Veľké upratovanie Slovenska bude stáť 10 miliónov eur

Ministerstvo životného prostredia poskytne mestám a obciam na odstránenie čiernych skládok odpadu v ich katastroch 10 miliónov eur.

27.04.2015 13:13
debata (10)

Ako v pondelok na tlačovej konferencii novinárov informoval minister životného prostredia Peter Žiga, na odstránenie jednej skládky môžu samosprávy od ministerstva získať dotáciu maximálne 100 tisíc eur. Žiadosti v rámci projektu Veľké upratovanie Slovenska je možné predkladať na Environmentálny fond do 17. júla.

Čierna skládky sú podľa ministra jeden z najväčších problémov v oblasti ochrany životného prostredia u nás. „Na Slovensku oficiálne evidujeme asi 2 500 čiernych skládok, ale vieme, že ich je viac. Odhaduje sa, že ich v skutočnosti existuje až 7 000,“ povedal Žiga.

K žiadostiam o dotáciu, ktoré môžu obce a mestá zaslať Environmentálnemu fondu, musí byť podľa Žigu pripojené aj potvrdenie okresných úradov životného prostredia o existencii čiernej skládky.

Dotácie budú obciam pokrývať odvoz odpadu z čiernej skládky, uloženie na legálnej skládke alebo jeho likvidáciu v spaľovni. Minister predpokladá, že po vyhodnotení všetkých zaslaných žiadostí môžu obce prvé dotácie dostať už v priebehu augusta.

O dotácie môžu okrem jednotlivých obcí a miest žiadať aj združenia obcí. „To napríklad v prípade, ak sa čierna skládka nachádza v katastri viacerých obcí,“ vysvetlil Žiga.

Ministerstvo bude podľa Žigu dbať na to, aby sa rozdelením spomínaných 10 miliónov eur odstránilo čo najviac a čo najnebezpečnejších čiernych skládok. Z tohto hľadiska budú podľa neho aj posudzovať prijaté žiadosti. Náklady na odstránenie jednej čiernej skládky ministerstvo podľa neho odhaduje na päť až osem tisíc eur.

„Obce môžu zorganizovať verejné obstarávanie, kde budú súkromné firmy súťažiť, kto skládku zlikviduje najefektívnejšie,“ povedal Žiga. Úlohou projektu Veľké upratovanie Slovenska je podľa Žigu pomôcť obciam s problematikou čiernych skládok ešte pred nadobudnutím účinnosti nového zákona o odpadoch, ktorý začne platiť od januára 2016.

Ten necháva zodpovednosť za čierne skládky mestám a obciam. Zástupcovia samospráv proti tomu pri príprave zákona protestovali s tým, že na riešenie tejto problematiky nemajú dostatok finančných prostriedkov. Ministerstvo argumentuje, že pri tejto problematike majú samosprávy najviac kompetencii.

Finančne pomôcť riešiť tento problém majú práve takéto projekty. Viac o možnosti získania dotácií na likvidáciu čiernych skládok sa záujemcovia môžu dozvedieť na stránke Environmentálneho fondu www.envirofond.sk

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Slovensko #čierne skládky