O Slovenskom raji vedia aj v Betleheme

Hoci sa sezóna v Slovenskom raji vo väčšine stredísk začne až v máji, obce a organizácie, ktoré majú na starosti správu jednotlivých turistických oblastí, sa na ňu chystajú už teraz.

19.04.2015 20:00 , aktualizované: 20.04.2015 07:00
Slovenský raj Foto: ,
Prielom Hornádu, turisticky obľúbená časť Slovenského raja.
debata (11)

Starostka Hrabušíc Jana Skokanová uviedla, že pokiaľ ide o služby, zostáva všetko po starom. Na sezónu pripravili aj parkovisko, kde pribudnú ďalšie toalety. Poplatky sa nezmenili, majitelia osobných áut zaplatia na deň dve eurá, ak prídu po druhej popoludní, tak o euro menej.

Podľa Skokanovej síce minulý rok pre počasie domácich turistov ubudlo, situáciu však zachraňujú návštevníci zo zahraničia. Okrem Poliakov, Čechov či Maďarov začali chodiť aj turisti z Izraela. Obyvatelia biblickej krajiny sú zvedaví na to, aký raj skrýva Slovensko.

„Minulý rok tu bol izraelský novinár z Betlehema, povodili sme ho a ukázali mu všetky krásy Slovenského raja. Keď sa vrátil domov, napísal o nás pozitívne, čo sem prilákalo turistov z Izraela,“ spresnila starostka Hrabušíc. Pomáha im aj propagácia na turistických veľtrhoch v susedných krajinách.

Upratovanie bude pokračovať

V Spišských Tomášovciach majú však úplne iné starosti. Namiesto výstavby informačného centra, ktoré má vyrásť na mieste bývalej letanovskej rómskej osady, ich opäť čaká upratovanie. Osada bola totiž v ich katastri.

„Teraz je to tam zarastené trávou, čo zakrýva smeti, ale ani to nie je ideálne, a preto chystáme kosenie. Do konca mesiaca chceme požiadať recyklačný fond o dotáciu, aby sme mohli konečne poupratovať to, čo tu nechali obyvatelia osady. Bez ťažkých mechanizmov to nezvládneme a nemáme peniaze na to, aby sme ich zaplatili,“ povedala starostka Spišských Tomášoviec Zuzana Nebusová.

Obec sa postará aj o parkovisko, ktoré však nie je majetkovo usporiadané, nechcú ho však nechať zanedbané. „Podľa mňa sa to v minulých rokoch zlepšilo, ale ponuka služieb by sa mohla tiež zlepšiť. Najväčším nedostatkom bývajú v lete návaly ľudí na niektorých chodníkoch. Možno by sa dalo pouvažovať o časenkách, ktoré by to trochu usmernili,“ mienil Ondrej Soták, ktorý chodieva na turistiku do Slovenského raja.

Zo strany Správy Národného parku Slovenský raj je príprava na sezónu už klasika. Či už ide o opravy chodníkov, alebo čistenie vodných plôch. Podľa riaditeľa správy národného parku Tomáša Dražila chystajú aj jedno prekvapenie. „Pracujeme na tom, aby bolo možné splavovanie Prielomu Hornádu. Je to dlhodobá požiadavka zo strany turistov a vodákov a chceme im takto vyjsť v ústrety,“ vysvetlil s tým, že projekt je v začiatočnom štádiu. Chcú s ním začať už v tomto roku v lete alebo začiatkom jesene. „Túto službu by sme kompletne zastrešovali, zo začiatku by bola len pre vodácke oddiely, lebo je to náročný úsek a na jeho splavenie treba mať skúsenosti,“ doplnil riaditeľ. Vyčistia aj tok v Prielome Hornádu a pripravia ho tak, aby vodáci nemali problémy.

Kúsok raja v srdci

Aj keď sú turistické chodníky otvorené celoročne, sezóna sa v jednotlivých strediskách otvára začiatkom mája. Štátni ochranári chcú aj v tomto roku pokračovať v odborných exkurziách. „Táto bezplatná služba má úspech. Záujemcovia sa pri odbornom sprievode našich pracovníkov dozvedia viac o motýľoch, zvieratách či rastlinách. Najväčší úspech majú botanické exkurzie,“ dodal Dražil. Povedal, že návštevnosť od krízy v roku 2009 stúpa a približuje sa k hranici 400-tisíc ročne. Dôležité je aj to, že do Slovenského raja sa vracajú Slováci, čo ešte zhruba pred desiatimi rokmi nebolo pravidlom. Kým v posledných dvoch-troch rokoch tvorili vyše polovicu všetkých návštevníkov, predtým ich bola tretina, zvyšok boli Poliaci a Česi.

Do Slovenského raja láka návštevníkov aj výstava v Regionálnom informačnom bode Krajskej organizácie cestovného ruchu Košického kraja na košickej Hlavnej ulici. Výstava Kúsok raja v srdci mesta, ktorú otvorili v pondelok, má prilákať Košičanov a návštevníkov mesta do Slovenského raja. Podľa výkonnej riaditeľky organizácie Lenky Jurkovej-Vargovej dostane návštevník príležitosť dotknúť sa raja prostredníctvom autentických artefaktov, privezených práve z tohto unikátneho kúska Košického kraja, a načerpať tak inšpiráciu na budúci výlet do malebnej prírody. Prezentácia je nefalšovaným kúskom národného parku v centre Košíc.

„Návštevníci si tu môžu kúpiť aj kartu zliav a získajú aj ďalšie informácie o Slovenskom raji. Na svoje si prídu aj deti, ktoré si môžu vyskúšať turistické chodníky a dozvedia sa rôzne fakty o roklinách či o iných zaujímavostiach Národného parku Slovenský raj,“ informovala riaditeľka. Návštevníci expozície, ktorá bude inštalovaná do začiatku júna, sa dozvedia aj to, že najkrajšie pohľady sú z Tomášovského výhľadu či Čertovej Sihote. Podľa Jurkovej-Vargovej je cieľom výstavy prilákať do Slovenského raja aj tých návštevníkov, ktorí tam doteraz nezavítali.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #turistická sezóna