Ďalší odsúdený člen gangu sýkorovcov odmietol vypovedať

Odsúdených troch bývalých príslušníkov gangu dnes eskortovali z väzníc na hlavné pojednávanie pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel.

24.04.2015 14:54
debata

Peter Bottlík i Dávid Takáč, odsúdení každý na osem rokov odňatia slobody, vypovedali ako svedkovia o pomeroch medzi sýkorkami. Tretí sýkorovec Norbert Salay, odsúdený na dvanásť rokov, odmietol vypovedať v súlade so zákonom. Obáva sa, že by tým privodil trestné stíhanie svojmu bratovi Róbertovi. Preto sa čítala jeho výpoveď z prípravného konania.

Svedkovia Bottlík i Takáč popísali, kedy sa stali členmi skupiny a aké mali v nej postavenie. Bottlík si na základe dohody s prokurátorom odpykáva osemročný trest za členstvo v zločineckej skupine, vydieranie a poškodzovanie cudzej veci. V partii pôsobil od roku 2006 do roku 2011, keď ho zadržali. Robil biletára.

Bališa strážil, keď hrával hokej. Pohyboval sa aj pri seneckej odnoži sýkoriek, ktorej šéfoval Martin Bihári. Kýbla videl iba dvakrát, raz keď si išli overiť, či má istý podnikateľ ochranu sýkoriek a druhýkrát v roku 2010 na oslave, ktorú organizoval šéf bratislavskej vetvy sýkoriek Ladislav Bališ, zvaný Dlhý Laco. Bottlík uviedol, že chcel aj zo skupiny odísť, ale ho zastrašovali a prepichovali mu pneumatiky na aute.

Dávida Takáča, ktorý má vysokoškolské vzdelanie a titul magister, odsúdili tiež po dohode s prokurátorom. Dostal trest osem rokov a priznal členstvo v zločineckej skupine, nátlak, vydieranie, výtržníctvo.

Uviedol, že v skupine bol od roku 2008 a pracoval pod Jurajom Bílikom, alias Čapatým. Najvyššie postavený člen bol Róbert L., zvaný Kýbel. Takáč tvrdil, že Kýbel mal svoju ochranku a z každej „práce“ sa mu odvádzali percentá.

Svedok Norbert Salay využil svoje právo a odmietol vypovedať z obáv, že privodí trestné stíhanie svojmu bratovi Róbertovi. Preto sa čítala jeho výpoveď z prípravného konania. Od roku 2001 pracoval na Záhorí pod Danielom Vanišom a podliehal i obžalovanému v tomto prípade Ivanovi C. Vyberal poplatky za ochranu.

Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert L. alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom B., zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef R. zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti.

Na pojednávaní sú prítomní Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby a v inej veci uzavrel dohodu s prokurátorom o vine a prijal trest 20 rokov odňatia slobody.

Na lavici obžalovaných je aj Ivan C. zvaný Vinco a Alojz K., zvaný Čistič. Obžalovaný podnikateľ Marek T., ktorého v roku 2013 deportovali zo Seychel, je od 2. marca na slobode. Z väzby ho prepustil Najvyšší súd SR po tom, ako Ústavný súd SR vyhovel obhajobe, že boli porušené jeho práva.

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

Proces so „sýkorkami“ pokračuje v polovici mája. Vypovedať budú ďalší svedkovia a už aj znalci z odboru súdneho lekárstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #sýkorovci #vypočúvanie #svedkovia