Tlačenica o miesta prokurátorov

Na 30 miest až 500 záujemcov. Taký veľký pretlak zo strany právnikov je na obsadenie funkcií právnych čakateľov prokuratúry. Konkurzy sa začali minulý týždeň na Generálnej prokuratúre v Bratislave. Až do ich skončenia sa verejnosť už viac nič nedozvie. Prokuratúra podľa zákona nemusí zverejniť profily uchádzačov, tí tiež nepodpisujú vyhlásenia o tom, či majú na prokuratúre, alebo vo výberovej komisii blízkych príbuzných.

21.04.2015 13:00
generalna prokuratura Foto: ,
Konkurzy na obsadenie funkcií právnych čakateľov prokuratúry sa začali na Generálnej prokuratúre minulý týždeň.
debata (1)

Právny čakateľ ako štátny zamestnanec absolvuje na prokuratúre trojročnú prax. Na to, aby sa mohol stať prokurátorom, musí vykonať justičnú skúšku na Justičnej akadémii.

Na Generálnej prokuratúre sa pritom len pred pár dňami objavil korupčný prípad práve v súvislosti s výberovými konaniami na miesta právnych čakateľov. Jej pracovníčka, 29-ročná právnička, bola ochotná za takéto miesto zaplatiť 10-tisíc eur. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár kauzu medializoval a odkázal všetkým, ktorí dostanú takýto nápad, že dopadnú rovnako. Polícia už v kauze obvinila tri osoby z nepriamej korupcie.

Ovplyvňovanie konkurzov naznačil Čižnár začiatkom marca v rozhovore pre denník Pravda. „Musím priznať, že som bol veľakrát oslovovaný, či už priamo, alebo formou prostredníkov, aby sme takto, teda bez výberových konaní, prijímali čo najviac prokurátorov. Klamal by som, keby som nepriznal, že títo ľudia chceli do rezortu prokuratúry dostať poväčšine svojich známych či príbuzných. Túto cestu som absolútne odmietol a odmietam aj do budúcnosti,“ povedal vtedy Čižnár.

Odborníci upozorňujú, že pravidlá nielen výberových konaní by mali byť na prokuratúre nastavené podobne ako v súdnictve. Pri budúcich sudcoch sú všetky informácie od vyhlásenia výberového konania cez zloženie výberovej komisie a životopisov uchádzačov zverejnené na stránke ministerstva spravodlivosti. Záujemcovia o posty sudcov tiež dávajú vyhlásenie, či na súde, kde prebieha konkurz, alebo vo výberovej komisii sú ich príbuzní. Má sa tak zamedziť rodinkárstvu v sudcovských kruhoch. „Výber právnych čakateľov, ale aj prokurátorov je uzavretý systém, ktorý zostane pred verejnosťou utajený. Bude to netransparentné a mimo akejkoľvek verejnej kontroly,“ povedala advokátka Eva Kováčechová, spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris.

V minulosti zo 41 úspešných právnych čakateľoch až 12 z nich malo blízkych príbuzných buď na prokuratúre, alebo v súdnictve.

Vyše 500 uchádzačov o post právneho čakateľa absolvovalo minulý týždeň písomnú časť konkurzu. Tá podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej pozostávala z testu so 45 otázkami a z prekladu odborného textu. Každá zo 16 skupín uchádzačov mala iný test, ktorý si vyžrebovali. „Bolo vytvorených 16 rôznych testov so 720 rôznymi otázkami. Tie boli vylosované z databáz na to vytvorených, ktoré obsahujú otázky najmä z trestného, občianskeho, správneho práva, ale aj ústavného, pracovného a obchodného práva,“ vyrátala hovorkyňa.

Písomnú časť vyhodnotí výberová komisia a určí poradie uchádzačov podľa súčtu dosiahnutých bodov. Do ústnej časti výberového konania postúpia najúspešnejší uchádzači. Ktorí to budú, to všetkým uchádzačom do 30 dní oznámi riaditeľ osobného úradu Generálnej prokuratúry. Ústnu časť chce Čižnár sprístupniť verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #prokuratúra #Generálna prokuratúra #tlačenica