Slovensko otáľa s pomocou pre Nepál

Nepál otrasený zemetrasením žiada svet o pomoc a ten aj reaguje. Napríklad susedné Česko tam vysiela 36 lekárov, zdravotné sestry a hasičov. Slovensko reaguje pomaly. Zatiaľ rozhodlo o finančnej pomoci 30-tisíc eur. Príkladom pre štát by mohli byť naše mimovládne organizácie, ktoré do postihnutých oblastí okamžite poslali záchranné tímy, financie a spustili verejné zbierky.

28.04.2015 12:00
Nepál, záchranár Foto:
Záchranári v Nepále pomáhajú pri evakuácii zranených. Slovensko by malo tejto krajine poskytnúť peniaze na lieky, zdravotnícky materiál a hygienické potreby.
debata (13)

O finančnej pomoci 30-tisíc eur rozhodol rezort diplomacie až včera, dva dni po nešťastí. Peniaze poskytne prostredníctvom humanitárnej organizácie World Vision International, ktorá sa v Nepále venuje problematike zvyšovania odolnosti obyvateľov proti následkom zemetrasení. Peniaze zo Slovenska by mali ísť na lieky, zdravotnícky a hygienický materiál, pitnú vodu a vakcíny.

Nepálska vláda avizuje, že potrebuje stany, sušené potraviny, prikrývky, matrace, lieky či elektrické generátory a tiež lekárov. O tom, čo všetko rezort vnútra pošle do tejto ázijskej krajiny, sa zatiaľ nerozhodlo. Hovorca rezortu Peter Lazarov to odôvodnil dnešným termínom zasadnutia komisie k prípadnej humanitárnej pomoci.

Holandská turistka čaká na odlet v spacom vaku...
K záchranným prácam sa pridávajú i vojaci z...
+27Nepálski vidiečania si dobíjajú mobilné...

Na situáciu v Nepále okamžite zareagovali slovenské mimovládne organizácie. Neziskovka Magna poslala za necelých 24 hodín po tragédii na miesto dva tímy. Ide o skupiny zložené z psychológov, sociálnych pracovníkov a terapeutov. „Pre nedostatok miesta v nemocniciach sú ľudia v postihnutých oblastiach liečení priamo na uliciach. Majú strach, mnohí stratili svojich blízkych, alebo o nich nevedia. Okrem akútnej humanitárnej pomoci a vyhľadávania nezvestných je teraz potrebné tým, čo prežili, poskytnúť potrebnú psychosociálnu pomoc,“ opisuje situáciu Denisa Augustínová, zodpovedná za operačnú sekciu Magna Deti v núdzi, podľa ktorej sú najcitlivejšou skupinou práve maloletí. Organizácia okrem priamej pomoci zriadila účet, na ktorý môžu záujemcovia zasielať peniaze na pomoc v Nepále.

Verejnú finančnú zbierku spustilo aj občianske združenie Človek v ohrození, ktoré na miesto vyslalo trojčlenný humanitárny tím. „Spolu s naším českým partnerom Člověk v tísni budeme pomáhať predovšetkým v oblastiach Gorka, ktorá bola epicentrom zemetrasenia,“ informovala Eva Sládková, PR manažérka združenia. Podľa nej je v súčasnosti najdôležitejšie dostať na postihnuté miesto urgentnú zdravotnícku pomoc, ako aj dostatok jedla a vody.

„Rozhodli sme sa rýchlo zareagovať a poskytnúť finančný príspevok v sume 3 500 eur na okamžité záchranné práce,“ uviedol zo Slovenskej katolíckej charity jej generálny sekretár Radovan Gumulák. V najbližších dňoch charita chce zaslať peniaze aj na zriadenie dočasného ubytovania, pitnú vodu či hygienické potreby.

V minulosti Slovensko pri podobných nešťastiach pomáhalo špeciálne cvičenými psami. Tí pri zemetrasení v roku 1999 v Turecku spolu s miestnymi záchranármi vyhľadávali ľudí pod zvyškami budov. Medzi nimi boli aj členovia Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády. Zástupca jej veliteľa Peter Kráľ povedal, že teraz sa nemôžu len tak zbaliť a odísť do Nepálu. Môžu tak urobiť až na vyžiadanie ministerstva vnútra, k čomu zatiaľ neprišlo.

„Kynologické brigády by nemali posielať svojich členov a prostriedky k hromadným nešťastiam tohto rozsahu svojvoľne. Inak môžu v postihnutej krajine nastať problémy s organizáciou pomoci,“ vysvetlil dôvod Kráľ. Tím bratislavských kynológov zasahoval aj pri rozsiahlom zemetrasení v Iráne v roku 2012 či v roku 1999 v Taiwane.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #humanitárna pomoc #Nepál #Himaláje