Kongres SaS: Sulík zvažuje volebnú koalíciu s NOVA a OĽaNO

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík nemá žiadne pochybnosti, že sa táto strana v budúcoročných voľbách dostane do parlamentu aj samostatne, napriek tomu je podľa neho namieste diskusia o vytvorení volebnej koalície so stranami Nova a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

18.04.2015 13:49
Richard Sulík Foto: ,
Šéf SaS Richard Sulík
debata (79)

Uviedol to vo svojom prejave na dnešnom kongrese s tým, že na rozhodnutie v tejto veci je ešte čas niekoľko mesiacov. Dovtedy sa bude SaS pripravovať na voľby podľa stratégie, ako by do nich išla samostatne.

Hoci svoj osobný názor na vytvorenie koalície nepovedal, kandidátov na členov republikovej rady, ktorých budú na dnešnom kongrese voliť, vyzval, aby svoj názor na túto tému povedali. Cieľom SaS je podľa neho nová pravicová vláda, ktorej bude SaS súčasťou. Názor členskej základne na prípadnú koalíciu a aj ďalšie otázky chce vedenie SaS zisťovať aj prostredníctvom elektronického neanonymného dotazníka.

Podpredseda SaS Jozef Mihál sa vyhlásil za veľkého zástancu vytvorenia koalície s Novou a OľaNO. Ako uviedol vo svojom príhovore, koalíciu očakáva väčšina potenciálnych voličov SaS, pretože sa obávajú, aby ich hlas neprepadol, a najmä chcú voliť stranu, ktorá bude vo vláde. „Musíme obrúsiť hrany a dať do úzadia niektoré témy. Treba sa spojiť v názore, že chceme poraziť (Roberta) Fica, chceme byť vo vláde, aby sme mohli meniť túto krajinu. Keď sa to podarí, aj tie naše liberálne témy, prídu raz na rad. Drvivá väčšina voličov od nás očakáva toto,“ povedal Mihál s tým, že na kongrese bude podporovať tých kandidátov do republikovej rady, ktorí majú podobný názor.

Na kongrese sa ako hostia zúčastňujú aj lídri Novy a OľaNO Daniel Lipšic a Igor Matovič. Obaja ocenili doterajšiu spoluprácu s SaS. „Dnes pomyselná deliaca čiara na Slovensku nie je konzervatívno-liberálna, ale medzi tými, ktorí kradnú a ktorí nekradnú. Nie je náhoda, že ekonomicky úspešné krajiny majú nízku mieru korupcie,“ povedal Lipšic a dodal, že verí, že o rok budú predstavitelia SaS, OľaNO a Novy spolu sedieť nad prípravou programu novej vlády. Matovič nazval premiéra Roberta Fica vajdom oligarchov a zbohatlíkov, ktorého treba spoločne odstaviť.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Kongres #SASKA