Po peknom víkende príde opäť ochladenie a dážď

Užívajme si tento víkend, ten budúci už taký pekný asi nebude. Výkyvy počasia majú pokračovať, začiatok pracovného týždňa sa začne dažďom a postupným ochladením.

25.04.2015 07:00
počasie, deti Foto: ,
Slnečné počasie uplynulých dní využili viaceré školy na výlety do prírody. Na snímke zo Štrbského Plesa deti zo ZŠ v Brezne.
debata

Pre tých, čo sa radi vyhrievajú na slniečku, to nie je dobrá správa, dážď však privítajú poľnohospodári.

Takže počasie zostane verné trendu, ktorý nastúpil niekedy koncom marca. Striedať sa budú obdobia, ktoré sú príjemne jarné ako teraz, keď v najteplejších oblastiach Slovenska môže byť až 25 stupňov, s obdobiami, ktoré sú nepríjemne chladné. Po slnečnom víkende príde zamračený pondelok. Z tejto oblačnosti môže aj pršať, čo by potešilo farmárov a záhradkárov.

"Na niektorých miestach cítiť nedostatok zrážok. Predovšetkým na Východoslovenskej nížine je stav dosť nepriaznivý, lebo vo februári, v marci ani v apríli tam veľa zrážok nebolo. Podunajská nížina je na tom iba o niečo lepšie.

V oblastiach, ktoré sú poľnohospodársky produktívne, sú teraz problémy, možno by tam bolo treba aj zavlažovať. To, čo bolo zasiate, nemá v povrchovej vrstve pôdy dobré podmienky, ale zrážky by to mohli napraviť," hovorí klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Pre budúcu úrodu by bolo dobré, keby to neboli len miestne prehánky, ale dažde na veľkej ploche, ktoré by trvali tak dva dni. Aká však bude realita, to závisí od toho, ako bude postupovať poveternostný front cez Slovensko.

Ak sa preženie rýchlo, tak sa to možno skončí len prehánkami a búrkami. Ak by sa však front nad naším územím spomalil, dažde by mohli trvať dlhšie. Zatiaľ sa nedá povedať, ktorá z týchto verzií sa uskutoční, možné sú obidve. Stabilné počasie sa nedá očakávať ani v ďalšom období.

„Nastane ochladenie a vrátenie sa do pôvodného stavu bude nejaký čas trvať. Predbežne však nejaké výrazné oteplenie počas dvoch májových predĺžených víkendov nemôžeme očakávať, malo by to byť skôr počasie primerané tomuto ročnému obdobiu,“ dodal Pavol Faško.

Podľa neho súčasný charakter počasia, keď je chvíľu 25, potom zase 15 stupňov, je pre toto obdobie z historického hľadiska normálny. Zvykli sme si však na teploty spred dvoch-troch rokov, keď už na konci apríla dosahovali teploty vzduchu tropické hodnoty, a tak dnešné počasie pociťujeme ako nepríjemne chladné.

Prvého mája vie byť počasie ešte veľmi vrtkavé, rozdiel medzi najvyššími a najnižšími teplotami, aké sa na území Slovenska v tento deň namerali, dosahuje takmer 40 stupňov Celzia.

Najteplejší v histórii bol prvý máj v roku 2012, vtedy v Dudinciach namerali 32,4 stupňa Celzia. Naproti tomu v roku 1982 minimálna denná teplota vzduchu v Tatranskej Javorine bola mínus 6,6 stupňa Celzia.

V roku 1985 napadalo v Oravskej Lesnej na prvého mája 15 centimetrov nového snehu, podobne to bolo aj v ďalších kotlinách na severe a severovýchode Slovenska. Najdaždivejší bol 1.máj v roku 1996, keď v Nitre napršalo pri búrke až 71 milimetrov, teda 71 litrov vody na štvorcový meter.

Ako bude?

  • Sobota Prevažne polooblačno, popoludní len ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 25 stupňov.
  • Nedeľa Prevažne polooblačno, cez deň ojedinele prehánky. Denná teplota 19 až 25 stupňov.
  • Pondelok Polooblačno, cez deň aj oblačno a miestami dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota 19 až 25 stupňov.
  • Utorok Veľká oblačnosť až zamračené a dážď, prehánky, ojedinele búrky. Večer na západe od 800 m aj sneženie. Silne veterno. Denná teplota 10 až 16 stupňov.
  • Streda Veľká oblačnosť, na viacerých miestach prehánky, od 800¤m snehové. Veterno. Denná teplota 8 až 15 stupňov.
  • Štvrtok Prevažne polooblačno. Denná teplota 12 až 18 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko