Galkovi tajní sú tesne pred obžalobou

Veľké ucho z čias ministrovania Ľubomíra Galka z SaS odpočúvalo nezákonne. To je záver vyše trojročného vyšetrovania obrieho škandálu s odpočúvaním.

29.04.2015 08:00
Galko, Ľubomír Galko Foto: ,
V kauze odpočúvania padol Ľubomír Galko (SaS). Na snímke prichádza do Prezidentského paláca podať demisiu z postu ministra obrany.
debata (168)

Potvrdilo sa tak rozsiahle zneužitie vojenskej tajnej služby proti nevinným civilistom, ako na to denník Pravda už od prepuknutia kauzy v roku 2011 upozorňoval. Vyšetrovateľ podľa informácií Pravdy teraz podá návrh na obžalobu piatich vojenských agentov. Tí čelia obvineniam až z 18 trestných skutkov.

Kauza odpočúvania civilistov, vrátane novinárov Pravdy, vojenskými agentmi sa prevalila v novembri 2011 za bývalej vlády Ivety Radičovej. Škandál znamenal koniec Ľubomíra Galka vo funkcii ministra obrany, rovnako musel odísť aj šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta.

Práve Brychta je medzi piatimi agentmi, ktorí budú volaní na zodpovednosť. Po uzavretí vyšetrovania sa celý prípad čoskoro dostane na stôl dozorujúcemu prokurátorovi Jozefovi Čentéšovi. Bude na jeho rozhodnutí, či sa stotožní s vyšetrovateľom, prípadne či ho ešte požiada o doplnenie niektorých dôkazov.

„Generálna prokuratúra disponuje informáciou o skončení vyšetrovania a dokazovania. Po tom, čo sa oprávnené osoby oboznámia s vyšetrovacím spisom, bude predložený prokurátorovi Generálnej prokuratúry s návrhom na ďalší postup,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Kedy skončí celý prípad na súde, sa zatiaľ nedá povedať.

Vtedajšia premiérka Iveta Radičová pri... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Radičová, Iveta Radičová Vtedajšia premiérka Iveta Radičová pri odvolávaní šéfa VOS Pavla Brychtu v decembri 2011.

„Možno bude mať prokurátor ešte nejaké poznámky a pokyny vyšetrovateľovi. Na to si treba počkať,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný. Doterajšie vyšetrovanie označil za zdĺhavé. „Jedným dôvodom, prečo to tak dlho trvalo, môže byť, že sa tam menili prokurátori.

Ďalším dôvodom mohlo byť, že dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš je viac človek akademických kruhov ako tých praktických, prokurátorských. Jeho postup bol zrejme zdržanlivejší a opatrnejší. Nepodceňoval by som však jeho kvalifikáciu, lebo v akademických kruhoch som o ňom počul pozitívne informácie,“ poznamenal analytik.

V kauze sú obvinení piati vojenskí spravodajcovia z 18 skutkov, poškodených je celkovo trinásť osôb. Vojenskí tajní odpočúvali okrem iných viacerých podnikateľov vrátane veľmi známeho podnikateľa blízkeho SaS, dvoch novinárov denníka Pravda, bývalých spravodajských dôstojníkov, ako aj bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby (rozviedky), sekretárku vtedajšieho ministra Galka, bývalého generálneho riaditeľa TA3, pracovníčku ministerstva hospodárstva, ktorá mala na starosti licencie na vývoz zbraní, ale aj vodiča kamiónu.

Zneužívanie odpočúvaní vojenskou tajnou službou bolo za Galkovho ministrovania masívne, výber sledovaných osôb bol účelový, v žiadostiach o odpočúvanie vojenskí tajní uvádzali vymyslené dôvody. Žiadosti, ktoré posielali sudcom, boli kopírované a obsahovali neúplné údaje. Prečo im sudcovia udeľovali súhlas, sa však zrejme už nikdy nedozvieme.

Sudcovia totiž pred vyšetrovateľom nevypovedali, pretože predsedníčka Krajského súdu v Trenčíne ich odmietla zbaviť mlčanlivosti. Vypovedal len jeden sudca, ktorého zbavil mlčanlivosti Najvyšší súd. Jeho výpoveď mala byť nekonkrétna.

Podľa zistení Pravdy navyše došlo aj k manipulácii s prepismi odpočúvaní dvoch redaktorov Pravdy, ktorí sú medzi poškodenými. Prepisy, ktoré prenikli na verejnosť, boli predtým účelovo upravované. Zvláštne je aj to, že zhruba mesiac pred prevalením kauzy vojenskí tajní odpočúvanie náhle ukončili.

Po škandále sa novým šéfom VOS stal Róbert... Foto: Robert Hüttner, Pravda
tibenský, róbert tibenský Po škandále sa novým šéfom VOS stal Róbert Tibenský. Paradoxne neskôr sa ukázalo, že tajní sledovali aj jeho.

Škandál vyšetrovala najprv Generálna prokuratúra, viacerí obvinení však vypovedať odmietali. Urobili tak až po tom, čo prípad prevzala Národná kriminálna agentúra. Vyšetrovacej skupine pôvodne šéfoval námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka.

Ten už vo februári 2012 povedal: „Už dnes môžem povedať po tom, čo sme si prečítali niekoľko desiatok tisíc strán materiálov, že účel zákona určite nesleduje takýto spôsob realizovania odpočúvaní alebo akéhokoľvek sledovania osôb, alebo odhaľovanie trestnej činnosti.“ Po Trnkovi dostal prípad do rúk prokurátor Jaroslav Kozolka.

V máji 2013 mu zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý spis odobral a prípad prevzal Jozef Čentéš.

Vyšetrovanie pokračovalo ako nekonečný príbeh. Generálna prokuratúra niekoľkokrát spis skúmala. Jeden termín ukončenia vyšetrovania striedal druhý. Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky pri analýzach nezákonný postup vyšetrovateľa pri vykonávaní dôkazov nezistil. Prokurátorovi však vyčítal „nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy pri vyšetrovaní“.

Naposledy v marci tohto roka Generálna prokuratúra presný termín ukončenia vyšetrovania neurčila. Uviedla len, že je vo finálnej fáze a rozhodnutie prokuratúry sa predpokladá v mesiaci máj 2015.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #odpočúvanie #Galko