Ministerstvo zahraničia eviduje v Nepále 90 Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktuálne eviduje v Nepále 90 Slovákov, spojili sa so 75. Počet obetí presiahol hranicu 5 000.

28.04.2015 15:27
debata (1)

Informácie o Slovákoch poskytol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko. Ako informoval, jeden ľahšie zranený Slovák je ešte v nemocnici, ale podľa Suska je pripravený na transport. Na ceste späť je niekoľko Slovákov. Na pomoc Slovákom do Káthmandu cestuje aj slovenská konzulka z indického Dillí.

Podľa Suska má Slovensko pripravenú materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote 60-tisíc eur. Pomoc obsahuje stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, ale aj zariadenie poľnej kuchyne. "O možnostiach jej prepravy do Nepálu rokujeme.

Vládny špeciál je jednou z možností, je však potrebné vybaviť výnimku u nepálskych úradov, keďže TU 154 nie je certifikovaný na pristávanie v takej nadmorskej výške," vysvetľuje Susko.

V pondelok vedelo ministerstvo o 75 Slovákoch v Nepále. Pre niektorých ministerstvo vybavovalo náhradné cestovné doklady, keďže originály nechali pri úteku v hoteli.

Počet obetí zemetrasenia presiahol hranicu 5 000

Počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia v Nepále činí podľa najnovšej bilancie 5057, zranených bolo viac ako 10 000 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Nepálsky premiér Sušil Koirala už skôr vyjadril obavy, že počet mŕtvych by mohol dosiahnuť až 10 000.

Nepálske úrady v utorok zároveň oznámili, že sa po zosuve bahna v horách v provincii Rasuwa pohrešuje 250 ľudí. Rasuwa je obľúbenou turistickou destináciou severne od metropoly Káthmandu. Medzi nezvestnými tak môžu byť aj zahraniční turisti.

„Snažíme sa ich zachrániť, zlé počasie a dážď nám to úsilie kazí,“ povedal agentúre Reuters šéf provincie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #slováci #Nepál