Pavlis mal odstúpiť pre oveľa vážnejšie kauzy, tvrdí Jurinová

Odstupujúceho ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer) nachytali na drobnosti a odstúpiť mal už skôr pre oveľa vážnejšie kauzy, ako sú upratovacie služby na ministerstve hospodárstva. Vyhlásila to v sobotu v relácii Sobotné dialógy RTVS podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO).

25.04.2015 16:27
Erika Jurinová, OĽaNO Foto: ,
Erika Jurinová
debata (9)

„Dôvody, pre ktoré ho odvolávali vo februári, boli vážnejšie,“ povedala Jurinová. Závažnou kauzou bol podľa nej napríklad súdny spor bývalej Pavlisovej firmy Port Service so štátom. Za problematické označila aj ministrovo rozhodnutie poskytnúť stimuly spoločnosti Duslo Šaľa podnikateľa a českého ministra financií Andreja Babiša. Jurinová tieto prípady označila za príklady zakorenenia korupcie v systéme.

Pavlis by tiež podľa nej mal zvážiť, či sa vráti ako poslanec do parlamentu. Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer) minister svoju funkciu zvládol dobre. Napríklad, stimuly pre Duslo Šaľa podľa neho zachránili niekoľko tisíc pracovných miest.

Pri kauze s upratovacími službami nešlo podľa neho o porušenie zákona. „Tie procesy prebehli v rámci verejného obstarávania a dokonca nejakí odborníci, myslím si, komentovali, že sú tam aj primerané ceny,“ povedal Pellegrini.

Problém je v tomto prípade podľa neho skôr morálny a minister sa v tomto prípade rozhodol prijať zodpovednosť. „Myslím si, že je to jeden z ďalších prejavov politickej kultúry a toho že Strana Smer vie vyvodiť personálnu zodpovednosť,“ povedal na margo Pavlisovho rozhodnutia. Pavlis bol podľa Pellegriniho riadne zvolený do parlamentu a po prijatí jeho demisie prezidentom má právo zasadnúť späť do poslaneckých lavíc.

V relácii diskutéri preberali aj problematiku okolo reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav. Podľa Jurinovej mal Smer tri roky na to, aby upravil zákon o reštruktura­lizáciách, teraz to však robí na poslednú chvíľu. „Tri roky sa Smer bránil tomu prijať nejaké systémové opatrenia,“ povedala.

Premiér Fico podľa nej najskôr tvrdil, že s problémami Váhostavu nič nemá, neskôr sa pod tlakom opozície a živnostníkov rozhodol konať. Zároveň Jurinová kritizovala stranu Smer za to, že prerušil dôležitú rozpravu o skrátenom legislatívnom konaní novely zákona o reštruktura­lizáciách, aby odvolával Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu.

„Je nonsens odvolávať politika za to, že sa správal zodpovedne k verejným financiám,“ vyhlásila. Podľa Pellegriniho je práve Figeľ zodpovedný za problémy Váhostavu, keďže väčšina pohľadávok živnostníkov pochádza z obdobia, keď bol ministrom dopravy. V rozprave k jeho odvolávanie na to chcela podľa Pellegriniho vládna strana poukázať.

„Mohli sme pána podpredsedu Figeľa odvolať za 24 minút, ale sme to neurobili, lebo postupujeme štandardne, rešpektujeme rozdelenie síl a ukázali sme fakty. Spytovať svedomie si musí on,“ povedal. Pellegrini zároveň poprel, že by Figeľa Smer neodvolal pre strach zo zjednotenej opozície a možnosti odstúpenia opozičných poslancov z parlamentných funkcii. „Keby tak spravili, nikto si to ani nevšimne,“ povedal Pellegrini s tým, že parlament by naďalej normálne fungoval.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #Pavol Pavlis #Erika Jurinová