Cyklisti v Košiciach spisujú po tragickej nehode petíciu

Košické ulice zaplnilo včera podvečer takmer 50 cyklistov s čiernymi páskami. Hoci každý mesiac upozorňujú na zlé podmienky pre vyznávačov tohto športu, včerajšie stretnutie bolo reakciou na utorkovú tragickú zrážku cyklistu s motorkárom.

26.04.2015 15:30
cyklisti, košice, protest Foto:
Košickí cyklisti v piatok upozorňovali na problém svojej bezpečnosti.
debata (33)

K nehode, pri ktorej obaja zomreli, došlo na frekventovanej ceste v smere na Jahodnú v úseku Alpínka, kde ústi cyklistický chodník z Bankova.

Cieľom akcie bolo rozbehnúť aj petíciu za zlepšenie podmienok a zvýšenie bezpečnosti pre cyklistov. Ako povedal aktivista Ladislav Rovinský, od predstaviteľov Košického samosprávneho kraja aj mesta Košice požadujú, aby situáciu na mieste tragédie okamžite riešili. Cyklistický chodník tam totiž pretína trojprúdová cesta.

"Existuje štúdia premostenia tohto úseku lávkou pre peších a cyklistov. Dovtedy žiadame aspoň obmedzenie rýchlosti, označený priechod pre chodcov a cyklistov a spomaľovač s ostrovčekom pre chodcov a cyklistov uprostred cesty,“ povedal Rovinský.

V utorok podvečer išiel 33-ročný cyklista po lesnej ceste z Horného Bankova na Alpínku a prechádzal cez trojprúdovú cestu vedúcu z Košíc na Jahodnú. Nedal však prednosť rovnako starému vodičovi Suzuki z okresu Sobrance. "Následne došlo k zrážke cyklistu s motocyklom,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Náraz bol taký silný, že bicykel prelomilo na dva kusy, ktoré sa rozleteli na veľkú vzdialenosť, a motorka skončila od miesta zrážky niekoľko desiatok metrov. „Pri nehode cyklista i motocyklista utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým na mieste podľahli,“ dodala Mésarová. Presné okolnosti nehody a mieru zavinenia polícia vyšetruje a je začaté stíhanie pre usmrtenie.

Cestu na Jahodnú, na ktorej sa havária stala, motorkári vyhľadávajú. Je na nej niekoľko zákrut, ktoré im ponúkajú adrenalínový zážitok z jazdy. „Motorkári sa tam predvádzajú. Je to úsek, kde všetci porušujú predpisy,“ povedal jeden z oslovených košických cyklistov. Podľa neho cyklista mohol prichádzajúci stroj počuť, motorkár však išiel veľmi rýchlo. Podľa neoficiálnych informácií mal tachometer po zrážke ukazovať až 195 km/h.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Cyklisti