Osobnosti vyzvali na zákaz prejazdu Nočných vlkov cez Slovensko

Viac ako 75 osobností slovenského a českého občianskeho a kultúrneho života vyzýva predstaviteľov Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rakúska a Nemecka, aby neumožnili vstup na svoje územie motorkárskemu klubu Nočných vlkov.

24.04.2015 11:48
Noční vlci, motorkári, Rusko, antimajdan,... Foto: ,
Vladimir Putin s Nočnými vlkmi.
debata (404)

Informoval o tom aktivista a signatár otvoreného listu Juraj Mesík, otvorenú výzvu ministrom zahraničných vecí, ministrom vnútra a samosprávnym orgánom týchto krajín podpísali napríklad signatár Charty 77 Bohumil Doležal, filozof Egon Gál, publicista Fedor Gál, psychiater Jozef Hašto, politologička Soňa Szomolányi či historička práva Katarína Zavacká.

Ako upozorňujú, posolstvom motorkárskeho klubu Noční vlci nie je porážka fašizmu, sloboda a mier, ale podpora expanzie ruského štátu do zahraničia. Podľa signatárov výzvy Noční vlci nie sú nevinným motorkárskym klubom, ale „plnia úlohu politického nástroja v službách ruskej vládnej moci. Členovia klubu sú cielenými provokatérmi, vedome porušujú zákony platné v právnych demokratických štátoch. Ako hlavný argument v politických sporoch presadzujú hrubú fyzickú silu.“ Ako sa uvádza vo výzve, neexistujú nijaké záruky, že Noční vlci sa zdržia provokácií a budú dodržiavať zákony.

Riaditeľ Tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko uviedol, že „za predpokladu, že majú schengenské víza a dodržiavajú zákony, ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí nemá možnosti, ako obmedziť ich vstup na naše územie,“ povedal.

Podľa policajnej hovorkyne Marianny Paulíkovej „polícia monitoruje informácie o plánovanej trase ruských motocyklistov a v prípade potreby budú príslušné zložky pripravené zasiahnuť“.

Ruský motorkársky klub plánuje vyraziť na cestu v sobotu 25. apríla. Do Berlína na oslavy konca druhej svetovej vojny by mali prísť 9. mája.

404 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Berlín #Noční vlci