Lajčák: Slovensko je pripravené hľadať riešenie problému migrácie

Európska únia musí zastaviť zomieranie nevinných migrantov vo vlnách Stredozemného mora a Slovensko je pripravené byť solidárne a podieľať sa na hľadaní celoeurópskeho riešenia problému migrácie. V pondelok to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na mimoriadnom rokovaní ministrov vnútra a zahraničných vecí v Luxemburgu.

21.04.2015 10:32
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (52)

Podľa slovenského šéfa diplomacie je prioritou zastaviť zomieranie migrantov a zabrániť prevádzačom, „ktorí bez akýchkoľvek škrupúľ zneužívajú túžbu týchto ľudí dostať sa do Európy, a tiež neváhajú obetovať ich životy len preto, aby zarobili“. Poukázal tiež na to, že účinný boj proti problému imigrácie musí zahŕňať tak potieranie prevádzačstva, ako aj riešenie príčin imigrácie v krajinách pôvodu. Podľa slovenského šéfa diplomacie celý tento problém vzniká ďaleko pred tým, než sú ľudia na lodi. Ako dodal, 90 percent z nich prichádza cez Líbyu, ale nie sú to Líbyjčania "takže musíme jednak zamedziť tomu, aby prichádzali z krajín pôvodu a samozrejme aj tomu, aby prekvital prevádzačský biznis, lebo inak bude tento problém pokračovať“.

Téme sa budú na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok v Bruseli venovať aj premiéri a prezidenti štátov Európskej únie. „Zvolanie summitu lídrov EÚ len potvrdzuje naliehavosť tejto témy a to, že jej treba venovať pozornosť z najvyššej úrovne,“ konštatoval Lajčák.

Prevrátenie člnu v Stredozemnom mori, v dôsledku čoho zomrelo najmenej 700 migrantov, poznamenalo aj plánovanú diskusiu ministrov o kríze v Líbyi. Opakujúce sa prípady úmrtí stoviek migrantov ešte zvýraznili nevyhnutnosť stabilizovať Líbyu, ktorá je momentálne hlavnou migračnou cestou do Európy. Ako informoval Tlačový odbor rezortu diplomacie, ministri sa zhodli, že ide o problém celej EÚ, a preto treba pokračovať v podpore sprostredkova­teľského úsilia OSN o dosiahnutie dohody medzi znepriatelenými líbyjskými stranami. „Pre rastúcu hrozbu migrácie a terorizmu však nebude môcť EÚ ostať pasívna ani v prípade, ak k dohode líbyjských strán nedôjde,“ uvádza sa vo vyhlásení. EÚ identifikovala niekoľko možných aktivít pre podporu prímeria, ktoré budú ďalej rozpracované.

Loď s utečencami sa prevrátila v noci zo soboty na nedeľu približne 110 kilometrov od pobrežia Líbye. Oficiálne zdroje uvádzajú, že v prevrátenej lodi bolo najmenej 700 pasažierov a niektorí z nich mohli byť zatvorení v podpalubí. Jeden zo zachránených, ktorý pochádza z Bangladéša a dopravili ho vrtuľníkom do nemocnice na Sicílii, podľa talianskych médií povedal polícii, že v lodi bolo až 950 ľudí. Podľa talianskej pobrežnej stráže sa podarilo zachrániť len 28 ľudí. Pokiaľ sa tragická bilancia potvrdí, pôjde o jednu z najhorších katastrof počas dlhoročnej krízy týkajúcej sa migrantov križujúcich Stredozemné more. Počet takýchto obetí by v tomto roku zároveň stúpol na viac než 1 500. Počet lodí prepravujúcich migrantov, túžiacich dostať sa do Európy, sa v posledných týždňoch výrazne zvýšil. Deje sa tak z dôvodu jarného počasia, pre ktoré sú takéto plavby bezpečnejšie. Počet migrantov sa vo všeobecnosti prudko zvyšuje pre nestabilitu a konflikty v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu. Najväčšiemu náporu utečencov čelí predovšetkým Taliansko, kam podľa odhadov tento rok už dorazilo vyše 20 000 migrantov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #migrácia #migranti