Minister dal deviatakom šancu, vyradil spornú otázku o slove šanca z testu

Niektorým deviatakom odľahne. Ich šanca na dobrý výsledok v celoštátnom teste zo slovenčiny a prijatie na strednú školu bez prijímačiek stúpla.

28.04.2015 13:18 , aktualizované: 20:00
debata (9)

Minister školstva po vlne protestov slovenčinárov i rodičov rozhodol, že jedna z 25 otázok testu sa nebude pri hodnotení brať do úvahy.

S odpoveďou na spornú otázku v tohtoročnom monitore deviatakov by mal problém zrejme aj samotný minister. „Úprimne povedané, aj ja som mal po tom, čo som sa na tú otázku pozrel, nejednoznačný pocit,“ priznal včera minister Juraj Draxler.

Žiaci mali pri tejto otázke vybrať spomedzi štyroch slov – predpoklad, príležitosť, vyhliadka a možnosť – to, ktoré nie je synonymom slova šanca. Podľa Národného ústavu cerfikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý testy pripravuje, správnou odpoveďou bolo slovo predpoklad.

Učitelia však tvrdia, že na túto otázku nebola správna ani jedna odpoveď a za pravdu im dal aj Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. „Nie je vhodné zadávať žiakom v testoch nejednoznačné úlohy, pri ktorých sa ako nesprávne uvádza riešenie, ktoré je podľa starších príručiek správne,“ uviedla Silvia Duchková z jazykovedného ústavu v stanovisku, o ktoré požiadal aj rezort školstva.

Namiesto 25 otázok sa teda bude hodnotiť výsledok z 24 otázok. „Z tohto počtu sa potom vypočíta aj hranica 90-percentnej úspešnosti, ktorú potrebujú žiaci na to, aby mohli ísť na gymnáziá bez prijímacích pohovorov,“ spresnila hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Výsledky by mali byť známe koncom týždňa.

Táto správa potešila aj mnohých slovenčinárov. „Hurá!“ spontánne zareagovala Helena Soviusová, zástupkyňa riaditeľa Základnej školy na Bruselskej ulici v Košiciach. Patrila k tým učiteľom, ktorí minulý týždeň otvoreným listom upozornili na nejednoznačnosť odpovedí pri dvoch otázkach.

„Som naozaj veľmi rada. Hlavne kvôli deťom. Ja som im sľúbila, že sa za ne postavím, cítili to ako krivdu. Veď keď si otvoríme Malý synonymický slovník, ktorý v školách bežne používame, pri slove šanca je aj predpoklad,“ dodala Soviusová.

Rozhodnutie ministerstva ocenil aj Ján Papuga, predseda Slovenskej asociácie učiteľov slovenčiny. Sám odporúčal NÚCEM-u, aby v tejto otázke ustúpil. Chybou by však podľa neho bolo, ak by sa kvôli tomu potopilo celé testovanie.

Viacerí slovenčinári sa zhodujú, že deviatacké testy zo slovenčiny sú priveľmi zamerané na čítanie s porozumením. „V tomto teste bola len jedna pravopisná úloha, pričom pravopis je na slovenčine alfa a omega,“ upozorňuje Papuga.

Podľa Papugu, ak sa má testovanie deviatakov zo slovenčiny a matematiky stať prijímačkovým testom na stredné školy, štruktúru testu bude treba zmeniť. Napríklad je nutné, aby v teste boli aj otvorené otázky, na ktoré treba odpoveď dopísať. „Predchádzalo by sa náhodnému tipovaniu odpovedí zo štyroch možností,“ dodal.

Súhlasí s ním aj Soviusová. Niektorí slabší žiaci majú v takom teste lepší výsledok vďaka tipovaniu, kým tí šikovnejší nad otázkami dlhšie špekulujú a automaticky hľadajú nejaké chytáky. Aj podľa nej by sa na otázky na čítanie s porozumením mali vytvoriť samostatné testy, prípadne by sa takéto otázky v rámci testovania slovenčiny mali zredukovať.

„Čítanie s porozumením nie je len záležitosť slovenčiny. Čítať s porozumením treba aj na chémii, prírodopise, matematike. Deti potom nevedia pravopis, nepoznajú klasické literárne diela, kultúra sa vytráca. A samy sa potom pýtajú, načo sme sa to všetko učili, keď sa nič z toho v teste neobjaví,“ dodala slovenčinárka.

Sporná otázka v Monitore deviatakov

V ktorej možnosti nie je synonymum k slovu šanca?

  • A) predpoklad
  • B) príležitosť
  • C) vyhliadka
  • D) možnosť

Správna odpoveď podľa NÚCEM-u je A, podľa starších jazykovedných príručiek je však aj slovo predpoklad správna odpoveď.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #monitor #minister školstva #Juraj Draxler #testovanie deviatakov