Zástupcovia samospráv siedmich krajín prerokujú spoluprácu

Zástupcovia združení miestnych samospráv zo siedmich krajín prerokujú možnosti spolupráce, stane sa tak na konferencii, ktorá bude v pondelok 27. apríla v Bratislave.

22.04.2015 16:12
debata

Pôjde o krajiny Visegrádskej štvorky a krajiny Východného partnerstva, a teda Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko, informovala o tom hovorkyňa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Marta Bujňáková.

„Cieľom stretnutia je položiť základný kameň dlhodobej rozvojovej spolupráce zástupcov samosprávnych združení,“ vysvetlila. Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Funkčná samospráva je podľa ZMOS-u jedným zo základných pilierov demokracie, je to podieľanie sa občanov na správe vecí verejných, ktoré sa ich týkajú. Zámerom stretnutia predstaviteľov samospráv je zosumarizovať príbeh samosprávy v krajinách Visegrádskej skupiny či poukázať na pozitívne i negatívne skúsenosti z decentralizačných a transformačných procesov.

„Stretnutie umožní zástupcom identifikovať oblasti spoločného záujmu a možnosti inštitucionali­zovania spolupráce dovnútra aj navonok,“ priblížila.

Medzinárodná konferencia je súčasťou projektu „Nové výzvy pre miestne samosprávy – úloha strešných organizácií v rozvojovej spolupráci“. Jeho cieľom je vytvoriť platformu združení miestnych samospráv, ktorej činnosť by sa zameriavala na viacero základných oblastí.

Ide o podporu spolupráce medzi zapojenými združeniami, identifikáciu potrieb, budovanie kapacít združení, a to prostredníctvom poradenstva, vzdelávania či konzultácií a vytváranie silnejších zväzkov medzi združeniami miestnych samospráv a ich členskými mestami a obcami, a to aj v oblasti rozvojovej spolupráce.

Plánovaným výstupom projektu je podľa hovorkyne Združenia miest a obcí Slovenska okrem databázy identifikovaných politík aj memorandum o spolupráci. V ňom sa zapojené združenia zaviažu podporovať vzájomnú spoluprácu a prispievať k budovaniu silnej miestnej samosprávy v Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine.

Do projektu je okrem ZMOS-u zapojený aj Zväz miest a obcí Českej republiky (SMO ČR), Únia poľských miest (ZMP), Maďarské národné združenie miestnych samospráv (TÖOSZ), Maďarské združenie miestnych samospráv (MÖSZ), Národné združenie miestnych samospráv Gruzínska (NALAG), Kongres miestnych samospráv Moldavska (CALM) a Združenie ukrajinských miest (AUC). Projekt je podporený Medzinárodným visegrádskym fondom v rámci programu Extended Standard Grants (V4EaP).

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko #Gruzínsko #spolupráca #ZMOS #Moldavsko #Ukrajina