Odsúdený Fischer chce pokutu splácať

Verejnosť už pozná trest pre najznámejšieho lekára na Slovensku, ktorý si meno pokazil úplatkárskou aférou. Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom uzavrel kardiochirurg Viliam Fischer (76) začiatkom tohto mesiaca. Dostal dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a zákaz vykonávať lekárske povolanie na tri roky. Pokuta je v tomto prípade vysoká a právnici sa zhodujú, že nízku podmienku si vykompenzoval práve peniazmi.

21.04.2015 11:18 , aktualizované: 22.04.2015 09:22
súdne pojednávanie, Viliam Fischer, obhajcovia Foto: ,
Obhajcovia Viliama Fischera (v strede) Milan Valašik (vľavo) a Peter Vačok (vpravo) počas utorkového pojednávania na Špecializovanom súde v Pezinku.
debata (92)

Dvojročnú podmienku totiž pri dohode o vine a treste dostala minulý mesiac aj lekárka z Nitry, ktorá priznala úplatok „len“ 15 eur. Sankcia v jej prípade bola 400 eur. Fischer sa priznal k tomu, že vzal 3-tisíc eur za to, že pacientku pri operácii uprednostní.

Na pojednávanie do Pezinka sa v utorok kardiochirurg dostavil osobne. Sprevádzali ho dvaja obhajcovia Milan Valašik a Peter Vačok. Fischerovi do reči nebolo. Na novinárske otázky odmietol odpovedať, odkázal na svojich obhajcov. Advokát Milan Valašik po skončení pojednávania priznal, že ide o vysoký peňažný trest, a preto požiadajú súd o splátky. „Napriek všeobecne rozšírenej mienke o bohatstve lekárov to nie je pravda a pán profesor aktuálne žije len z dôchodku,“ povedal advokát. O prípadných splátkach musí ešte rozhodnúť súd.

„Na slovenské pomery je pokuta vysoká, ale je primeraná vzhľadom na osobu páchateľa aj na to, že bral úplatok pri život zachraňujúcom úkone – pri operácii srdca. Je to primeraný trest,“ uviedol prokurátor. Na pomerne benevolentnú dvojročnú podmienku reagoval tým, že sa pozeralo aj na osobu lekára. „Odsúdený je 77-ročný človek bez akéhokoľvek záznamu v registri trestov, preto nebolo možné uvažovať o treste v strede alebo pri hornej hranici trestnej sadzby,“ dodal.

Trestný zákon uvádza za trestný čin prijímania úplatkov väzenie na tri až osem rokov. Prokurátor sa priklonil k trestu v dolnej hranici troch rokov. Keďže išlo o dohodu o vine a treste, v takom prípade sa trest ešte o jednu tretinu znížil, preto lekár dostal dva roky.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský mieni, že trest za branie úplatkov mohol byť vyšší. „Nebudem však posudzovať rozhodnutie súdu,“ podotkol Visolajský.

Viliama Fischera obvinil vyšetrovateľ začiatkom februára z prijatia úplatku v celkovej výške 3 000 eur. Podľa rozsudku mal vziať koncom minulého roka vo svojej kancelárii najskôr tisíc eur a čokoládovú bonboniéru od dcéry pacientky. Pre matku žiadala včasnú operáciu.

Začiatkom januára mal prijať obálku s tisícdvesto eurami a neskôr hotovosť osemsto eur a tašku s dvoma kačicami. Tie mu odovzdala rodina pacientky, ktorú v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb operovali vlani v decembri. Jej operácia mala byť uprednostnená. Po tom, čo žena zomrela, sa rodina obrátila na políciu.

Advokát Stanislav Pavol tvrdí, že pri rozhodovaní o výške trestu sa posudzuje individuálne. „Prihliada sa na vystupovanie obvineného a obžalovaného, ako spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní, v akom štádiu doznal vinu, a pokiaľ viem, tak sa pán Fischer doznal hneď na začiatku procesu,“ povedal Pavol a pripomenul, že ide tiež o človeka, ktorý urobil prvú transplantáciu srdca, čo malo určite vplyv na posudzovanie trestu. „Nižšia trestná sadzba mohla byť vykompenzovaná vyššou peňažnou sumou,“ myslí si.

Podobne reagoval aj advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h & h Partners. Každé trestné konanie je podľa neho odlišné, aj keď sa môže zdať, že ide o rovnakú skutkovú podstatu v prípade spomínanej lekárky aj kardiochirurga. „Záleží na tom, aký rozsah škody bol spôsobený, na druhej strane je samozrejme, ak je situácia veľmi podobná, tak výška trestu by nemala byť odlišná,“ skonštatoval Humeník.

V štvorročnej skúšobnej dobe sa podľa advokátov odsúdený nesmie dopustiť žiadneho trestného činu, či už úmyselného alebo neúmyselného. V opačnom prípade si bude musieť odsedieť vo väzení dva roky.

Ide o prvé exemplárne potrestanie vysokopostaveného lekára, preto si sociologičká Zuzana Kusá myslí, že to bude mať pozitívny vplyv na lekárov aj širokú verejnosť. „Nedokážem posúdiť, do akej miery to bude mať vplyv na to, či lekári budú úplatky vyžadovať, alebo nie,“ odpovedala Kusá.

Sociológ Stanislav Buchta takýto trest považuje sa pozitívny vzor. „Ukazuje to, že aj v skupine, ktorá je na spoločenskom rebríčku vysoko postavená, dokáže človek priznať vinu a prijať trest,“ poukázal Buchta.

Viliam Fischer vykonal v roku 1998 prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Kandidoval minulý rok aj v priamych voľbách na prezidenta SR, pričom sa mu nepodarilo postúpiť do druhého kola.

Obvineniu z trestného činu prijímania úplatku čelí aj ďalší známy lekár, urológ Vladimír P. Polícia ho pri preberaní úplatku prichytila v decembri minulého roka. S prokurátorom taktiež uzatvoril dohodu o vine a treste, ktorú musí ešte schváliť súd.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatok #Viliam Fischer