Omladí vládu náhradník Pavlisa?

Mladý, dynamický minister, ktorý pohne dopredu čerpanie eurofondov. Taká má byť predstava premiéra Roberta Fica o novom ministrovi hospodárstva po odchode Pavla Pavlisa z čela tohto rezortu. Denníku Pravda to prezradil zdroj z prostredia Smeru.

22.04.2015 20:00
Pavol Pavlis Foto: ,
Pavol Pavlis sám odstúpil z postu ministra.
debata (12)

Zatiaľ sa uvažovalo o okruhu viacerých mien, v stredu sa premiér otázke nového ministra bližšie nevenoval kvôli kauze Váhostav. Zrejme sa veci viac pohnú dopredu až v piatok po návrate Fica z bruselského summitu.

„Kto je zvedavý, bude skoro starý. Vydržte,“ povedal Fico stroho po stredajšom rokovaní predstaviteľov vlády s bankami a veriteľmi Váhostavu, ale o tom, kedy bude post ministra obsadený, nepovedal nič.

Minister životného prostredia Peter Žiga uviedol, že o novom ministrovi sa diskutuje a v krátkej dobe sa verejnosť dozvie meno. „Nebudem však brať predsedovi vlády právo prvej noci v tejto veci,“ poznamenal žartom Žiga. V minulosti bol Žiga v rezorte hospodárstva štátnym tajomníkom. Na otázku, či chce ďalej pokračovať ako minister životného prostredia, alebo by pokračoval na hospodárstve, odvetil, že všetko je zatiaľ tak, ako má byť.

Medzi kandidátmi sa často spomína meno štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka. V minulosti bol asistentom poslanca Petra Weissa (SDĽ, neskôr SDA), pôsobil aj ako poslanec i šéf kancelárie parlamentu. Podľa našich informácií si však chce minister dopravy Ján Počiatek podržať Stromčeka na ministerstve.

V okruhu uvažovaných kandidátov by mohol byť aj Ladislav Lazár, riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba. Minister Žiga sa nechcel k Lazárovi vyjadrovať. „Pokračujeme v tom, že sme prebrali Vodné dielo Gabčíkovo a budeme sa mu venovať,“ doplnil.

V hre o ministra sa objavujú aj súčasní štátni tajomníci rezortu hospodárstva Miroslav Obert a Rastislav Chovanec. Pred príchodom na ministerstvo bol Chovanec poradcom premiéra Fica pre investície.

Jedným z riešení by mohlo byť rozšírenie pôsobnosti vicepremiéra pre investície Ľubomíra Vážneho. Venoval by sa aj rezortu hospodárstva. Zmienka padla aj o šéfovi Klubu 500 Tiborovi Gregorovi.

V rovine teórie sa skloňuje ako kandidát Ján Valko, súčasný šéf Slovenskej informačnej služby. Pri zostavovaní vlády v roku 2012 bol Valko pre Fica kandidátom na ministra hospodárstva číslo jeden. Napokon premiér vybral za ministra šéfa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáša Malatinského. Pre Valka našiel Fico funkciu riaditeľa SIS. Necelý rok pred voľbami je však málo pravdepodobné, že by premiér stiahol Valka z vedenia tajnej služby a hľadal by na jej čelo iného človeka.

Minister Pavlis musel odísť z vlády po škandále pre zákazky, ktoré v jeho rezorte uzatvorila firma jeho švagra. Pred Pavlisom viedol ministerstvo nestraník Tomáš Malatinský. Hoci neodišiel pre škandál, premiér a ani Malatinský nikdy nepomenovali dôvody tejto zmeny.

Minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič v stredu o odchode Pavlisa povedal, že vláda Roberta Fica sa vie postaviť k veciam tak, ako je v Európe zvykom. „Ak sú nejaké podozrenia alebo niečo sa nám javí, že môže vyrušovať verejnosť, tak zo strany Smeru dochádza k zásadnému vyvodeniu zodpovednosti,“ poznamenal Maďarič.

Politológ Juraj Marušiak poukázal na fakt, že na ministerstvo hospodárstva príde už tretí šéf. „Je to dosť neštandardná situácia na to, že Smer vládne sám. Napokon aj župné voľby ukázali, že je nutné prepriahať a strana potrebuje vymeniť niektorých predstaviteľov, omladiť imidž a zbaviť sa niektorých predstaviteľov s kontroverznou minulosťou,“ zhodnotil politológ. Podľa neho aj keď premiér nemal rád radikálne zmeny v najbližšom okolí, je možné, že nový minister bude človek z mladšej generácie.

Marušiak pripomenul výmenu predsedu parlamentu Pavla Pašku za Petra Pellegriniho, na ministerstvo školstva prišiel mladý minister Juraj Draxler. „Nedá sa teda niečo také vylúčiť, že príde do rezortu hospodárstva skôr niekto mladší. Sme v predvolebnom období a je jasné, že Smer musí urobiť nejaký lifting politickej tváre,“ dodal politológ.

Podľa našich informácií abdikačný list ministra Pavlisa je už v prezidentskej kancelárii. Prezident Andrej Kiska však nemá návrh na poverenie iného člena vlády, aby dočasne viedol rezort hospodárstva. Prezident by mohol sám určiť, ktorý člen vlády to bude. Je však pravdepodobnejšie, že samotné odvolanie Pavlisa sa uskutoční naraz s návrhom na vymenovanie nového ministra. To by sa mohlo udiať v piatok alebo na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Pavol Pavlis