Opozícia má šancu ukázať, aká je jednotná

Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu preverí, aké pevné je spojenie opozície. Tá tvrdí, že práve jej zjednotenia sa zľakol premiér Robert Fico, a preto Smer nakoniec návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) stiahol.

27.04.2015 13:00
parlament, rokovanie, KDH Foto: ,
Opoziční poslanci hovoria o svojom zjednotení.
debata (21)

Šéfa úradu budú poslanci voliť 19. mája. Termín ohlásil predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Smer) v diskusii RTVS o 5 minút 12. Kandidátov môžu politické strany predkladať do 6. mája. Pôjde už o štvrtý pokus obsadiť túto funkciu. Tie doterajšie stroskotali na tom, že sa opozícia nevedela dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Toho by malo nominovať KDH.

Pellegrini vyhlásil, že za stiahnutím návrhu na Figeľovo odvolanie nebol žiadny strach z jednotného postupu opozície či chaos. Smer takto legitímnym spôsobom, ukázal, že nechce zneužívať moc. „Dopredu sme vedeli, aký krok urobíme, ja vám môžem garantovať, že som vedel, kedy a aký krok príde,“ povedal predseda parlamentu a podpredseda Smeru v RTVS. Podľa nebo bolo potrebné poukázať na Figeľovu politickú zodpovednosť.

Predseda Most-Híd Bela Bugár si myslí, že za odvolávaním Figeľa bolo to, že vláda hľadala stále nové riešenia, ako vyriešiť kauzu Váhostav. „Ponúkli ste riešenie, ktoré na druhý deň už neplatilo a rýchlo ste začali odvolávať podpredsedu parlamentu. Potom rokoval premiér so živnostníkmi a bankami a prišiel s iným riešením,“ reagoval Bugár.

Politológ Michal Horský označil postup opozície v kauze Váhostav za politický diletantizmus. Drobní živnostníci, ktorým stavebná firma nevyplatila faktúry, sa ešte vlani v decembri obrátili najprv písomne na prezidenta, potom postupne na ďalších šéfov opozičných strán. Nakoniec aj na ministra dopravy Jána Počiatka. Nič sa až do apríla nedialo. „Potom dala časť opozície návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka,“ upozornil politológ s tým, že zodpovednosť bola v tomto prípade u ministra dopravy. Horský nechápe, prečo opozícia začala viniť Počiatka až teraz.

Zjednotenie, ako o ňom hovoria opoziční politici, Horský nevidí tak optimisticky. Pripomenul im, že neboli súdržní ani v obhajovaní Figeľa. Niekoľko nezaradených poslancov z novozaložených strán vyčítalo kolegom, že skočili premiérovi na lep a namiesto toho, aby riešili problémy živnostníkov, dva dni v parlamente obhajovali Figeľovu stoličku. Podľa politológa je opozícia jednotná vtedy, ak bojuje proti niekomu, ale spoločná téma a spoločné riešenia, za ktoré by vystupovala, ju nespájajú.

„Všeobjímajúcu koalíciu môže opozícia ťažko vytvoriť. Nie je však vylúčené, že sa v predvolebnom období vytvoria predpoklady pre vznik viacerých predvolebných koalícií,“ podotkol politológ. V spájanie opozície neveria ani voliči. Ukázal to bleskový telefonický prieskum agentúry Polis pre agentúru Sita. Až 60 percent opýtaných si myslí, že pravicové strany by sa pred parlamentnými voľbami nemali spojiť do koalície.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #voľba šéfa NKÚ