Šetrná liečba rakoviny pečene využíva mikroguľôčky

Pacientom s rakovinou pečene by mohla v budúcnosti pomôcť šetrnejšia liečba rádioterapiou. Tento mesiac získala európsku značku kvality a bezpečnosti nová metóda holandských vedcov. Znamená to, že sa bude môcť používať na území celej Európskej únie. Či sa dostane aj na Slovensko, bude závisieť od výrobcu.

21.04.2015 15:00
utrecht, nemocnica, liečba Foto:
Novú metódu liečby rakoviny vymysleli holandskí odborníci z fakultnej nemocnice Utrechtskej univerzity.
debata

Nová metóda využíva miniatúrne rádioaktívne guľôčky, ktoré napadajú nádory pečene. Guľôčky sú vstrekované do krvného riečiska pacienta a zachytia sa v najmenších krvných cievach, ktoré sa nachádzajú v okolí nádorov. Umožňujú uvoľniť potrebné dávky žiarenia v tesnej blízkosti nádoru. Liečba by preto mala byť voči organizmu šetrnejšia. Metódu, ktorá získala certifikát typu CE, vyvinuli holandskí odborníci z fakultnej nemocnice Utrechtskej univerzity.

Primár Rádiologického oddelenia Národného onkologického ústavu Ivan Uhrin povedal, že liečba nádoru pečene pomocou rádioaktívnych guľôčok sa volá rádioembolizácia. „Dnes už táto liečba bežne funguje vo väčšine krajín, na Slovensku zatiaľ nie,“ uviedol Uhrin. Ako kontrastná látka sa používa ytrium a výkon robí intervenčný rádiológ. „Väčšinou ide o pacientov, ktorí nie sú vhodní na chirurgickú liečbu a sú chemorezistentní,“ dodal primár.

Nový produkt holandských vedcov používa podľa primára Uhrina inú kontrastnú látku, a to holmium, ktorá je podobne nadviazaná na mikroguľôčky. Žiarenie, ktoré vysielajú, je možné zachytiť na magnetickej rezonancii. „Toto sú výhody, ktoré sa uvádzajú ako personalizácia liečby, čo vlastne znamená, že sa rádiofarmakum podá cielene do uvedených ložísk. Zároveň je možné lepšie odsledovať celkovú dávku podaného rádiofarmaka, ako aj prípadný únik z pečene, ktorý by mohol spôsobiť vedľajšie nežiaduce účinky,“ vymenoval Uhrin.

Podľa onkológov akákoľvek liečba, metóda či postup musia byť schválené na medzinárodnej úrovni. Najčastejšie o tom rozhoduje americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), potom aj Európska lieková agentúra (EMA). Nová molekula musí prejsť náročnými klinickými testami. Tie by mali byť robené na viacerých pracoviskách. Ak predpokladaný účinok molekuly potvrdí aj klinický výskum, potom môže prísť na rad schvaľovací proces. V prípade metódy holandských vedcov zatiaľ nie sú dostupné informácie, v akej fáze klinickej štúdie sa nachádza.

Či sa liečba rádioaktívnymi guľôčkami objaví aj na Slovensku, závisí od samotného výrobcu. Ten musí požiadať o registráciu a evidenciu Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Jeho hovorkyňa Valéria Pernišová vysvetlila, že značkou CE sa väčšinou označujú zdravotnícke pomôcky. „Ak by išlo o zdravotnícku pomôcku, tak by o evidenciu musel požiadať samotný výrobca, zatiaľ sme nič také neevidovali,“ reagovala Pernišová. Predtým však podľa nej musí prebehnúť ešte registrácia v krajine, v ktorej výrobca pôsobí, to znamená v Holandsku.

Výrobca Quirem Medicalm, ktorý uvádza novú metódu na trh, tvrdí, že ju vyvíjal 15 rokov. Spoločnosť, ktorá pôsobí v rámci fakultnej nemocnice Utrechtskej univerzity, je zameraná na zdravotnícke pomôcky a jej cieľom je vývoj novej generácie mikroguľôčok na báze holmia pre cielenú intervenčnú liečbu pečeňových nádorov. Metóda bola publikovaná aj v časopise European Pharmaceutical Review.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #liečba #rakovina pečene