napomenutím,“ vysvetlil pred akciou policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Na území Slovenska bolo využitých všetkých 236 meračov rýchlosti, ktoré má polícia k dispozícii. Hliadky merali na miestach, ktoré im v priebehu marca odporučili občania.

Marosch Palesch, dopravný konzultant, tvrdí, že policajná akcia, ako bola aj táto, na vodičov veľký vplyv nemá a chronickým porušovateľom predpisov nepomôže. „Myslím si, že je to v hlavách vodičov. Je normálny vodič, ktorý dodržiava rýchlosť a policajta sa báť nemusí. Potom sú tí nenapraviteľní, ktorí budú prekračovať rýchlosť a budú robiť problémy,“ tvrdí konzultant, ktorý sa čudoval, že sa našli viacerí vodiči, ktorí sa odvážili porušiť pravidlá cestnej premávky.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná akcia #dopravná polícia #meranie rýchlosti