KDH: Vláda sa teší z rekordnej zadlženosti ľudí

Zadlženosť Slovákov za posledný rok rekordne narástla a vláda sa z toho podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka teší.

26.04.2015 08:51
debata (141)

Ako upozornil, spotrebiteľské úvery narástli o 20%, čo je najviac spomedzi krajín eurozóny, úvery na bývanie sa zvýšili o 13,5%, čo je po Belgicku dokonca najvyššie číslo v celej Európskej únii.

„Vláda v tom nielenže nevidí problém, ale dokonca sa z toho teší. Svedčia o tom vyjadrenia ministra financií, ktorý si pochvaľuje rast ekonomiky ťahaný domácim dopytom. Je však rozdiel, či rast zvyšujú nákupy ľudí financované z úspor alebo z úverov. Rast z úspor je zdravý, rast ťahaný úvermi je však riskantný,“ povedal Moravčík.

Každú pôžičku bude totiž podľa neho treba vrátiť a to prinesie následné ekonomické spomalenie. „Súčasná vláda sa však do budúcnosti príliš nepozerá. Stačí jej, že zadlžovanie ľudí zlepšuje ekonomické čísla a ona sa má čím chváliť,“ konštatoval.

Minister financií by nemal podľa Moravčíka podávať verejnosti zavádzajúce informácie o zdravom ekonomickom raste. Mal by zodpovedne pomenovať riziká pre slovenské hospodárstvo a aj pre bežných ľudí. „Mnohí z nich totiž podľahli lákadlu nízkych úrokov. Keď sa v budúcnosti úroky zvýšia, môžu mať problém splácať,“ upozornil.

Slovákom tiež podľa neho nehrá do karát, že realitná bublina spred siedmich rokov ešte nestihla spľasnúť a už hrozí nafukovanie novej. „Týmito rizikami by sa mala zaoberať vláda a rozmýšľať nad tým, ako pred nimi ochrániť bežných ľudí,“ dodal.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #KDH #zadĺženosť