Fico: Na oslavy do Moskvy pôjdem a nehanbím sa za to

Premiér Robert Fico sa zúčastní v Rusku na májových oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Nebude však, podobne ako všetci lídri Európskej únie, na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa už tradične bude konať 9. mája na Červenom námestí.

27.04.2015 11:18 , aktualizované: 14:32
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (123)

Účasť potvrdil na prebiehajúcom HN klube v Bratislave. „Odletím do Kyjeva, kde budú 8. mája oslavy. A na druhý deň sa zúčastním na kladení vencov v Moskve,“ vysvetlil premiér. Dodal, že za účasť v Moskve sa nehanbí.

Premiér sa najskôr vo štvrtok 7. mája v poľskom Gdansku pokloní pamiatke obetí vojny pri pamätníku na Westerplatte. Na druhý deň 8. mája dopoludnia sa zúčastní na celonárodných oslavách 70. výročia ukončenia vojny na vojenskom cintoríne Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši. Popoludní odletí do Kyjeva, kde podvečer v Parku večnej slávy položí vence k hrobu Neznámeho vojaka. V sobotu 9. mája absolvuje spoločné rokovanie s českým prezidentom Milošom Zemanom v Moskve. Krátko pred poludním spoločne položia v Alexandrovskej záhrade vence k pamätníku Neznámeho vojaka a následne sa premiér zúčastní na slávnostnej recepcii v Kremli.

Denník Pravda informoval o jeho účasti na oslavách v Moskve už minulý týždeň. Fico tak svoju účasť potvrdil dva týždne po tom, čo túto informáciu prezradil hovorca českého prezidenta Miloša Zemana. Ten pre médiá povedal, že česká hlava štátu bude 9. mája počas vojenskej prehliadky v hlavnom meste Ruska rokovať so slovenským premiérom. Fico sa vtedy k tomu odmietol vyjadriť. Pred pár dňami vyhlásil, že nájde ten najvhodnejší spôsob, ako si uctiť obete a pripomenúť koniec druhej svetovej vojny.

Dôvodom, prečo sa lídri krajín EÚ nechcú na oslavách konca druhej svetovej vojny a s nimi spojenej vojenskej prehliadke zúčastniť, je úloha Moskvy v konflikte na Ukrajine.

Prezident Andrej Kiska nedávno oznámil, že do Moskvy nepocestuje. Výročie konca vojny si chce pripomenúť na Slovensku návštevou cintorínov, kde sú pochovaní vojaci, ktorí vo vojne padli. Naopak, český prezident Miloš Zeman do Moskvy pôjde, ale ani on na vojenskej prehliadke nebude. „Idem sa pokloniť pamiatke mŕtvych, nie živých. Pamiatke 20 miliónov sovietskych občanov, vrátane vojakov, ktorí zahynuli vo Veľkej vlasteneckej vojne,“ vyhlásil v rozhovore pre ruskú redakciu Českého rozhlasu (ČRo). Zeman si chce uctiť aj pamiatku takzvaných vlasovcov, teda padlých príslušníkov Ruskej oslobodeneckej armády, ktorá v druhej svetovej vojne bojovala po boku Nemcov proti sovietskym vojakom, ale na konci vojny pomohla zachrániť Prahu.

Oficiálny program v Moskve sa má začať 9. mája o 9. hodine stretnutím predstaviteľov asi 30 krajín s prezidentom Vladimirom Putinom. Potom má nasledovať vojenská prehliadka, ktorá bude trvať asi hodinu a pol. Na nej by okrem Fica a Zemana nemali byť ani lídri ďalších krajín EÚ.

Opozícia oceňuje, že sa Fico nezúčastní prehliadky

Poslanec za Most-Híd František Šebej považuje zo dobré a užitočné gesto návštevy Poľska a Kyjeva, kde si Fico pripomenie koniec vojny pred cestou do Moskvy. Šebej rovnako oceňuje, že Fico sa nakoniec nezúčastní na vojenskej prehliadke v Moskve. „Keďže ide o vojenskú prehliadku armády, ktorá sa zúčastňuje na agresii v inom štáte, bolo by to faux pas,“ komentoval prípadnú Ficovu účasť na vojenskej prehliadke Šebej.

Šebej nepovažuje premiérovu návštevu Ruska pri oslavách víťazstva nad fašistom za chybu, ale vzhľadom na situáciu okolo Ukrajiny by považoval za lepšie, keby predseda vlády do Moskvy vôbec necestoval podobne ako väčšina európskych štátnikov. Úctu padlým podľa Šebeja treba vzdávať najmä na miestach, kde padli a kde sú pochovaní, teda na vojenských cintorínoch.

„Nie som fanúšik Robert Fica, ale v tomto prípade si myslím, že sa rozhodol vyvážene a správne. Pri účasti v Moskve považujem za najdôležitejšie, že premiér sa nezúčastní na demonštrácii sily Vladimira Putina – vojenskej prehliadke,“ reagoval predseda OĽaNO Igor Matovič.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Robert Fico #oslavy konca 2. svetovej vojny