Pri oprave hradov nájde prácu vyše 500 ľudí

Nezamestnanosť konečne výraznejšie klesá, firmám pribúdajú objednávky a mnohé sú doslova hladné po nových pracovníkoch. Ministerstvo práce chce však prostredníctvom dvoch konkrétnych projektov pomôcť aj ľuďom, ktorí sú pre nízke vzdelanie na pracovnom trhu znevýhodnení, prípadne im na výkon istých činností chýba kvalifikácia.

23.04.2015 13:00
debata (1)

Staronový, už v minulých rokoch overený projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva by tento rok mal dať prácu 542 ľuďom. Vzhľadom na charakter činností to majú byť najmä muži, žien by z tohto počtu malo byť okolo desať percent. Žiadosti na dotácie možno podávať od februára do novembra.

„Obnovovať sa opäť budú hrady, kaštiele, zámky, kostoly, rotundy, parky či vojenské bunkre,“ vymenoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Zatiaľ sa v rámci projektu plánuje oprava 39 objektov za navrhnutú dotáciu z ministerstva kultúry v sume 716 300 eur.

Nachádzajú sa vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Bratislavského a Nitrianskeho, pričom najviac, až 14, ich bude v Prešovskom kraji, osem v Banskobystrickom, sedem v Trenčianskom, štyri v Žilinskom a po tri v Trnavskom a Košickom.

Konkrétne sa budú revitalizovať napríklad hrady Lietavský, Šášovský, Zborovský, Blatnica, Branč, Tematín a iné, zámok v Hlohovci, parky v obciach Ražňany, Spišský Hrhov a Jablonica, bunkre vo Vyšnom Komárniku a ďalšie.

„Zamestnať mienime dve skupiny osôb. Prvá bude vykonávať pomocné práce ako čistenie areálu, vývoz odpadu, triedenie sutiny a podobne. Druhá sa zameria na odbornejšie činnosti, napríklad murárske či rôzne remeselnícke práce, pomoc pri archeologickom výskume, záhradná architektúra a vedenie účtovníctva,“ spresnil Stuška.

Pracovať sa bude na základe dohody uzatvorenej medzi zamestnávateľom, ktorý obnovovacie práce zastrešuje, a príslušným úradom práce. Zamestnávateľ sa zaviaže vytvoriť príslušný počet pracovných miest, prijať do zamestnania na dobu maximálne šesť mesiacov určitý počet uchádzačov o zamestnanie, zabezpečiť im prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času a zaškoliť ich na výkon takých činností, aké sú schopní vykonávať.

Hrad Branč sa prostredníctvom tohto projektu opravuje už viac rokov a starosta pod ním ležiacej obce Podbranč Milan Kadlíček si ho veľmi chváli. „Za málo peňazí, ktoré musí vynaložiť obec, sa urobí veľa práce, ktorá pomáha cestovnému ruchu,“ hovorí. Na úrade práce v Senici sa chce dohodnúť o zamestnaní desiatich ľudí.

„Nebudú len z Podbranča, pretože veľa našincov si našlo robotu v neďalekej novej fabrike. Prijmeme aj záujemcov zo Senice či Sobotišťa,“ hovorí. Práce na hrade podľa neho odštartujú v máji. Za dotáciu 15-tisíc eur z rezortu kultúry nakúpia stavebný materiál a pracovné pomôcky, mzdy bude zamestnaným pol roka hradiť senický pracovný úrad.

Dobre sa už rozbehol aj projekt RE-PAS, takisto realizovaný vďaka finančnej podpore z európskych zdrojov. Je určený tým nezamestnaným, ktorí si výhľadovo nájdu prácu u konkrétneho zamestnávateľa, no aby boli prijatí, musia najprv absolvovať rekvalifikáciu a rozšíriť si teoretické aj praktické vedomosti a zručnosti.

„RE-PAS je ideálny priestor pre mladých ľudí, ktorí sa hodlajú uplatniť v inom odbore, aký vyštudovali,“ zhodnotil minister práce Ján Richter. „Ku koncu marca bolo podaných viac ako 5-tisíc prihlášok v celkovom objeme cez dva milióny eur,“ doplnil šéf Ústredia práce Marián Valentovič.

Záujemca nemá na príspevok na rekvalifikáciu nárok automaticky, ak však úrad jeho požiadavku schváli, vystaví mu takzvaný RE-PAS, ktorý je potvrdením, že po splnení všetkých podmienok mu zaplatí rekvalifikáciu v hodnote kurzovného.

Uchádzač musí splniť aj ďalšie podmienky, napríklad že za posledných päť rokov neabsolvoval cez úrad vzdelávanie s tým istým alebo veľmi podobným zameraním. Súčasťou príspevku nie je úhrada výdavkov na cestovné.

Vzdelávací program RE-PAS

  • začiatok aktivity: november 2014
  • počet podaných žiadostí (celkovo na 46 úradoch práce): 5 053

z toho počet doteraz uzatvorených dohôd: 3 263

  • celková suma žiadaných príspevkov: 2 151 449 eur

z toho doteraz dohodnuté príspevky: 1 252 016,81 eura

  • počet zamietnutých požiadaviek: 568, za žiadaný príspevok: 221 190,14 eura
  • najväčší záujem o kurzy: opatrovanie, zváranie, SBS služba, vodičské oprávnenie, obsluha motorových vozíkov, podvojné účtovníctvo, počítačové kurzy, cudzie jazyky a pod.
  • najviac podaných žiadostí: Trebišov (256), Komárno (255), Lučenec (252), Spišská Nová Ves (225), Prešov (216)
  • najviac uzatvorených dohôd: Lučenec (171), Komárno (166), Spišská Nová Ves (152), Pezinok (145), Prievidza (142)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hrady #obnova #fondy