Smer Figeľa neodvolá, nechá to na jeho svedomí. Fico prehral, tvrdí opozícia

Premiér Robert Fico vystúpil na mimoriadnej tlačovej besede v parlamente, na ktorej vyhlásil, že Smer podpredsedu parlamentu Jána Figeľa neodvolá, ale očakáva, že odíde z tejto funkcie sám.

24.04.2015 11:33 , aktualizované: 12:40
Robert Fico, Peter Pellegrini Foto: ,
Premiér Robert Fico pustil novinárom na tlačovej besede video, ktoré podľa jeho slov dosvedčuje politickú zodpovednosť Jána Figeľa za kauzu Váhostav.
debata (378)

„Schôdza o odvolávaní podpredsedu parlamentu Jána Figeľa bola prirodzenou súčasťou riešení kauzy Váhostav. Preukázali sme, že v rokoch 2010 až 2012 boli podpísané zmluvy, z ktorých bolo evidentné, že ten, kto sa zaviazal diaľnice stavať, to nemôže za vysúťaženú cenu zvládnuť,“ vyhlásil Fico.

Fico tvrdí, že Ján Figeľ je plne politicky zodpovedný za dianie okolo Váhostavu a za to, že nemohol vyplatiť veriteľov a subdodávateľov. „Za to čo sme tak namáhavo museli riešiť, neuveriteľné ťažké rokovania v parlamente, nesie plnú zodpovednosť Ján Figeľ, ktorý absolútne zlyhal ako minister dopravy,“ dodal premiér.

Fico novinárom pustil video z roku 2011 z diskusie v HN klube, na ktorom generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský cenu za výstavbu diaľnic označil za absolútne mimo akúkoľvek realitu a za dumping. „Bič plieska na samom konci, živnostníci a malí subdodávatelia, tí dostanú zabrať z tohto titulu. Dostanú zmluvy, ktoré ich postavia na kolená, ktoré ich zničia,“ povedal na HN clube 7. júna 2011 Šamudovský. Nominant KDH v Slovenskej správe ciest Pavol Pavlásek vtedy tiež hovoril o príliš nízkych vysúťažených cenách, ktoré sú vysoko rizikové. Predpovedal, že malí subdodávatelia zahynú prví.

Fico tvrdí, že tento scenár mal pripravený od začiatku

„Z toho je zrejmé, že Figeľ o negatívnych dopadoch svojej cenovej politiky vedel, a aj rátal s kolapsom niektorých staviteľov diaľnic. Na videu Figeľ hovorí o vyčírení stavebného trhu. Podľa neho to bolo potrebné, pretože „desaťchlapová firma si nemôže trúfať na také diela, ako sú miliardové, alebo stovky miliónov, hovorím eurové investície“.

„Toto video je taký dôkaz, po ktorom by pán Figeľ nemal nič iné urobiť, len sa zodvihnúť zo stoličky podpredsedu parlamentu a odísť,“ zdôraznil Fico.

„Nebudeme hlasovať o odvolaní Jána Figeľa, necháme ho s jeho svedomím sedieť na stoličke podpredsedu parlamentu,“ uzavrel Fico s tým, že očakávajú, že sa sám svojej funkcie vzdá.

Fico tvrdí, že takýto scenár odvolávania Figeľa mali pripravený v Smere od podania návrhu. „Vládnutie nie je len o používaní väčšiny hlasov a presadenie vlastných zákonov, ktoré vedú k naplneniu programového vyhlásenia vlády. Vládnutie je o stabilite. Stabilitu garantuje len existujúca vládna väčšina. Dnes je Smer jediný garant politickej stability. Na tejto stabilite nám záleží nadovšetko,“ vyhlásil.

Opozícia: Ide o druhú prehru Fica

Predseda KDH Ján Figeľ označil rokovanie o jeho odvolávaní z postu podpredsedu parlamentu za absurdné, arogantné a zúfalé. „Odvolávanie bolo pokusom Smeru prekryť podvody vo Váhostave,“ zdôraznil Figeľ. „Po istom čakaní sme sa dozvedeli, že už nie je dôvod ma odvolať. Neviem, čo sa stalo, asi sa čakalo na fax z Bahám,“ doplnil.

Predseda KDH Ján Figeľ vystúpil v piatok v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Figeľ, parlament Predseda KDH Ján Figeľ vystúpil v piatok v parlamente s prejavom.

Podľa Figeľa v parlamente sa zomkla opozícia a nastala taká situácia, akú Robert Fico nečakal. „Opozičná menšina zastavila valec zo Súmračnej ulice,“ vyhlásil Figeľ. „Fico pri kauze Váhostav konal chaoticky a vždy tak, aby získaval výhodu Juraj Široký. Tento tandem odmietame, aj v ekonomike, aj v politike,“ doplnil.

Podľa opozičného poslanca Daniela Lipšica (NOVA) Robert Fico zažíva druhú prehru. Prvou označil neúspech v prezidentských voľbách. „Kauza Váhostav ukázala, že Fico nie je svojprávny. Menil názory na zaplatenie veriteľom zo dňa na deň. Ukázal, že tejto vláde nevládne Fico, ale zlepenec oligarchov,“ vyhlásil Lipšic.

Igor Matovič (OĽaNO) vyhlásil, že Robert Fico sa prerátal. „Fico si bohorovne myslel, že tým, že zamieri prstom na Figeľa ako na páchateľa, že to v opozícii prijmeme. Jeho arogancia nás zomkla, s čím Fico nerátal,“ povedal. „Robert Fico dostal K.O. od Roberta Fica,“ dodal.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ján Figeľ #kauza Váhostav