Čím cestujete, ako často? Ministerstvo dopravy spúšťa celoslovenský prieskum

Odkiaľ a kam cestujete, ako často, aký je účel vašej cesty alebo aké dopravné prostriedky používate - takéto aj ďalšie otázky sa budú od mája do augusta pýtať anketári cestujúcich na autobusových zastávkach, vo vlakoch, ale aj na letiskách. Anketári navštívia aj 10-tisíc domácností v šiestich krajoch a budú skúmať ako ich členovia cestujú.

21.04.2015 13:28
debata (3)

O prieskume informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Doplnil, že zadávateľom prieskumu je rezort dopravy. Prieskum pre ministerstvo uskutoční externým dodávateľ, združenie AF&partners, zastúpená AF-CITYPLAN s. r. o.

„Výsledky prieskumu budú slúžiť pri pripravovaných projektoch z dopravnej infraštruktúry, ktoré budú financované z peňazí Európskej únie, kde musíme zdôvodniť ich opodstatnenosť. Okrem toho v softvéri, ktorý vznikne z výsledkov prieskumu, sa bude dať zistiť napríklad intenzita dopravy, zaťaženie dopravnej siete, frekvencia cestujúcich, cestovné časy, náklady, údaje o regionálnych producentoch dopravy a podobne,“ informoval Kóňa.

Ministerstvo dopravy podľa jeho hovorcu Martina Kóňu prosí cestujúcich a vybrané domácnosti, aby boli ústretoví a zapojili sa do dopravného prieskumu a na otázky odpovedali pravdivo. Pomôžu tak získať lepší obraz o spôsobe cestovania alebo využívaní dopravných prostriedkov v ich regióne. Aj takýmto spôsobom môžu cestujúci a domácnosti podľa Kóňu ovplyvniť rozvoj dopravy vo svojom okolí. Dotazníky pre cestujúcich na autobusových zastávkach, vo vlakoch a na letiskách sú anonymné a jednoduché. Anketové lístky bude vypĺňať anketár na základe odpovedí oslovených respondentov.

Anonymný bude aj anketový prieskum mobility v domácnostiach, ktorý sa uskutoční v šiestich krajoch Slovenska. Konať sa nebude v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde sa obdobný prieskum robil nedávno. Anketári oslovia respondentov priamo v ich domácnostiach. Pýtať sa budú na všeobecné údaje osôb v domácnosti, ako napríklad vek, pohlavie, vzdelanie, zamestnanie. Otázky sa budú týkať aj vybavenia domácností súvisiace s cestovaním, tzv. mobilitou (vlastníctvo a dostupnosť osobného auta, bicykla a ich využívanie) a cestovanie, či presuny dopravou členov domácnosti v konkrétnom dni.

Dopravný prieskum bude zameraný na všetky druhy dopravy. „Preto budú do prieskumu zapojené napríklad aj dopravné firmy. Cieľom dopravného modelu je spracovanie dopravných vzťahov na území Slovenska s väzbou na susedné štáty a európsku dopravnú sieť. Prieskum vzniká ako požiadavka Európskej komisie pre programové obdobie 2014 – 2020 a bude financovaný z eurofondov,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Výsledky prieskumu sa použijú pri pripravovaných projektoch dopravnej infraštruktúry, ktoré budú financované z peňazí Európskej únie, kde musí SR zdôvodniť ich opodstatnenosť. „Okrem toho v softvéri, ktorý vznikne z výsledkov prieskumu, sa bude dať zistiť napríklad intenzita dopravy, zaťaženie dopravnej siete, frekvencia cestujúcich, cestovné časy, náklady, údaje o regionálnych producentoch dopravy a podobne,“ dodáva sa v tlačovej správe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #cestovanie #dorpava