Fico vidí len jedného vinníka v kauze Váhostav. Tvrdí, že ju spôsobil Figeľ

Podľa premiéra Roberta Fica politickú zodpovednosť za kauzu Váhostav nesie Ján Figeľ, keď ešte ako minister dopravy v rokoch 2010 - 2012 tlačil na nízke ceny diaľnic.

19.04.2015 14:40
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico viní za kauzu Váhostav predsedu KDH Jána Figeľa.
debata (127)

Ako povedal v relácii O 5 minút 12 na RTVS, vo Váhostave vznikla preto situácia, že firma nie je schopná platiť subdodávateľom, čiže živnostníkom a malým a stredným firmám. Figeľa Smer v súčasnosti odvoláva z funkcie podpredsedu parlamentu.

Figeľ premiérovi oponoval, že on ako minister dopravy ceny neurčoval, určovali ich firmy v tendroch. Súťaže podľa Figeľa odsúhlasila aj Európska komisia a iné orgány. Pripomenul, že za jeho ministrovania dali do zmlúv dodatok o audite, podľa ktorého štát mohol mať dohľad nad tým, ako firma pracovala s peniazmi.

Ako uviedol Fico, živnostníkom chce ponúknuť dve riešenia. Jedným je, že živnostníci a malé a stredné firmy dostanú od Váhostavu 15 percent ceny v prvých štyroch rokoch a neskôr si zvyšok budú môcť vymáhať zo ziskov spoločnosti. Druhým riešením podľa Fica je, že štát odkúpi 50 percent pohľadávok od Váhostavu a štát sa tak stane veriteľom firmy. Fico na to chce použiť peniaze z bankových odvodov. Zároveň chce podnikateľom, ktorým Váhostav nezaplatil, vyplatiť 50 percent z toho, čo im firma dlhuje. Ako sa vyjadril Fico v relácii, rozhodnúť sa budú musieť živnostníci sami. Upozorňuje však, že Váhostav sa už začal vyhrážať konkurzom.

Figeľ pripomenul, že Váhostav je bonitná firma, ktorá má viac majetku ako dlhov. S odvolaním sa na účtovnú uzávierku Váhostavu Figeľ tvrdí, že firma je v pluse.

V relácii Fico vyčítal predsedovi KDH nízke ceny diaľnic, Figeľ vyčítal Ficovi zase predražené PPP projekty, ktoré on ako minister dopravy stopol.

Figeľ: Máte moc ma odvolať, ale my máme pravdu

Robert Fico a Ján Figeľ sa pri téme kauzy Váhostav stretli aj v diskusnej relácii TA3. „Predseda KDH sa správa ako uplakaný chlapec a správa sa tak niekoľko dní,“ povedal Fico. Podľa Fica kto sa tak správa, „nemá v politike čo robiť“. Figeľ si je vedomý, že ho vládna strana v parlamente môže odvolať. „Nech sa páči, odvolať ma môžete, máte moc. Ale my máme pravdu,“ povedal Figeľ. Ficovi sa tiež nepáči politická kultúra v parlamente počas odvolávania Figeľa. „Držia sa tých stoličiek ako malí chlapci. Mňa vôbec nezaujíma, čo bude s pánom Figeľom,“ povedal premiér a dodal, že ak by on sedel v parlamentných laviciach, za to, „čo vystrája Hlina, tak prídem a dám mu rovno facku“.

Fico viní Jána Figeľa za kauzu Váhostav a opozícii tiež vyčíta prijaté zákony o reštruktura­lizácii z minulosti. Podľa premiéra v nich majú výsostné postavenie banky. Fico chce v novom zákone zmeniť niekoľko vecí, medzi inými aj vyberanie správcu. Podľa premiéra odvtedy, čo je zákon o reštruktura­lizácii platný, prebehlo približne 500 reštruktu­ralizácií, ktorých výnosnosť bola približne 30 percent.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Figeľ #kauza Váhostav