Silnejšiu tabletku `po` kúpia ženy bez receptu

Núdzová antikoncepcia ellaOne, ktorá doteraz bola len na lekársky predpis, by mala byť pre ženy dostupnejšia. Európska komisia ju ešte začiatkom roka uvoľnila na voľný predaj.

26.04.2015 15:00
žena, tabletka, tabletka po Foto:
Na Slovensku netreba recept od lekára na sedem núdzových tabletiek, ktoré musí žena vziať do 72 hodín od sexuálneho styku.
debata (3)

Oproti iným tabletkám, ktoré u nás dostať bez receptu, sa dá použiť až do päť dní po nechránenom sexuálnom styku, prípadne po zlyhaní antikoncepcie. Ostatné takéto voľnopredajné lieky účinkujú len do troch dní.

Liek ellaOne môže žena získať zatiaľ iba na recept. „V januári 2015 vydala Európska komisia rozhodnutie o zmene spôsobu výdaja lieku zo skupiny liekov, ktorých výdaj je viazaný na lekársky predpis do skupiny liekov, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis,“ informovala o zmene Diana Madarászová z referátu komunikácie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Európska komisia nechala na jednotlivých členských štátoch, aký prístup k tabletke zvolia, či ju pustia na voľný predaj do lekární, alebo jej výdaj obmedzia. ŠÚKL sa zatiaľ nerozhodol, čo urobí. Požiadal ministerstvo zdravotníctva o usmernenie, ako má postupovať. Uvažuje, že jej predaj bude podmienený poučením lekárnikom.

Hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla uviedol, že výdaj uvedeného lieku sa vzťahuje na rozhodnutie Európskej komisie o registrácii lieku. „V Slovenskej republike nie je v platnosti žiadny právny predpis, na základe ktorého by bolo možné obmedziť rozhodnutie komisie týkajúce sa predpisovania, výdaja a používania liekov určených na antikoncepciu,“ povedal Bubla. Liek by teda mal byť dostupný bez lekárskeho predpisu.

V susednom Česku tabletku predávajú bez obmedzení. Podľa Hany Pavlíčkovej z tlačového oddelenia českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv k zmene výdaja došlo na základe rozhodnutia Európskej komisie a český ústav do toho nebude zasahovať. „Tento liečivý prípravok bol na základe vyššie uvedeného zaradený medzi voľné predávané liečivé prípravky,“ povedala Pavlíčková.

Recept od lekára dnes netreba na sedem núdzových tabletiek, ktoré musí žena vziať do 72 hodín od sexuálneho styku. Antikoncepcia ellaOne pomôže aj po 120 hodinách, teda piatich dňoch. Niektorí gynekológovia si myslia, že táto tabletka už môže spôsobiť potrat, preto by jej užitie a potom aj kontrola mali byť pod dohľadom odborníka.

Gynekologička Marianna Šestinová vysvetlila, že tabletka „po“ má oveľa vyššie dávky hormónov, keďže sa používa ako zabezpečovací mechanizmus niečoho, čo už vzniklo. „Nie je to prevencia, ale rieši sa už dôsledok, a preto obsahuje podstatne vyššie dávky hormónov ako klasická antikoncepcia,“ pripomenula Šestinová s tým, že pacientkam by ju neodporúčala.

Podľa nej má silné vedľajšie účinky – zaťažuje srdcovocievny systém, môže narušiť menštruačný cyklus a ďalším nebezpečenstvom je hrozba vzniku trombolického ochorenia.

Pôsobenie antikoncepcie je podľa gynekologičky individuálne, každý organizmus inak vníma prísun hormónov. Žena, ktorá berie klasickú antikoncepciu, je pod kontrolou gynekológa aspoň každé tri mesiace. Kým pri núdzových tabletkách na voľný predaj kontrola nie je žiadna. „Rizikové sú fajčiarky, mali by si to veľmi dobre rozmyslieť, či ju použijú,“ uviedla gynekologička.

Problémom je nikotín, má totiž také isté účinky ako hormóny, čiže znásobuje účinok pôsobenia. Ak je žena podľa Šestinovej rozhodnutá, že nechce otehotnieť, mala by si vybrať klasickú antikoncepciu. Tá obsahuje nízke dávky hormónov a u zdravej ženy, nezaťaženej srdcovo-cievnym ochorením, nie je problém s užívaním. „Prevencia je vždy lepšia cesta ako núdzové riešenie,“ dodala.

K častým vedľajším účinkom po užití tabletky patria nevoľnosť, bolesti brucha, hlavy, svalov a chrbtice. Žena môže mať rovnako bolestivú menštruáciu, výkyvy nálad a celkovo sa môže cítiť unavená.

Tableta ellaOne podľa príbalového letáka predstavuje núdzovú prevenciu otehotnenia a v žiadnom prípade nesmie nahrádzať žiadnu štandardnú antikoncepčnú metódu. Účinkuje zastavením uvoľňovania vajíčka z vaječníkov. Môže tiež zmeniť prostredie maternice.

Liek však nie je stopercentne účinný, zo 100 žien, ktoré užijú liek do päť dní po nechránenom sexuálnom styku, približne dve otehotnejú. Tabletu je možné užiť kedykoľvek v priebehu cyklu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #antikoncepcia #zlyhanie #potratová tabletka