Viliam Čislák zostáva vo funkcii ministra zdravotníctva. Opozícia ho neodvolala

Ministerstvu zdravotníctva (MZ) bude aj naďalej šéfovať Viliam Čislák (Smer). Za jeho odvolanie v parlamente hlasovalo 37 zo 110 prítomných poslancov. Vysloviť nedôveru ministrovi navrhli poslanci za SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a Most-Híd.

24.04.2015 15:52 , aktualizované: 20:24
Viliam Čislák, Daniel Lipšic Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (37)

Opozícia Čislákovi vyčítala, že kauzy ako nákup piešťanského CT prístroja či tender na stavovanie v nemocniciach zametá pod koberec, častovali ho slovami ako čistič káuz či figúrka, ktorá plní pokyny. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic konštatoval, že minister kauzy, ktoré mal preveriť, nazýva pseudokauzami a funkcionári, ktorí po kauzách odstúpili, majú nové miesta.

Poslanec Igor Matovič zase videl dôvod na jeho odvolanie aj v pripravovanom PPP projekte novej nemocnice, kde podľa neho minister ignoruje štúdiu Európskej komisie, ktorá hovorí o nevýhodnosti takéhoto projektu.

Ich kolega Ivan Uhliarik (KDH) tvrdil, že si minister právom zaslúži odvolanie za to, že nepredložil konkrétne opatrenia na znižovanie nákladov na verejné obstarávania, nepredstavil aspoň snahu o zásadné riešenie zdravotníctva, reformy a riešenie zadlžovania.

Minister sa bránil vymenovávaním projektov, ktoré rezort rozbehol, pripomenul ozdravný plán nemocníc. Taktiež tvrdil, že ho opozícia chce odvolať za kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády. Poslanec Richard Raši (Smer-SD) videl v aktivite opozície politikárčenie. Ďalší poslanci Smeru-SD konštatovali, že dôvod na odvolanie Čisláka nie je.

Mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministra zdravotníctva sa začala minulý týždeň 15. apríla, trvala tri hodiny, následne ju prerušili pre zvolanie ďalšej schôdze, ktorá sa týkala reštrukturalizácie podnikov. Poslanci sa k Čislákovi vrátili dnes, o návrhu na jeho odvolanie rokovali od 13:00, odhlasovali, že rokovať budú bez prerušenia.

Čislák bol do funkcie ministra zdravotníctva menovaný začiatkom novembra minulého roka, v kresle nahradil Zuzanu Zvolenskú. Počas jej pôsobenia na poste šéfky rezortu bol Čislák štátnym tajomníkom rezortu zdravotníctva.

Matovič si pomohol fotkami s plesnivými stenami

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) si pri svojom vystúpení dopomohol fotkami slovenských nemocníc, na ktorých boli plesnivé steny a výťahy. "Vy nerobíte nič iné, len otrokov človeku, ktorý si na Bahamách stavia megavilu. Chystáte zákony tak, aby mohol bez zdanenia vytiahnuť zo slovenského zdravotníctva 450 miliónov eur,“ vyhlásil Matovič.

Matovič tvrdí, že na Slovensku sa neinvestuje do lepšieho vybavenia nemocníc, do prevencie a do prístrojov, ale do Cypru prostredníctvo 83 Kolesíkov. Jedným z dôvodov, prečo Čislák nemá byť ministrom, je podľa Matoviča aj PPP projekt novej nemocnice v Bratislave. Tvrdí, že minister ignoruje štúdiu Európskej komisie, podľa ktorej je PPP pri nemocniciach nevýhodné. "Nechce pripustiť jej existenciu, a tým pádom sa podľa nás priamo podieľa na podvode, ktorý sa dokoná tým, ak sa začne výstavba nemocnice za 6,5 miliardy eur,“ konštatoval Matovič.

Brixi: Čisláka je slušný človek, ktorého si Košičania vážia

Poslanec Otto Brixi (Smer) Matovičovi odkázal, že jeho žiadny oligarcha nevlastní a nikdy nebude. Čislák je podľa neho slušný človek, ktorý požíva vážnosť Košičanov a ľudí zo zdravotníckeho sektora. Vyzval ho, že ak má vedomosť o nedostatkoch v nemocniciach, je jeho povinnosťou upozorniť na to kompetentný orgán. Podľa poslanca Richarda Rašiho (Smer) ani jeden dôvod, ktorý Matovič uviedol, nie je racionálny. Tvrdí, že ide o politicky motivované odvolávanie ministra bez toho, aby opozícia prejavila záujem o stav zdravotníctva.

Číslák: Zdravotníctvo nefunguje stopercentne, odmietam, že by bolo pred kolapsom

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) tvrdí, že ho odvolávajú za kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády. Uviedol to na dnešnom brífingu v parlamente, počas pokusu opozície odvolať ho. Pri výčitkách opozície k transparentnosti a schránkovým firmám poukázal na poslanca opozície a exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Podľa Čisláka sa za Uhiarikovho ministrovania darilo jeho bývalým firmám, keď sa im niekoľkonásobne zvyšoval obrat.

Navyše konštatoval, že Uhliarik pred nástupom do funkcie ministra odcestoval na Cyprus a prestal byť konateľom vo firme, ktorej matka sídli práve v tejto krajine. Podotkol, že poslanci sa ho pokúšajú odvolať skôr, ako im prednesie správu o stave zdravotníctva, čo označil za politikárčenie. “Keby si počkali na túto správu, tak by sa dozvedeli aj určité veci, ktoré si dávajú za otázku,“ povedal Čislák s tým, že by sa v materiáli okrem iného dočítali o reforme pre pacientov.

Čislák si je vedomý, že zdravotníctvo nefunguje stopercentne, odmieta ale tvrdenia, že by bolo pred kolapsom. Podľa jeho slov sa problémov nebojí a má aj riešenia, niektoré sú obsiahnuté v ozdravnom pláne. Ten predstavil v decembri minulého roka. Čislák tvrdí, že záväzky, ktoré dal, napĺňa. Podotkol, že napríklad zriadili mediátora v nemocniciach, ktorý rieši konflikty, či budujú kontaktné miesta pre pacientov.

Opoziční poslanci mu však vyčítajú skôr netransparentnosť tendrov a zadlžovanie nemocníc. Minister tvrdí, že napríklad v lete tohto roka by mal byť zrealizovaný audit nemocníc. "Musíte uznať, že to nejde z večera do rána, tak, ako si to predstavujú opoziční poslanci. Ja som vždy vravel, že najprv musíme nájsť jednotnú metodiku, aby sme údaje zozbierali, aby sme to vedeli spočítať a postaviť sa k tomu,“ dodal Čislák.

Lipšic: Opraty v zdravotníctve držia oligarchovia

"Myslím, že bude treba na tejto schôdzi hovoriť práve o tom, akým spôsobom oligarchovia, ktorí sú za vašou vládou, držia opraty v rukách aj v zdravotníctve, čo sa mi zdá byť ešte perfídnejšie ako v stavebníctve,“ vyhlásil Lipšic.

Zároveň zosumarizoval dôvody, pre ktoré sa pokúsia Čisláka zbaviť funkcie. Pripomína, že minister kauzy, ktoré mal preveriť, nazýva pseudokauzami a funkcionári, ktorí po kauzách odstúpili, majú nové miesta. Tiež mu vyčíta nedodržanie sľubov. Opätovne zopakoval, že zámerom ministra je len zametať kauzy pod koberec.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #parlament #nemocnice #odvolávanie #Viliam Čislák