Pellegrini vypísal voľby na post šéfa NKÚ na 19. mája

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vypísal voľby na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na 19. mája.

26.04.2015 19:29
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini.
debata (7)

Informuje o tom portál www.ta3.com. Strana Smer však na tento post nikoho nenavrhne. „Všetci tí, ktorí majú záujem predložiť kandidáta na túto pozíciu, tak môžu urobiť do 6. mája do 16:00,“ uviedol.

Ako pokračoval, „rešpektujeme právo opozície navrhnúť kandidáta, pevne verím, že 7. mája ráno budeme môcť oznámiť, kto sa o tento post uchádza a budú sa môcť začať rokovania o podpore niekoho z nich.“ Ako sa píše na stránke, Pellegrini verí, že kandidáti budú odborne a morálne zdatní. Či sa na kandidátovi bude musieť zhodnúť celá opozícia, nechcel komentovať.

„Pre mňa je to nová informácia,“ reagoval na túto informáciu predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Predpokladá, že opozícia v tejto veci bude rokovať. Most-Híd podľa neho vlastného kandidáta asi nepostaví. Predbežné rokovania na túto tému opozícia nemala, uviedol.

„Prepáčte, ale keď nebol vypísaný termín, o čom by sme rokovali?“ odpovedal na otázku moderátora v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Ak bude podľa neho jednou z podmienok, aby sa opozícia zhodla na jednom kandidátovi, tak „niekto nepozná rokovací poriadok ani ústavu“.

Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH. Hnutie je pripravené rokovať aj predložiť kandidátov. O novej voľbe predsedu NKÚ hovoril nedávno s Pellegrinim predseda KDH Ján Figeľ. Ten rokovanie označil skôr za informatívne. NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský, funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa úradu už niekoľkokrát.

Všetky doterajšie hlasovania sa však skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #voľba #Peter Pellegrini