Salmanovovci sú v kauze uplácania vinní, rozhodol Najvyšší súd

Podnikatelia Sergej a Alexander Salmanovovci sú vinní. Rozhodol o tom v utorok trojčlenný senát Najvyššieho súdu.

28.04.2015 13:26
Sergej Salmanov, Alexander Salmanov Foto: ,
Alexander Salmanov (vľavo) a jeho otec Sergej (tretí vľavo) počas odvolacieho konania v prípade podnikateľov na Najvyššom súde.
debata (4)

Najvyšší súd ich uznal vinnými z podplácania. Sergej dostal trest sedem rokov, jeho syn Alexander šesťročný trest. Pykať budú vo väznici s minimálnym stupňom stráženia.

Rozsudok je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok. „Najvyšší súd preskúmal napadnutý rozsudok a zistil, že odvolanie je dôvodné len zo strany prokurátora, a to vo veci skutkového zistenia. Prvostupňový súd v Pezinku vyložil logické závery a niet čo vytýkať správnosti jeho záverom,“ cituje portál teraz.sk predsedu senátu Najvyššieho súdu Peter Krajčovič.

Súd v Pezinku vlani v decembri konštatoval, že bývalá riaditeľka daňového úradu Mária Z. uzavrela s obžalovanými dohodu. Podľa tej mala dostávať desať percent z uplatnených nadmerných odpočtov DPH, ktoré ako riaditeľka podpísala. Vyplatenie odpočtov zabezpečovala bez kontroly alebo s vopred dohodnutou kontrolou.

V závere roku 2010 exriaditeľka spolu s podnikateľmi vypočítali výšku ročnej odmeny pre ňu v sume 290-tisíc eur. Z toho jej v kancelárii Sergeja Salmanova vyplatili v hotovosti 40-tisíc eur. Zvyšok mala mať uložený u podnikateľov na zhodnotenie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Sergej Salmanov #Alexander Salmanov