Liga za ľudské práva vyzýva na prijímanie utečencov

Liga za ľudské práva vyjadruje svoje znepokojenie nad vyjadreniami predstaviteľov slovenskej vlády, ktoré sa týkajú konkrétneho zapojenia Slovenska do pomoci utečencom.

22.04.2015 14:00
debata (65)

Najvyšších štátnych predstaviteľov zároveň liga vyzýva, aby v súvislosti s tragédiami utečencov na lodiach tlmočili kladný postoj Slovenska voči bezodkladnému spusteniu európskej operácie zameranej na vyhľadávanie a záchranu životov v Stredozemnom mo­ri.

Informovala o tom právnička Ligy za ľudské práva Alexandra Malangone s tým, že štátni predstavitelia by mali tiež žiadať vytvorenie bezpečných a legálnych možností migrácie, pretože len tie skutočne zabránia tisícom ďalších úmrtí.

Migračná politika prijatá Európskou úniou mení Stredozemné more na masový hrob

Liga za ľudské práva upozorňuje na fakt, že migračná politika prijatá Európskou úniou mení Stredozemné more na masový hrob. "Už v roku 2014, rok po tragickom stroskotaní lode pri ostrove Lampedusa, sme vyslovili obavy, že ukončenie operácie Mare Nostrum zameranej na vyhľadávanie a záchranu utečencov, ako aj boj s organizovanými zločineckými skupinami prevádzačov, a to v čase, keď sa prudko rozrastal počet vojnových konfliktov, a ďalej sa absolútne destabilizovala situácia v Líbyi, povedie k ďalším tragédiám.

Upozorňovali sme tiež, že organizácia hliadok vo vzdialenosti 30 000 námorných míľ od líbyjského pobrežia a neprítomnosť aktívnych hliadok v medzinárodných vodách nepostačí na záchranu ľudských životov," povedala riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová.

Liga žiada, aby Slovensko začalo prijímať utečencov zo Sýrie a Iraku

Liga tiež žiada, aby Slovensko začalo prijímať utečencov zo Sýrie, respektíve Iraku na presídlenie. Má tak robiť vzhľadom na vojnové konflikty páchané Islamským štátom a ich devastačné účinky na tamojších obyvateľov.

"Zároveň žiadame, aby Slovensko deklarovalo svoju vôľu rovnako zdieľať zodpovednosť plynúcu z nášho členstva v Európskej únii, a po vzore Českej republiky prijalo a udelilo určitú formu medzinárodnej ochrany aspoň stovke rodín, prijalo ich na našom území a dalo im možnosť žiť v mieri a nájsť druhý domov,“ dodala Števulová.

Loď s utečencami sa v Stredozemnom mori prevrátila v noci zo soboty 18. apríla na nedeľu 19. apríla približne 110 kilometrov od pobrežia Líbye. Oficiálne zdroje uvádzajú, že v prevrátenej lodi bolo najmenej 700 pasažierov a niektorí z nich mohli byť zatvorení v podpalubí.

Jeden zo zachránených, ktorý pochádza z Bangladéša a dopravili ho vrtuľníkom do nemocnice na Sicílii, podľa talianskych médií povedal polícii, že na lodi bolo až 950 ľudí. Podľa talianskej pobrežnej stráže sa podarilo zachrániť len 28 ľudí.

Počet migrantov sa v posledných týždňoch výrazne zvýšil

Počet lodí prepravujúcich migrantov, túžiacich dostať sa do Európy, sa v posledných týždňoch výrazne zvýšil. Deje sa tak pre jarné počasie, takéto plavby sú teraz totiž bezpečnejšie. Počet migrantov sa vo všeobecnosti prudko zvyšuje pre nestabilitu a konflikty v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu. Najväčšiemu náporu utečencov čelí predovšetkým Taliansko, kam podľa odhadov tento rok už dorazilo vyše 20 000 migrantov.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák už v pondelok 20. apríla na mimoriadnom rokovaní ministrov vnútra a zahraničných vecí v Luxemburgu povedal, že prioritou je zastaviť zomieranie migrantov a zabrániť prevádzačom, "ktorí bez akýchkoľvek škrupúľ zneužívajú túžbu týchto ľudí dostať sa do Európy, a tiež neváhajú obetovať ich životy len preto, aby zarobili“.

Poukázal tiež na to, že účinný boj proti problému imigrácie musí zahŕňať tak potieranie prevádzačstva, ako aj riešenie príčin imigrácie v krajinách pôvodu. Podľa slovenského šéfa diplomacie celý tento problém vzniká ďaleko pred tým, než sú ľudia na lodi.

Ako dodal, 90 percent z nich prichádza cez Líbyu, ale nie sú to Líbyjčania, „takže musíme jednak zamedziť tomu, aby prichádzali z krajín pôvodu a samozrejme aj tomu, aby prekvital prevádzačský biznis, lebo inak bude tento problém pokračovať“.

Téme sa budú na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok 23. apríla v Bruseli venovať aj premiéri a prezidenti štátov Európskej únie.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #migranti