Na severe fúka silný vietor, v nedeľu hrozí prízemný mráz

Na severe Slovenska - v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Ružomberok, Banská Bystrica a Brezno stále hrozí silný vietor, ktorý miestami v nárazoch dosiahne rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu.

18.04.2015 10:58 , aktualizované: 12:58
debata

Táto rýchlosť je na toto ročne obdobie bežná, no môže spôsobiť menšie škody. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v na poludnie aktualizovanej výstrahe 1. stupňa pred vetrom.

SHMÚ zároveň v nedeľu nad ránom a ráno, od 02:00 do 08:00, varuje pred prízemným mrazom. Vydal výstrahu 1. stupňa pre prízemný mráz platnú pre celú, prevažne južnú polovicu Slovenska. Miestami sa vo výške 5 cm nad povrchom ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu 0 až –5 °C. Táto výstraha sa týka všetkých krajov s výnimkou Prešovského a Žilinského kraja. V Trenčianskom kraji platí iba pre okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Partizánske.

V Košickom kraji sa netýka okresu Spišská Nová Ves a v Banskobystrickom kraji neplatí pre okresy Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

Silný vietor hrozí na Slovensku po dnešku opäť v pondelok 20. apríla. Na prvý deň nového pracovného týždňa už SHMÚ vydal výstrahy takmer na celé územie, výnimkou je juh stredného Slovenska a časť krajného východu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor #výstraha