Počasie bude ako na hojdačke

Kým vo štvrtok padlo na Slovensku osem teplotných rekordov a na niektorých miestach bolo vyše 28 stupňov, na tento víkend si počasie pripravilo opačný scenár. Čaká nás ochladenie, studený vietor a nočné mrazy.

18.04.2015 08:00
počasie, teplo, jar Foto: ,
V Bratislave bolo v piatok teplo, ale pod mrakom.
debata

„Počas víkendu bude pokračovať prúdenie studeného vzduchu, ale zrážok aj oblačnosti bude ubúdať. Prehánky ešte očakávame na severe a východe, v sobotu môžu byť snehové od nadmorskej výšky 800 metrov, v nedeľu sa hranica posunie o 100 – 200 metrov nahor,“ vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová.

Teploty na juhu síce budú v rozmedzí 9 – 14 stupňov, ale na severe len od päť do deväť stupňov, pocit chladu navyše umocní aj severný až severozápadný vietor, čo nebude vhodné ani na športovanie, ani na turistiku. Na pocit určite nebude príjemne, navyše po upokojení vetra možno očakávať nočné mrazy. „Na severe môžu byť nočné mrazy aj v sobotu, ale od nedele aj v nížinách. A to aj vtedy, keď budú teploty pár stupňov nad nulou, prízemné mrazíky sa ešte môžu vyskytnúť,“ spresnila Jarošová.

Pondelok ani utorok sa počasím od víkendu teplotne veľmi líšiť nebudú, len pondelok bude oblačnejší. Tých, ktorí chcú už opäť teplo, určite poteší streda, keď sa teploty vrátia na jarné hodnoty. „V nížinách môže byť opäť nad 20 stupňov, na severe od 15 do 17. Apríl zostal verný svojej povesti a výkyvy pokračujú, čo dá zabrať niektorým ľuďom citlivým na počasie a tým, ktorí majú problémy so srdcom a tlakom,“ dodala Jarošová s tým, že výhľadovo to vyzerá tak, že budúci víkend sa budeme tešiť z teplého jarného počasia.

Či prekoná štvrtkové rekordy, zatiaľ nie je jasné. Ako uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Lucia Sokolová, tých predvčerom padlo osem. Najviac namerali v Hurbanove, a to 28,4 stupňa. Ďalšie rekordy viažuce sa k 16. aprílu zaznamenali v Michalovciach, kde bolo 27,8 stupňa, v Trebišove 27,7 stupňa, v Podhájskej 27,3 stupňa, v Moldave nad Bodvou je nový rekord 27 stupňov, v Košiciach sa vyšplhala ručička teplomera na 26,3 stupňa, v Sliači na 25,9 stupňa a v Kamenici nad Cirochou na 25,5 stupňa.

Ako bude?

Sobota: Zamračené až oblačno, k ránu miestami polooblačno. Spočiatku na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Cez deň 9 – 14 stupňov, na severe od 4 do 9, nočná teplota 7 až 3, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši 3 až –1 st.

Nedeľa: Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele, najmä na severe, prehánky. Cez deň 10 – 14 stupňov, na severe 8. Nočná teplota 2 až –3 stupne. V nížinách prízemné mrazy.

Pondelok: Premenlivá časom veľká oblačnosť a na väčšine územia prehánky, od 700 m snehové. Ojedinele búrky. Cez deň 9 – 14 stupňov, na severe 8 stupňov, nočná teplota 5 až 0 stupňov. V nížinách prízemné mrazy.

Utorok: Prevažne polooblačno a ojedinele prehánky, od 1 100 m snehové. Veterno. Cez deň 11 – 16 stupňov, na severe 9 stupňov. V noci 4 až –2. Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #víkend